≫ 

Britanci tvrde da su danima pre poplava upozorili Nemce, nemačka vlada odbacila optužbe

Profesorka za hidrologiju univerziteta Riding je rekla da su Nemci dobili upozorenje i trebalo je da upozore građane

  • 1
Poplave u Evropi, Nemačka, Belgija Foto: Tanjug/AP

Nemačke vlasti su bile upozorene na opasnost velikih poplava, ali na to nisu reagovale, tvrdi britanska ekspertkinja za poplave Hana Klok.

Profesorka za hidrologiju univerziteta Riding je za "Tajms" kazala da je evropski sistem za rano upozoravanje od poplava - "Efas", pre četiri dana izdao upozorenje za Nemačku.

Nemačke vlasti, prema njenim rečima, dobili su detaljen dijagrame i ukazano im je koja su područja ugrožena.

- Dobili su upozorenje i trebalo je da to razumeju i upozore građane - navodi Klok.

Ona je dodala kako je Nemačka 24 sata uoči izlivanja reke Ar bila upozorena na tu verovatnoću. Kasnije je upravo u ovom području poginulo preko 100 osoba.

- 24 sata pre je Nemačka dobila precizne podatke gde će doći do poplava - rekla je Klok.

Činjenica da građani nisu evakuisani ili nisu dobili upozorenje pokazuju da je nešto pošlo po zlu, kaže ona.

Klok je ocenila da se radi o "monumentalnom propustu nemačkih vlasti".

Ministarstvo unutrašnjih poslova savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije, jedne od dveju pokrajina najteže pogođenih poplavama, priznalo je da je već prošlog ponedeljka, dva dana pre poplava, imalo saznanja o "ekstremnom nevremenu" koje se nadvija nad pogođenim područjem.

Šef Saveznog ureda za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofe Armin Šuster se branio od kritika i tvrdio kako je "infrastruktura uzbunjivanja" funkcionisala na nivou komunikacije između saveznih i lokalnih vlasti.

Nemačka vlada odbacila optužbe

Nemačka vlada i ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer odbacili su u ponedeljak kritike o neefikasnom sistemu uzbunjivanja u slučaju prošlonedeljnih katastrofalnih poplava na zapadu Nemačke.

- Iz Kancelarije za uzbunjivanje i zaštitu građana mi je rečeno da su komunikacijski putevi funkcionisali - rekao je ministar Zehofer prilikom obilaska poplavljenih područja.

On je odbacio zahteve za promenom sistema obaveštavanja u slučaju katastrofa.

- Katastrofa se proglašava lokalno, a ne iz Berlina. Centralizacija ne bi ništa poboljšala - rekao je Zehofer i dodao kako je na saveznom nivou komunikacija funkcionisala, a u ono što se događalo na nivou saveznih pokrajina "ne želi da se meša".

On je kritiku na račun komunikacije tokom poplave nazvao "jeftinom predizbornom kampanjom" koja je na trenutke deluje "otrcano".

Predsednik pokrajine Severne Rajne Vestfalije, Armin Lašet, naglasio je da se mora analizirati kako upozorenja od nepogoda mogu biti poboljšana.

Posle poplava koje su pogodile Nemačku, bilo je brojnih kritika na račun vlasti da je nedovoljno i prekasno izdato upozorenje.

Prilikom obilaska brane, Lašet je kazao da je probijanje moglo biti sprečeno.

Naglasio je da je saradnja lokalnih vatrogasnih službi, dva okruga i vojske sprečilo probijanje brane.

Video: Nezapamćene poplave u Nemačkoj nose kuće i stabla, automobili se naziru

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije kasno

    19. jul 2021 | 18:04

    Ja na vreme upozoravam Nemce da oružje koje su namenili Šiptarima ne šalju, ako već nije krenulo. Voda ga odnela. Imaju oni sad pametnija posla. Žao mi je ljudi koji su stradali jer njihovi politicari se više bave proizvodnjom nesreća drugima a ne šta njima može da se desi. Zlo činio, zlu se nadaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA