≫ 

Tramp je planirao napad na Iran. Šta li će Bajden da uradi sa Teheranom?

Iran je dugo vremena “bio trn u oku” Trampa, a malo je reći da su odnosi te dve zemlje zategnuti

  • 7
Džo Bajden, Izbori SAD, izbori u Americi Foto: Tanjug/AP

Aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp privukao je ponovo pažnju svetske javnosti, s tim što je ovoga puta razlog bio pisanje američkih medija da je razmatrao napad na Iran i njegovo nuklearno postrojenje.

Naime, “New York Times” navodi da je Tramp prošle nedelje na sastanku sa svojim najbližim saradnicima razmatrao opciju da napadne iransko nuklearno postrojenje, ali su ga savetnici tada upozorili da bi eventualna intervencija mogla da izazove eskalaciju sukoba.

Iran je dugo vremena “bio trn u oku” Trampa, a malo je reći da su odnosi te dve zemlje zategnuti posle istupanja SAD iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom kao i ubistva generala Kasima Sulejmanima.

Prvi čovek Amerike i dalje odbija da prizna poraz na nedavno završenim predsedničkim izborima od demokratskog kandidata Džoa Bajdena, koji bi trebalo početkom sledeće godine da preuzme funkciju prvog čoveka Amerike. Jedno od bitnih pitanja sa kojima se budući predsednik susreće jeste šta će uraditi sa Iranom.

Povratak sporazumu

Prema rečima stručnjaka, on je obećao da će obnoviti nuklearni sporazum iz 2015. godine, kojim se Iran obavezao da će da smanji proizvodnju atomskog materijala u zamenu da se ukinu sankcije protiv te zemlje.

Amerika je odlukom Trampa 2018. godine napustila taj sporazum, a iako je zvanični Teheran bio pod pritiskom Bele kuće, on nije popustio i bliži je tehnologiji da napravi nuklearno naoružanja nego što je to bio slučaj kada je ugovor dve zemlje bio na snazi.

- Strategija je vrlo, vrlo jasna. Ali neće biti lako - kazao je ekspert za Iran pri ustanovi “Royal United Services Institute” u Londonu, Aniseh Basiri Tabrizi.

Složena mreža američkih sankcija koje su donete u protekle dve godine protiv Irana daju Bajdenu prostor za manevar, ukoliko se odluči za to. Za sada, prema ocenama stručnjaka, samo je razgovarao u kontekstu da se Iran pridržava obaveza sporazuma potpisanog 2015. godine.

- Teheran mora da se vrati pod striktnu kontrolu - napisao je Bajden početkom godine.

Osiromašeni uranijum

Međutim, to je izazov, jer pošto je Tramp istupio iz sporazuma, Iran je počeo da se ne pridržava svojih “obaveza”.

U prilog tome ide i izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji je saopštio da Iran skladišti 12 puta više osiromašenog uranijuma nego što je to dozvoljeno sporazumom. Takođe, Teheran je počeo da obogaćuje uranijum sa većom čistoćom, koja je za 3,67 odsto veća nego što je to dozvoljno dogovorom.

Osiromašeni uranijum se koristi za civilne potrebe, ali u svojoj najčistijoj formi može da se iskoristi za pravljenje nuklearnog naoružanja. Stručnjaci ističu, pak, da Iran još nije ni blizu tome, a nije ni poznato da li tome uopšte i stremi, prenosi BBC.

Zahtevi Teherana

Poznavaoci prilika upozoravaju da Iran sada ima i sopstvene zahteve. Naime, prema najavama zvaničnika, podizanje sankcija neće biti dovoljno, pošto Iran očekuje kompenzaciju za to što im je u poslednje dve i po godine načinjena ekonomska šteta.

Takođe, u junu 2021. održaće se izbori u Iranu, te se političke frakcije spremaju za pohod na vlast. Popularnost aktuelnog predsednika Hasana Rohanija je pala zbog ekonomske situacije u zemlji, kao i lošeg odgovora na pandemiju korona virusa. Iz tog razloga, neki ne isključuju mogućnost da bi Bajden možda mogao da pomogne Rohaniju da ostane na vlasti tako što bi popustio sankcije protiv Irana.

Profesor političkih nauka na univerzitetu u Teheranu, Naser Hadijan-Džazi, ističe da bi Bajden morao jasno da stavi do znanja koje su mu namere pre nego što postane predsednik.

- Javna poruka da će želeti da se vrati sporazumu bez ikakvih uslova, značajno bi ubrzalo stvar. To je dovoljno dobro - kazao je Hadijan-Džazi.

Video: Tramp: Slobodno neka nas ubijaju trpeće bolne posledice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    18. novembar 2020 | 15:28

    Razorice ga, i to je apsolutno prihvatljivo, jer je on demokrata, i samim tim to ce biti demokratski čin, čin najveceg civilizacijskog dostignuca demokratije

  • 1234

    18. novembar 2020 | 17:03

    Nisu nikada ni smeli da napadnu Iran.

  • Nešo

    18. novembar 2020 | 17:42

    Tramp je jedini predsednik SAD koji nije započeo niti jedan rat,a ipak nije dobio nobelovu nagradu za mir.Bajden to sebi neće dozvoliti.nadam se da će nas mimoići,a ostalima neka je bog na pomoći.TERORUSTI SU SE VRATILI NA MESTO ZLOČINA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA