≫ 

Lavrov o napadu na Siriju: "SAD su nas upozorile 5 minuta pre ataka... Žele da ostanu tamo zauvek"

Podsećanja radi, američke snage izvršile su u četvrtak napad na ciljeve u Siriji koje su navodno koristile iranske militantne grupe

  • 0
Sergey Lavrov, Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija ima informacije da  Sjedinjene Američke Države planiraju "zauvek da ostanu u Siriji", prenose svetski mediji.

- Nedavno smo dobili informacije iz različitih izvora. Ne možemo da ih potvrdimo za sada, i želimo da pitamo Amerikance direktno. Navodno, žele da donesu odluku da se nikada ne povuku iz Sirije, čak i do tačke da bi to moglo da uništi ovu zemlju - kazao je Lavrov, a prenosi "Sputnik".

Podsećanja radi, američke snage izvršile su u četvrtak napad na ciljeve u Siriji koje su navodno koristile iranske militantne grupe. Atak je navodno usledio kao odgovor na raketiranje američkih trupa u regionu poslednjih sedmica.

- Naša vojska je upozorena na napad četiri ili pet minuta pre ataka. Naravno, iako govorimo o smirivanju sukoba, kao što je to običan u odnosima ruskih i američkih vojnika, ovako nešto ništa ne znači. Ovo je neka vrsta obaveštenja za napad koji je već bio u povoju - kazao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije dodao je da je nemoguće posmatrati napad američkih snaga odvojeno od "činjenice da su SAD ilegalno na sirijskoj teritoriji i da je to kršenje svih propisa međunarodnog zakona, uključujući rezolucije Saveta bezbednost o pomirenju u Siriji".

- Nastavljaju da igraju na kartu separatizma. Nastavljaju da blokiraju dopremanje pomoći koristeći polute pritiska na druge zemlje, da ne pominjem blokiranje opreme i materijalala za obnavljanje ekonomije na teritorijama koje su pod kontrolom vlasti. Na svaki način teraju saveznike da investiraju u teritoriji koje su van kontrole zvaničnog Damaska - kazao je on.

Lavrov je istakao da zvanična Moskva smatra da je "jako važno" da se nastave rusko-američki kontakti u Siriji u političko-diplomatskoj sferi.

- Nadamo se da će nova administracija uskoro napraviti uslove za ovo - kazao je on.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je ranije da Rusija oštro osuđuje napad američke vojske.

- Najoštrije osuđujemo takve akcije. Pozivamo na bezuslovno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije - rekla je Zaharova.

Video: U noći krvavog meseca Izrael bombardovao ciljeve oko Damaska

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA