Biontek i Fajzer predali zahtev za uslovno odobrenje vakcine u Evropi

Upotreba u Evropi mogla bi da počne pre kraja ove godine

  • 1
Vakcina koronavirus Foto: Tanjug/AP

Nemačka farmaceutska kompanija Biontek i njen američki partner Fajzer saopštili su danas da su u ponedeljak predali Evropskoj agenciji za lekove (EMA) zahtev za uslovno odobrenje njihove vakcine protiv korona virusa.

Prema navodima Bionteka, ako bude odobrena vakcina, koja se trenutno zove BNT162b2, njena upotreba u Evropi bi mogla da počne pre završetka ove godine, prenosi AP.

Ovaj potez je usledio dan nakon što je rivalska kompanija Moderna saopštila da je tražila od američkih i evropskih regulatora da dozvole hitnu upotrebu njene vakcine protiv Kovida-19.

Biontek i Fajzer su prošlog meseca saopštile da su klinička ispitivanja, u kojima je učestvovalo više desetina hiljada ljudi, pokazale stopu efikasnosti njihove vakcine od 95 odsto.

Kako su navela, stopa uspešnosti kod posebno ranjivih starijih grupa bila je više od 94 odsto.

Kompanije su već podnele zahtev za hitno odobrenje vakcine američkoj Upravi za hranu i lekove i britanskom regulatoru MHRA, kao i prijave u drugim zemljama, uključujući Australiju, Kanadu i Japan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izjava Billa Gatesa...

    1. decembar 2020 | 13:03

    2010. na TED koferenciji: "Sad ako napravimo stvarno dobar posao sa novim vakcinama, zdravstvenom zaštitom, uslugama reproduktivnog zdravlja (abortusi), možemo da smanjimo (populaciju) možda za 10-15%." Pa sad ako stvarno želite da pomognete Planeti, takođe i promoterima da budu dobro plaćeni iz soroševskih fondova, stanite prvi u red... Da se sami uverite nemojte googlati za youtube link, nego nekim drugim pretraživačem, google iz nekog razloga video ne može da nađe, pitam se da li je algoritam namerno podešen...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA