≫ 

Krvavi dan u Mjanmaru, ubijeno najmanje 90 demonstranata širom zemlje: Među žrtvama i dečak (5)

Prema podacima Udruženja političkih zatvorenika, u protestima je do sada poginulo najmanje 400 demonstranata

  • 3
Mjanmar protesti Foto: Tanjug/AP

Bezbednosne snage Mjanmara ubile su danas najmanje 90 demonstranata u raznim delovima zemlje, u jednom od najkrvavijih dana tokom protesta koji su usledili posle vojnog puča, javlja Rojters.

U regionu Mandaleja, drugog po veličini grada u Mjanmaru, ubijeno je najmanje 29 ljudi, među njima i petogodišnji dečak, a u Jangonu 24 osobe, navodi se u izveštaju lokalnih medija, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je u najvećem gradu Mjanmara pucano iz vatrenog oružja i na američki kulturni centar, ali nije bilo povređenih, potvrdila je američka ambasada.

Demostranti su prethodno odbili da se povinuju naređenju vojske i izašli su danas na ulice tokom tradicionalne parade povodom proslave Dana vojske, a državna televizija je u petak objavila prilog u kojem se navodi da demonstranti rizikuju da budu upucani.

Vođa hunte, general Min Aung Hlaing, predvodio je vojnu paradu u glavnom gradu Nejpjidu i ponovio obećanje da će u zemlji biti održani izbori, ali nije naveo kada bi to moglo da se dogodi, preneo je Rojters.

Dan vojske obeležava početak oružanog otpora Mjanmara protiv japanske okupacije 1945. godine, a vojnoj paradi u glavnom gradu prisustvovao je zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin.

- Rusija je pravi prijatelj - izjavio je Min Aung Hlaing, navodi agencija.

Rojters prenosi da su druge zemlje, među kojima su Kina, Indija, Pakistan i Vijetnam, poslale predstavnike, ali ne i ministre.

Protesti u Mjanmaru održavaju se skoro svakog dana od 1. februara, kada je hunta preuzela vlast, a prema podacima Udruženja političkih zatvorenika, u protestima je do sada poginulo najmanje 400 demonstranata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA