Kristalni bizon, duplo rukovanje, puškice i "on": Po čemu je susret Bajdena i Putina bio jedinstven?

Dok će se politički ishod samita analizirati danima, postoje neke situacije po kojima se ovaj sastanak izdvaja

  • 7
Vladimir Putin, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Džo Bajden sastali su se u sredu u Ženevi na svom prvom samitu otkako je Amerikanac inaugurisan u januaru. Dok se politički ishod njihovog sastanka i dalje analizira, prostoje i brojne jedinstvene okolnosti njihovog susreta.

Nije njihov "prvi ples"

 

Iako je Bajden postao predsednik SAD u januaru ove godine, on i Putin su se već sreli 2011. Bajden je tada bio potpredsednik, a Putin premijer. Putin je ponovo izabran za ruskog predsednika 2012, i otada se nalazi na istom mestu.

Putin je učestvovao i na velikom samitu klimatskih promena koji je organizovao Bajden u aprilu, ali dvojica lidera nisu razgovarala jer je održan onlajn. Otkako je Bajden preuzeo mesto šefa Bele kuće, dvojica lidera su dvaput razgovarala telefonom.

Bajden je kasnio

 

Bajdenova kolona zaustavila se ispred vile desetak minuta nakon što se očekivalo, uprkos tome što je u Ženevu stigao dan ranije, dok je Putin u grad stigao na dan samita. Na prethodnim samitima, Putin je često bio taj koji je kasnio, a nekada i po 40 minuta, kao kada se susreo sa bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom 2009. i 2012.

Rukovanje

 

Kada su se sreli ispred vile La Granž na Ženevskom jezeru, dvojica lidera su se čvrsto rukovala. A onda je pao još jedan stisak ruke unutar vile.

Međutim, kada se Bajden susreo sa drugim liderima prethodnih dana tokom turneje po Evropi, uglavnom su se pozdravljali udaranjem pesnica ili laktova. Pozdrav laktovima je bilo pravilo na samitu G7 u Engleskoj proteklog vikenda.

Pokloni

 

Kao što je uobičajeno na sastancima svetskih lidera, Bajden i Putin su razmenili poklone. Oni su često simbolični i predstavljaju neke ključne elemente nacije koja ih poklanja.

Putin je Bajdenu poklonio pisaći pribor u stilu "hohloma". Inače, "hohloma" je čuveni ruski drvorez, poznat po zakrivljenim i živopisnim uzorcima cveća, bobica i lišća i predstavlja zelene, crvene i crne šare na zlatnoj podlozi.

Bajden je Putinu dao kristalnu skulpturu američkog bizona i naočare "avijator", slične onima koje Bajden često nosi.

Stampedo medija

 

Vila La Granž ostavila je malo prostora za brojne medijske članove koji su želeli da slikaju i snimaju istorijski sastanak, što je dovelo do stampeda i manevrisanja, što je obezbeđenje učinilo veoma nervoznim.

 

Anita Kumar iz Politico opisala je to kao "najhaotičniju scenu koju je videla na predsedničkim događajima za devet godina".

Puškice

 

Kada je Bajden seo sa Putinom u biblioteci vile, sa sobom je poneo gomilu plavih papirića koje je proveravao i za koje se činilo da su beleške ili puškice.

Dok njihov sadržaj ostaje nepoznat, neki su na društvenim mrežama rekli da ih je poneo jer ne može ništa da zapamti.

 

Završetak pre predviđenog kraja

 

Iako je bilo odvojeno pet sati za dva odvojena sastanka Putina i Bajdena i njihovih pratilaca, njihov samit se završio skoro dva sata ranije.

Bajden je rekao da je to zato što su se fokusirali na "mučne detalje", dok je Putin rekao da je Bajden iskusan političar, uporedivši ga sa njegovim prethodnikom, Donaldom Trampom.

Dve odvojene konferencije

 

Dvojica lidera su prethodno odlučila da ne drže zajedničku konferenciju, ali je Bajden nakon sastanka napravio pauzu od dva sata, kako bi njegova konferencija išla posle Putinove. Na taj način je bio u mogućnosti da odgovori na komentare ruskog šefa države.

"On"

 

Sputnik je primetio da su zapadni mediji govorili o Bajdenu i Putinu drugačije u svojim pitanjima i komentarima.

Dok su se Bajdenu često obraćali kao "Predsednik Bajden" ili "Džo Bajden", nekoliko pitanja na Bajdenovoj konferenciji o Putinu počinjala su sa "on". Medij je primetio kako je tokom analize jedan američki voditelj Putina nazvao samo "Rusom".

Bez večere

 

To je bio ceo posao u Ženevi - umesto da uživaju u obroku tokom rasprave ili pre ili nakon susreta, oni su jednostavno došli u vilu, fotografisali se, otišli na razgovore, održali odvojene konferencije i otišli.

Video: Putin naizgled bahat, a Bajden na oko uplašen: Analiza govora tela kaže nešto sasvim drugo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    17. jun 2021 | 12:49

    Cirkus i pozorište?!

  • Primus

    17. jun 2021 | 15:35

    Draga deco..vreme je da se suočite sa stvarnošću i iluzijom članstva u EU.. Što bi rekli oni cirkuzanti iz 'Pljiža' - OSTARISMO A U EU NE UĐOSMO. No naš narod kaže-NIJE KOME JE NUĐENO NEGO KOME JE SUĐENO. Približava se 10. jul i ulazak Srbije u EEU (Eurasian Economic Union) i treba se pripremiti za taj događaj. Nije da mi nismo hteli, hteli smo mnogo više od drugih da budemo u EU ali koja god da je vlast bila - stalno su za pristup tražili još i još, tako da im ostavljamo i šargarepe i štap...Srbija će biti u klubu Norveške, Britanije i Švajcarske i biće vrata EU za EEU a ovima drugima logistički i industrijski centar. Sasvim je izvesno da neku buduću generaciju čeka rat sa Albanijom i Hrvatskom pa treba poraditi i na tome i to veoma studiozno.. A što se tiče ZAPADA, generalno, citirao bih (malo izmenjenu verziju) reči F. Ničea: IDEŠ LI NA ZAPAD, PONESI BIČ ! Eto ..

  • Kobe

    17. jun 2021 | 14:37

    Bio je sastanak a sada svako na svojoj strani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA