Novi nemiri u Izraelu: Sukob policije i Palestinaca u najsvetijoj noći Ramazana, desetine povređenih

Sukobi izbili ispred džamije Al Aksa

  • 1
Izrael, Jerusalim Tanjug/ AP/Oded Balilty

Izraelska policija sukobila se sinoć sa Palestincima ispred starog grada u Jerusalimu tokom najsvetije noći Ramazana, a prethodno je sprečila autobuse sa muslimanske vernicima koji su krenuli ka tom gradu.

Sukobi su izbili ispred džamije Al Aksa gde se okupilo oko 90.000 Palestinaca, a u istočnom Jerusalimu policija je koristila šok bombe, prenose "Harec".

Prema podacima Palestinskog crvenog krsta povređene su najmanje 53 osobe, a izraelska policija navodi da je povređen i jedan policajac.

Do novih sukoba dolazi dan nakon nasilja u kojem je, prema tvrdnjama palestinskih medicinskih službi, povređeno više od 200 Palestinaca kod džamije Al Aksa i na drugim lokacijama u Jerusalimu. Povređeno je i 18 policajaca.

Dok policija navodi da su njene akcije izazvane bezbednosnim razlozima, muslimani ih smatraju provokacijama i optužuju Izrael za sprečavanje slobode veroispovesti, prenosi AP.

Šef izraelske policije Kobi Šabtai rekao je da je u Jerusalimu pojačano prisustvo policije, prenosi Tanjug.

Izrael, Jerusalim Tanjug/ AP/Oded Balilty

- Pravo na protest će se poštovati, ali remećenje javnog reda i mira naići će na nultu toleranciju. Pozivam sve na uzdržanost i odgovornost - rekao je Šabtai.

Ulicama istočnog Jerusalima patrolira paravojna granična policija u punoj opremi za razbijanje demonstracija, a neki patroliraju na konjima.

Kompleks džamije Al-Aksa u starom gradu Jerusalima jedno je od najpoštovanijih mesta u islamu, ali ovo je i najsvetije mesto u judaizmu, poznato kao Hramovna gora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA