Ambasador Srbije o korona-haosu u Indiji: "Ovo je nezabeleženo, u kontaktu smo sa našima"

Pavić podseća da je u februaru 11.000 Indijaca dnevno bilo pozitivno i da je Indija kao proizvođač vakcina bila u mogućnosti da pomaže i drugima i poslala 80 miliona vakcina u druge zemlje, ali da se situacija u aprilu drastično promenila

  • 7
Indija korona Foto: Tanjug/AP

Indija beleži globalni rekord u dnevnom broju novozaraženih, a za poslednjih sedam dana "kovid oluje" bilo ih je više od dva miliona, kazao je ambasador Srbije u Nju Delhiju Siniša Pavić koji je dodao da bi situacija u drugoj nedelji maja mogla da bude i teža.

- Pojedine projekcije su takve da u drugoj nedelji maja i ove brojke od više od 300.000 novoobolelih dnevno mogu biti nadmašene i mogu da dostignu i pola miliona - rekao je za Tanjug ambasador Srbije u Indiji, zemlji u kojoj živi 18 odsto svetske populacije.

Pavić kaže da o težini problema govori i činjenica da je u Indiji vakcinisano 145 miliona ljudi, ali da je to i dalje ispod 10 odsto ukupnog broja stanovništva.

Indija je postala poprište korona oluje, koja je "slomila" zdravstveni sistem, rekao je ambasador i podsetio da je upravo zbog tako velikog broja zaraženih, premijer Indije sitauciju nazvao olujom ili cunamijem.

- Poslednjih dana u Indiji se dešava nešto nezabeleženo, još se traži prava reč - rekao je Pavić i dodao da je juče zabeleženo 360.000 novozaraženih.

Pavić podseća da je u februaru 11.000 Indijaca dnevno bilo pozitivno i da je Indija kao proizvođač vakcina bila u mogućnosti da pomaže i drugima i poslala 80 miliona vakcina u druge zemlje, ali da se situacija u aprilu drastično promenila.

Prema njegovim rečima, broj novozaraženih prevazišao je 150.000, ubrzo i 300.000 što je indijski, ali i globalni rekord, uključujući i 3.200 smrtnih slučajeva dnevno.

Indijske vlasti u borbi protov korona virusa bitku vode i tako što su mobilisale sve resurse van sistema zdravstvene zaštite, a za pomoć su se obratile i međunarodnoj zajednici.

Kako Pavić kaže, sve to je bilo nepohodno imajući u vidu pojavu novog indijskog soja koji je doprineo porastu broja pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Ustanove su ostale bez kiseonika na dva, tri dana, što je paralisalo zdravstveni sistem, rekao je ambasador.

Indija iz SAD očekuje pomoć - kako vakcine, tako i komponente za povećanje njihove produkcije, rekao je Pavić i dodao da se veliki značaj pridodaje i Sputnjiku V koji u Indiji ulazi u upotrebu 1. maja.

Pavić kaže da je ambasada u kontaktu sa našim državljanima kojih ima više desetina i da nema informacija da je neko od njih zdravstveno ugrožen.

Video: Jezivi snimci iz svetskog žarišta korone: Raste broj mrtvih, ali se i širi krematorijum na otvorenom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    28. april 2021 | 15:37

    Genocid crno na belo... Ako još ima onih koji misle da je ovo "prirodan virus" a ne ljudskih ruku delo neka stane u ćošak...

  • sanja

    28. april 2021 | 16:04

    Indija je trn u oku Kini, a zna se ko kontroliše virus ili šta je več ovo što nazivamo virus, a što očigledno ima svoje cikluse i talase nezavisne od terapija, epidemioloških mera i vakcinacije.

  • Milin

    28. april 2021 | 16:54

    Vakcinisalo se manje od 10%. Eto im sad. Što u Izraelu ne gori ovako? Nego samo padaju brojke, ljudi se polako vraćaju u normalu. Kad je narod glup.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA