• 6

Deca u migrantskom kampu u SAD borave u jezivim uslovima: Nekad smo jeli živo meso, bilo nam je loše

Kamp "Fort Blis" sastoji se od najmanje 12 šatora, a u nekima od njih istovremeno je smešteno na stotine dece, koja veći deo dana tu borave, izlazeći na sat ili dva zbog rekreacije ili da se postroje sa stotinama drugih za obrok

  • 6
Dečji kamp za migrante, SAD

Foto: Tanjug/AP

U američkom pograničnom pritvorskom centru u teksaškoj pustinji, deca migranti žive u alarmantnim uslovima, bolest je raširena, hrana nije ispravna i postoje izveštaji o seksualnom zlostavljanju, utvrdila je istraga BBC-a kroz intervjue sa osobljem i decom.

Poslednjih meseci SAD beleže priliv migranata i azilanata iz Centralne Amerike, a stručnjaci navode da su nasilje, prirodne katastrofe i ekonomski pad povezan sa pandemijom neki od razloga za masovni porast.

Šatorski kamp u vojnoj bazi "Fort Blis" u El Pasu u Teksasu privremeni je dom za preko 2.000 tinejdžerske dece koja su sama prešla američko-meksičku granicu i koja sada čekaju ponovno spajanje sa porodicom u SAD.

Nalazi do kojih je došao BBC u svojoj istrazi, na osnovu razgovora sa zaposlenima i fotografijama i video zapisima, uključuju navode o seksualnom zlostavljanju, epidemijama kovida i vaši, detetu koji čeka na medicinsku pomoć, nedostatku čiste odeće i gladnoj deci kojoj se servira nedovoljno kuvano meso.

Kamp "Fort Blis" sastoji se od najmanje 12 šatora, a u nekima od njih istovremeno je smešteno na stotine dece, koja veći deo dana tu borave, izlazeći na sat ili dva zbog rekreacije ili da se postroje sa stotinama drugih za obrok.

Osoblje je za BBC reklo da je hrana uglavnom jestiva, ali 15-godišnjak koji je nedavno pušten naveo da je hranjen nekuvanim mesom.

- Ponekad je piletina imala krv, meso je bilo vrlo crveno. Nismo mogli da podnesemo glad i jeli smo, ali nam je pozlilo od nje - svedočio je ovaj dečak.

Dečji kamp za migrante, SAD

Foto: Tanjug/AP

Takođe je postavljeno nekoliko šatora samo za smeštaj velikog broja bolesnih, koji su deca nazvala "Kovidgrad".

- Stotine dece ima pozitivan test na kovid 19 - potvrdio je jedan od zaposlenih, koji je zatražio da ostane anoniman jer je osoblju zabranjeno da govori o kampu.

Pored kovida, zabeleženi su i epidemije gripa i streptokoka od otvaranja kampa krajem marta.

Neka deca kojima je potrebna hitna medicinska pomoć su zapostavljena, a na tajnom snimku sastanka osoblja u maju datom BBC-u, zaposleni je govorio o detetu koje je iskašljavalo krv i kojem je bila potrebna hitna medicinska nega.

Deca govore o zanemarivanju, prljavštini i strahu u američkim kampovima, a epidemija vaši je po svedočenju jednog od radnika bila prisutna prošlog meseca u šatoru sa 800 devojaka koji je proglašen za karantin.

Ministarstvo za zdravstvo i socijalne usluge (HHS), koje angažuje privatne kompanije koji pomažu u vođenju kampa, poručilo je da se zalaže za transparentnost, ali je novinarima odbijen pristup kampu i nije odgovorilo na konkretne navode o zanemarivanju u "Fort Blisu" koje je otkrio BBC, ali je u saopštenju poručilo da ispunjava potrebne standarde za brigu o deci.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    Znaci, uništili su svoje zemlje- Meksiko, Gvatemalu. Honduras i Salvador, pretvorili ih u mesta divljanja narkobandi gde ljudski život ne vredi pisljivog boba, i sada žele da uniste SAD... e, teško.. Puna podrška američkim vlastima, samo oštro, kome se ne sviđa, pravac nazad u Gvatemalu.... ima i tamo domova za decu...

  • dg

    Zar zbog zatočene djece nisu razapinjali Trampa svakodnevno? Kako sada osam mjeseci posle izbora da se isto i dalje dešava i da Bajden koji se svemu ovome protivio ovo nije uspio riješit.

  • Ilija gromovnik

    Pa gospodo jeli to moguće šiptarska amerika

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima