Sukobi u Burkini Faso bukte: U zasedi ubijeno 11 policajaca, u napadu na selo stradala 132 civila

U martu su napadači u koordiniranim racijama na sela na jugozapadu Nigera ubili 137 ljudi

  • 0
Burkina Faso

Foto-ilustracija: Profimedia/AFP

Najmanje 11 policajaca ubijeno je u zasedi na severu Burkine Faso, izjavio je danas bezbednosni izvor.

Još dva izvora potvrdila su da je došlo do napada ne iznoseći detalje, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

Vlasti Burkine Faso nisu odmah mogle da komentarišu napad.

Inače, broj žrtava u jednom od najgorih napada militanata u Burkini Faso popeo se na 132, nakon što su naoružani napadači preko noći izvršili opsadu selo na severoistoku zemlje, saopštila je vlada u subotu, javlja Rojters. Kako je navedeno, napadači su u petak tokom noći izvršili udar na selo Solhan u provinciji Iagha, na granici sa Nigerom. Palili su domove i pijacu.

Vlada je proglasila tri dana nacionalne žalosti, opisujući napadače kao teroriste, iako nijedna grupa nije preuzela odgovornost. Kasnije je potvrđeno da je ranjeno još 40 stanovnika.

Ujedinjene nacije rekle su da je generalni sekretar Antonio Guteres ogorčen napadom, među čijim je žrtvama bilo sedmoro dece.

Uprkos prisustvu na hiljade mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, napadi džihadista povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom u zapadnoafričkoj regiji Sahel naglo su porasli od početka godine, posebno u Burkina Fasu, Maliju i Nigeru, a glavne meta napada su civili.

Nasilje u Burkina Fasu raselilo je više od 1,14 miliona ljudi za nešto više od dve godine, dok je siromašna i sušna zemlja ugostila oko 20.000 izbeglica iz susednog Malija.

Najnoviji napad pomerio je broj ubijenih naoružanih islamista u regiji Sahel na preko 500 od januara, kako je rekao direktor "Human Rights Vatch-a" za Zapadnu Afriku Corinne Dufki.

- Dinamika je u tome što džihadisti dolaze, savladavaju civilnu odbranu i učestvuju u kolektivnim kaznama ostatka sela - to je obrazac koji smo svuda videli ove godine - rekao je Dufka.

U martu su napadači u koordiniranim racijama na sela na jugozapadu Nigera ubili 137 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA