• 1

Delta soj postao dominantan u Evropi: Stručnjaci apeluju na građane da se vakcinišu

Ovaj soj je za 40 do 60 odsto prenosiviji od ranije verzije Alfa i može biti povezan sa većim rizikom od hospitalizacije

  • 1
Koronavirus korona virus

Foto: Tanjug/AP

Evropska agencija za lekove ( EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ( ECDC) u svom poslednjim izveštaju ocenjuju da ce Delta soj virusa do kraja avgusta predstavaljti 90 odsto svih virusa SARS-CoV-2 koji cirkulišu u EU.

Dva najznačajnija medicinska centra u EU upozoravaju da se Delta soj brzo širi Evropom i da može da omete napore usmerene u cilju kontrole pandemije.

Dodaje se da je ovaj soj za 40 do 60 odsto prenosiviji od ranije verzije Alfa i da može biti povezana sa većim rizikom od hospitalizacije.

U EMA i ECDC naglašavaju da je kompletna vakcinacija i dalje najefikasnija u zaštiti protiv Kovid-19 bez obzira na soj virusa.

Preliminarni dokazi sugerišu da su obe doze vakcine protiv Kovid-19 potrebne da bi se obezbedila adekvatna zaštita od Delta varijante.

Posebno se podstiču zdravstveni radnici da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i one sa kojima rade i o kojima brinu.

Kada je reč o tzv ”mešanju vakcina”, gde se za drugu dozi koristi različita vakcina u odnosu na prvu, u EMA i ECDC kažu da još nemaju konačne preporuke, ali da ”postoje dobre naučne osnove za to da će ova strategija biti sigurna i efikasna u vakcinaciji protiv KOVID-19.

Istovremeneo, napominje se da je trenutno ”prerano tvrditi da li će i kada biti potrebna dodatna doza vakcine protiv Kovid-19” i da se još radi na informacijama o tome koliko zaštita od vakcina traje, takođe uzimajući u obzir širenje varijanti.

EMA i ECDC pozivaju građane da se i dalje pridržavaju mera kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje i napomnju da će to biti važno sve dok se veći deo populacije ne vakciniše.

Video: Kona brine dolazak turista iz ovih zemalja: Postoji neki otpor prema vakcinaciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Necu

    Ako ne upali delta koji je sledeci ,gama,omega da znamo na vreme. A da i zadnje dve sedmice su kljucne .

    6
    1

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima