Navaljnog pratila tajna jedinica FSB čija su specijalnost otrovi?

Prema tvrdnjama medija, FSB pratila je još 2017. godine protivnika predsednika Rusije Vladimira Putina

  • 4

Ruskinja Marija Pevčik (33), saradnica opozicionara Alekseja Navaljnog, u avgustu se ukrcala na let koji se saobraćao iz Moskve za Novosibirsk. Međutim, ona na tom letu nije bila sama.

Naime, kako tvrde američki mediji, nju je do aerodroma Domodedovo pratio agent FSB-a Oleg Tajakin, član elitne jedinice. Pevčikova se inače uputila u Novosibirsk pre Navaljnog, kako bi pripremila kampanju protiv korupcije koju vodi u ime Navaljnog.

Kako piše CNN, tim ruskog opozicionara je navodno konstantno pod prismotrom agencije FSB, koja je nasledila KGB.

Međutim, Tajakin nije običan običan agent, pošto je prema tvrdnji CNN-a on deo malog tima čija su specijalnost toksini i nervni agensi.

To jutro, nekoliko agenata bilo je na putu ka Novosibirsku, dva sata pre nego što se u taj grad uputila Pevčik, Oni su znali da će Navaljani, jedan od protivnika predsednika Rusije Vladimira Putina, doći tamo sledeći dan.

Pratili ga od 2017.

Tačno nedelju dana kasnije, Navljani se borio za život pošto je mu je pozlilo na letu iz grada Tomsk za Moskvu, pa je avion morao hitno da sleti u Omsk. Odatle je 22. avgusta prebačen u Berlin na dalje lečenje, gde je otkriveno da je navodno otrovan novičokom.

CNN se pridružio grupi “Bellingcat”, te su zajedničkim snagama istraživali šta se desilo tada. Kako navode, njihova istraga je utvrdila da je ta jedinica za koju se sumnja da je otrovala Navaljnog, još od 2017. godine pratila ruskog političara, odnosno da ga je pratila na 30 njegovih putešestvija.

Grupa “trovača”

Grupa “Bellingcat” i CNN navodno su utvdili da FSB-ove timove za toksine čini od šest od 10 agenata, uključujući lekare, toksikologe i medicinske tehničare. Ova jedinica nalazi se na periferiji Moskve, a grupa nekada koristi prostorije na istoku prestonice Rusije.

Prema tvrdnjama medija, glavnokomandujući ovog tima je Stanislav Makšakov, koji je imao čin pukovnika dok je radio u Institutu Šikanji u blizini Saratova. Kako se navodi, upravo tamo je 70-ih godina prošlog veka napravljen nervni otrov “novičok”. Makšakov, prema javnim dokumentima, patentirao je vrstu iperita, hemijskog gasa.

Propusti jedinice

Iako Navaljni u nekim slučajevima nije mogao da vidi ljude koji su ga pratili, istraga je navodno otkrila da su ti timovi pravili velike greške.

Naime, kako tvrdi CNN, agenti su često koristili svoja prava imena kada su pratili metu. Neki bi preuzeli lažni identitet, ali su koristili devojačka prezimena supruga i menjali datum rođenja.

Takođe, dešavalo se da neki tajni dokumenti procure u javnost, jer su datoteke bile podložne hakovanju. Informacije pronađene tamo sadržale su maltene sve: od brojeva pasoša, do registarskih oznaka vozila koja su korišćena u operacijama.

Video: Navaljni otrovan flašicom vode u hotelu, a ne na aerodromu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA