≫ 

Koju su vakcinu izabrali da prime predsednici država?

- Vakcina je život i molim sve ljude da se vakcinišu. Što se brže vakcinišemo brže ćemo i više života spasiti - rekao je Vučić posle vakcinisanja protiv korona virusa

  • 18
Predsednici i vakcina protiv covid 19, korona virus Grafika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Profimedia

Stisak korona virusa ne popušta, a zemlje širom sveta pokušavaju na sve načine da obuzdaju širenje ove infekcije.

Mnoge od država i dalje drže na snazi restriktivne mere koje ograničavaju kretanje ljudi kao što je npr. policijski čas u Francuskoj, ili trodnevna blokada koja je bila na snazi za vreme katoličkog Uskrsa u Italiji.

Zemlje pokušavaju sada grčevito da uz mere ubrzaju proces vakcinacije protiv koronavirusa kako bi uspele da obuzdaju talas ove infekcije i na taj način u narednom periodu popuste neke od mera što bi donekle značilo povratak normalnom stanju.

Jedna od zemalja koja to radi i koja je među prvima u svetu po broju vakcinisanih je Srbija, a vakcinu protiv korona virusa juče je primio i predsednik Aleksandar Vučić. On se vakcinisao u Zdravstvenoj stanici Doma zdravlja "Dr Veroljub Cakić" u Majdanpeku i to kineskom Sinofarm vakcinom.

- Vakcina je život i molim sve ljude da se vakcinišu. Što se brže vakcinišemo brže ćemo i više života spasiti. Kinezi su nam poslali 500.000 doza, a u ovom trenutku stiglo nam je više od 106.000 novih doza Fajzerovih - izjavio je Vučić posle vakcinacije.

Video: Predsednik Srbije primio vakcinu protiv korona virusa

On je rekao da će po drugu dozu, za tri nedelje, ići negde na jug Srbije.

Vučić je jedan od predsednika država koji su odlučili da se vakcinišu protiv koronavirusa, te su otkrili kojim cepivom su imunizovani. Donosimo vam listu predsednika nekih zemalja koju su se vakcinisali.

Niko ne zna šta je Putin primio

Predsednik Rusije Vladimir Putin prethodnih dana je bio u žiži svetske javnosti zbog izjave prvog čoveka Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajdena, koji je rekao da smatra da je Putin ubica. Međutim, ruski predsednik je privukao pažnju medija pošto je odlučio da se vakciniše protiv korona virusa.

Vladimir Putin odmor Sibir tajga Foto: Tanjug/AP

Putin je primio vakcinu "iza zatvorenih vrata" i bez prisustva kamera, a iako nije otkriveno tačno koju je primio, Kremlj je ranije najavio da će to biti jedno od tri ruska cepiva.

Bajden primio obe doze Fajzera

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država je takođe jedan od lidera koji je vakcinisan protiv koronavirusa. On, kao i potrepredsednica Kamala Haris, odlučili su da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom.

Video: Bajden primio i drugu dozu Fajzerove vakcine

On je u januaru primio drugu dozu Fajzerove vakcine protiv kovida, a obe imunizacije obavio je pred tv kamerama.

I Štajnmajer zavrnuo rukav

Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer primio je AstraZeneka vakcinu (Oksfordsku) protiv korone.

Frank Walter Steinmeier , Frank Valter Štajnmajer Foto: Tanjug/AP

Treba napomenuti da su nemački epidemiolozi objavili tvrdnje da kod vakcinisanih protiv koronavirusa nema rizika od prenošenja zaraze.

Erdogan primio Sinovak

Turska je počela vakcinaciju 14. januara, a predsednik te države Redžep Tajip Erdogan odlučio je da primi Sinovak cepivo protiv koronavirusa.

Video: Predsednik Turske pred kamerama primio kinesku vakcinu

Takođe, to je učinio pred tv kamerama.

I Pahor motivisao građane

Predsednik Slovenije vakcinisao se AstraZenekinom vakcinom protiv koronavirusa. Treba napomenuti da je celo rukovodstvo države odlučilo da primi Oksfordsku vakcinu kako bi vratili poverenje građanja u vakcinu.

Pored Pahora, vakcinu su primili tada i premijer Janez Janša, predsednik parlamenta Igor Zorčič i predsednik Državnog veća Alojz Kovšca, koji su se zajedno vakcinisali u prostorijama Nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

"Bolje primiti vakcinu nego se razboleti"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović primio je AstraZeneka cepivo protiv koronavirusa.

On je to odlučio da uradi pred tv kamerama, zajedno sa članovima Vlade Hrvatske.

Video: Milanović primio vakcinu protiv korona virusa

Milanović je tada rekao da vakcina nije napravljena napamet i da je bolje primiti vakcinu nego se razboleti.

- To je vrlo ozbiljan proces verifikacije i ona sigurno pomaže. Mislim da u ovom trenutku, a mislim da taj trenutak nije daleko, bude veća ponuda od potražnje, više onih koji žele da se vakcinišu - poručio je tada Milanović.

Matarela izabrao Modernu

Predsednik Italije Serđo Matarela primio je Moderna vakcinu protiv kovida. Italija u poslednje vreme se suočava sa otporom prema vakcinama, čak je 10 lekara u međuvremenu suspendovano, jer nisu želeli da prime cepivo.

Sergio Mattarella, Serđo Matarela, italijanski predsednik Foto: Tanjug/AP

Vlada Italije u sklopu borbe protiv koronavirusa nedavno je odlučila da uvede obaveznu obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa za zdravstvene radnike.

- Cilj mere je da što više zaštitimo medicinsko i nemedicinsko osoblje, kao i one koji rade u okruženju gde se mogu zaraziti - navodi se u saopštenju vlade.

I predsednik Ukrajine traži spas u vakcini

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski primio je Oksfordsku vakcinu protiv korone.

Switzerland Davos Forum Foto: Tanjug/AP

Treba napomenuti da se ta zemlja suočava za žestokim drugim talasom ove infekcije, o čemu je pisao "Telegraf.rs", te pokušava da nađe spas u vakcini.

Mnogi lideri izabrali AstraZeneku

Na spisku svetskih lidera koji su odlučili da prime AstraZenekinu vakcinu protiv koronavirusa našli su se i predsednik Letonije Egil Levits, predsednik Irske Majkl Higins, kao i prvi čovek Litvanije Gitanas Nauseda.

Dozu AstraZeneke primio je i prvi čovek Južnoafričke Republike Siril Ramafosa.

Kazahstanac odabrao Sputnjik

Predsednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev izabrao je rusku vakcinu Sputnjik V kako bi se zaštitio od korona virusa. Isto je uradio i predsednik Argentine Alberto Fernandez. Međutim, kako javljaju svetski mediji, iako je primio obe doze, on se 5. aprila zarazio koronavirusom.

Alberto Fernandez Argentina predsednik Foto: Tanjug/AP

- Već sam izolovan, pridržavam se važećeg protokola i sledim uputstva svog ličnog lekara. Kontaktirao sam ljude sa kojima sam se sreo u poslednjih 48 sati kako bih procenio da li predstavljaju bliski kontakt - rekao je tada Fernandez.

Predsednik Indonezije Joko Vidodo vakcinisao se kineskom Sinovak vakcinom protiv kovida, a njegov kolega sa Sejšela Vavel Ramkalavan odlučio je da primi Sinofarm cepivo.

Video: Vučić nakon primanja vakcine protiv korona virusa: Nije bilo strašno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    7. april 2021 | 12:46

    Naravno da niko ne treba da zna šta je u zdravstvenom kartonu Putina jer se ti podaci ne prenose s kolena na koleno i trebali bi da budu poverljivi izmedju doktora i njegovog pacijenta.

  • Mile

    7. april 2021 | 12:41

    😂

  • Milasin

    7. april 2021 | 13:07

    Hahaha komedija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA