≫ 

Izmenili zakon uoči vakcinacije: Fajzer niko ne može da tuži za nuspojave?

Velika Britanija izmenila zakon kako bi zaštitila Fajzer od potencijalnih tužbi

  • 23
fajzer, pfizer foto-ilustracija: pixabay; tanjug/ap

Britanska vlada odobrila je farmaceutskom gigantu Fajzer zakonsko osiguranje kako bi ih zaštitili od tužbe. Ovaj potez je povučen uoči registracije vakcine, nedelju dana pre nego što će se Fajzerovo cepivo protiv korona virusa naći na tržištu u toj zemlji.

Odeljenje za zdravstvo i socijalnu zaštitu potvrdilo je da je kompanija dobila osiguranje koje će da je štiti od pravnih postupaka ukoliko dođe do bilo kakvih problema sa vakcinom, piše Independent.

Prethodnih sedmica izmenjen je zakon kako bi se pružila zaštita kompanijama kao što je Fajzer, i imunitet u slučaju da ih neko od pacijenata tuži u slučaju da dođe do komplikacija zbog primanja vakcine.

Ovo će pružiti zaštitu i proizvođačima vakcine, kao i medicinskom osoblju koji daje vakcinu.

Vakcinu će moći da prime svi koji su navršili 16 godina života, osim trudnica, jer nije još dovoljno ispitano kako bi vakcina mogla da utiče na plod.

Velika Britanija odobrila je u utorak upotrebu vakcina kompanija "Fajzer " i "Biontek" i one će moći da se koriste već sledeće nedelje. Agencije za lekove i zdravstvene proizvode odobrila je upotrebu vakcine prema odredbi 174 Propisa o humanoj medicini iz 2012. godine koji dozvoljava upotrebu nelicenciranih lekova u hitnim slučajevima kao što je pandemija.

List podseća da je odluka o izmeni zakona koja će Fajzeru omogućiti imunitet doneta nakon "kratkih konsultacija" još u septembru.

Fajzer odbio da komentariše zaštitu od tužbe

Direktor Fajzera u Britaniji Ben Ozborn, odbio je juče da komentariše zašto je kompaniji potreban imunitet.

- Nismo u mogućnosti da otkrivamo nijedan detalj oko bilo kog aspekta sporazuma, a posebno oko klauzula o odgovornosti - rekao je Ozborn.

Upitan kada će javnosti biti dostupna kompetna dokumentacija o kliničkim ispitivanjima, on je rekao da se "na tome još radi".

Dr Berklej Filips, medicinski direktor kompanije Fajzer u Velikoj Britaniji je rekao da su prioritet bili podnesci britanskoj, američki i Agenciji za lekove EU.

- To je bila najvažnija stvar koju smo morali da uradimo. Potpuni protokol je objavljen i dostupan svima da vide, a tim radi na objavljivanju podataka paralelno sa regulatornim podnescima - rekao je kratko Filips.

Direktorka Agencije za lekove je rekao da se "nisu hvatale krivine" prilikom analize bezbednosti ove vakcine.

- Ispoštovali smo najrigoroznije procedure, i istražili svaki podatak da bi smo ustanovili da lek ispunjava stroge standarde sigurnosti, efikasnosti i kvaliteta - rekla je Džun Rejn.

Ona je rekla i da su pregledane i usaglašene informacije o propisivanju leka kako bi javnost i zdravstveni radnici bili upućeni u to kako se vakcina ispravno upotrebljava i šta ona uključuje.

Ona je rekla da će Nacionalni institut za biološke standarde testirati svaku dozu pre upotrebe i utvrditi da li ona ispunjava bezbednosne kriterijume.

Odeljenje za zdravstvo i socijalnu zaštitu potvrdilo je da postoji zaštita za Fajzer i dodalo da će vlada dodati vakcinu protiv korona virusa na listu cepiva obuhvaćenih Zakonom o isplati štete od vakcine. To podrazumeva i jednokratnu odštetu u iznosu od 120.000 funti osobama koje su trajno onesposobljene ili su pretpeli određena oštećenja nakon primanja određen vakcine, koja se nalazi na toj listi.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    3. decembar 2020 | 12:38

    Ako te i UBIJU ne ODGOVARAJU!!! Izabrali Englezi Srbiju za pokusne Kuniće. Nisu oni ovde što nas vole i žele da pomognu već da probaju Vakcinu u koju nisu sigurni pa 'ajde Lude Srbe da trujemo!!!!

  • Fff...

    3. decembar 2020 | 14:18

    Ako su doneli takvu odluku, treba sada doneti zakon, da se ljudi ne ucenjuju ukoliko ne žele da prime vakcinu, jer ipak je ovo demokratija 👍

  • teorija zavere

    3. decembar 2020 | 14:35

    "...Prethodnih sedmica izmenjen je zakon kako bi se pružila zaštita kompanijama kao što je Fajzer, i imunitet u slučaju da ih neko od pacijenata tuži u slučaju da dođe do komplikacija zbog primanja vakcine. Ovo će pružiti zaštitu i proizvođačima vakcine, kao i medicinskom osoblju koji daje vakcinu..." Verujte vladama razlicitih drzava, a ja cu da verujem u teorije zavere ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA