Palestinci pozdavili Netanjahuov odlazak, ali ostaju sumnjičavi: "Ovo je početak nove mračne ere"

Olakšanje na okupiranim teritorijama pomešano je sa strahom, jer se posle toliko promena vlasti u Izraelu, njihov odnos prema Palestini nije promenio

  • 0
Yair Lapid, Jair Lapid, Benjamin Netanjahu Foto: Tanjug/AP

Posle 12 godina Benjamin Netanjahu više neće biti na čelu vlade Izraela. Njega će zameniti Jair Lapid koji je nakon dugih pregovora uspeo da se dogovori sa Naftalijem Benetom i formira koalicionu vladu. Mnogi su se, međutim, poučeni nedavnim sukobima između Izraela i Palestine, zapitali kako ljudi koji žive u Pojasu Gaze gledaju na promenu vlasti u njima susednoj zemlji. 

Palestinski psiholog Karim Hasanian, koji godinama živi u Pojasu Gaze, kaže da je ovo kraj mračne vladavine Benjamina Netanjahua, međutim, navodi da ipak nema previše razloga za radovanje.

- Plašim se da je ovo samo još jedan početak mračne ere. Mislim da nova koalicija neće biti mnogo drugačija od prethodne. Teško da će se u narednim godinama završiti ovaj užasan sukob - rekao je Karim

Palestinci u Pojasu Gaze još uvek nisu uspeli da proračunaju visinu štete koja je nastala kao posledica bombardovanja koje je odnelo više stotina života i oštetilo mnoge stambene objekte.

Način na koji Palestinci vide promenu vlasti u Izraelu, uvek je komplikovan, a ista situacija je i sa odlaskom Netanjahua s vlasti.

Bez prava glasa na izborima u Izraelu, Palestinci žive na okupiranim teritorijama bez mogućnosti učestvovanja u kreiranju javnih politika, urkos činjenici da Izraelci imaju veliku ulogu u oblikovanju načina života Palestinaca.

- Videli smo do sada mnogo promena vlasti u Izraelu, naš pesimističan stav je posledica činjenice da se podređen položaj Palestinaca nikada nije promenio - kaže Karim za Guardian.

Ono po čemu se nova koaliciona vlada razlikuje u odnosu na prethodnu je što se koaliciji priključila i stranka koja okuplja Palestince - Ujedinjena lista Mansura Abasa.

- Čudno mi je što je Abas deo ove koalicije - nastavlja Karim.

I Basem abu Šanab, učitelj iz Gaze sličnih je shvatanja kao i Karim.

Benjamin Netanjahu, Benjamin Netanyahu Foto: Tanjug/AP

- Drago mi je što kriminalac Netanjahu više nema moć. Ovo je kraj jedne kriminalne ere. Ali iskreno sumnjam da će Benet i Lapid uspeti da donesu istinske promene u odnosu Izraelaca i Palestinaca - rekao je učitelj.

On dodaje da će Palestinci ostati u istom podređenom položaju, bez obzira ko bude bio na čelu Izraela, jer ne postoji stvarna razlika u izraelskim politikama prema Palestini.

Sa druge strane neke stanovnike u Gazi, promena vlasti u Izraelu nije u sferi interesovanja.

- Ne pratim izraelske vesti, ne zanima me ko je na vlasti, ne znam ko su Benet i Lapid. Jedino o čemu brinem je moj život ovde - kaže Latifa al- Nafar, 36- godišnja domaćica.

Ona kaže da godinama živi pod opsadom i da joj je veoma teško.

- Želimo da živimo u boljim uslovima, ne znam čija je obaveza da nam to omogući. Jedino što želim je da živim u miru i normalnim uslovima - kaže Latifa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA