≫ 

OEBS: Seksualna eksploatacija najčešći oblik trgovine ljudima

Potražnja je osnovni pokretač u svim oblicima trgovine ljudima, ali nigde nije izraženija i direktnija nego u slučaju trgovine u svrhu seksualne eksploatacije

  • 0
Trgovina ljudima Printskrin: Youtube/ASTRA Antitrafficking Action

Trgovina ljudima u svrhu seksualne eksploatacije je najrasprostranjeniji oblik trgovine ljudima koji je identifikovan na globalnom nivou u okviru regiona OEBS, izjavio je specijalni predstavnik OEBS-a i koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Valiant Riči.

- To je najunosniji oblik trgovine ljudima, koji generiše godišnju dobit od skoro 100 milijardi dolara na globalnom nivou - istakao je Riči povodom objavljivanja rada na temu "Obeshrabrivanje potražnje koja podstiče trgovinu ljudima u svrhu seksualne eksploatacije".

Rad je objavljen na osnovu višegodišnjeg istraživanja koje uključuje analizu pravnih i statističkih podataka preko 50 vlada, međunarodnih i organizacija civilnog društva, saopštio je OEBS, a prenosi Tanjug.

Potražnja je osnovni pokretač u svim oblicima trgovine ljudima, ali nigde nije izraženija i direktnija nego u slučaju trgovine u svrhu seksualne eksploatacije, s obzirom na nedostatak razdvajanja između eksploatisane žrtve i krajnjeg korisnika, navodi se u dokumentu.

Na virtuelnom predstavljanju rada, Sandra Novak, koja je bila žrtva seksualne trgovine i članica je Međunarodnog savetodavnog saveta ODIHR-a za preživele trgovinom ljudima, pohvalila je OEBS-ovo istraživanje i pristup ovoj temi i naglasila potrebu da se reši zahtev za smislenom borbom protiv trgovine ljudima.

- Potražnja ne znači potražnju za trgovinom ljudima, ona je šira, ona je ta koja podstiče sve oblike eksploatacije ljudi - rekla je Novak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA