• 1

Držali je kao robinju od kad je bila devojčica: Oslobođena posle 40 godina

Veći deo svog života radila je za porodicu bez plate ili slobodnog vremena

 • 1
Tužna, tuga, tužna žena

Foto: Unsplash.com

Jedna Brazilka, porobljena kao sluškinja od svoje osme godine i primorana na brak, spasena je u retkim udarima brazilskih nadležnih organa na ropstvo u domovima.

Žena (46) je nađena kako živi u maloj sobi u stanu u Patos de Minasu, a prema tvrdnjama inspektora veći deo svog života radila je za porodicu bez plate ili slobodnog vremena, prenosi Guardian.

Njeni roditelji dali su je još dok je bila dete profesoru u Paros de Minasu, a odgojila ju je njegova majka.

- Davali su joj hranu, kada je bila gladna, ali su joj bila oduzeta sva druga prava - rekao je Umberto Kamasmi, ispektor.

Njeno ime nije objavljeno kako bi joj se zaštitio identitet.

Ropstvo u domovima u Brazilu je teško identifikovati i boriti se sa njim jer žrtve sebe retko doživljavaju kao moderne robove, saopštili su zvaničnici. Od 3.513 radnika pronađenih u uslovima sličnim ropstvu između 2017. i 2019. godine samo je 21 u domaćem ropstvu.

Advokat koji zastupa profesorovu porodicu rekao je da su oni predstavljeni kao krivi pre nego što je slučaj otišao na sud. Univerzitet Unipam rekao je da je profesor suspendovan i da se preduzimaju "sve zakonske mere".

Tužioci navode da pokušavaju da postignu dogovor sa porodicom kako bi žrtvi isplatili odštetu. Ukoliko bude proglašen krivim, profesoru preti osam godina zatvora.

Policija je za ovaj slučaj saznala nakon što je 46-godišnjakinja prosledila komšijama poruku u kojoj moli da joj kupe hranu i sredstva za higijenu jer ona nema novca. Tokom zarobljeništva je bila naterana da se uda za starijeg člana porodice kako bi mogla da prima penziju kada on umre.

Ona se trenutno nalazi u prihvatilištu gde sarađuje sa psiholozima i socijalnim radnicima.

Video: Otmičar u Lucku pustio taoce nakon više od 10 sati zatočeništva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Гаргамел

  22. decembar 2020 | 16:32

  Правда не би била задовољена ни кад би робовласнику све одузели и дали ропкињи али би то било упозорење неким будућим робовласницима.

  10
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok