Bajden najavio povlačenje američkih snaga iz Iraka

Američki predsednik nije precizirao da li planira da smanji američki kontingent u Iraku, koji sada broji oko 2.500 vojnika

  • 6
Joe Biden, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je da će američka vojna misija u Iraku biti okončana do kraja godine i istakao da ova odluka odražava stvarnost na terenu više nego velike promene u američkoj spoljnoj politici.

Američki predsednik nije precizirao da li planira da smanji američki kontingent u Iraku, koji sada broji oko 2.500 vojnika, javlja AP a prenosi Tanjug.

Ova najava predsednika SAD usledila je posle odluke da se američke snage posle 20 godina vojnog angažovanja u Avganistanu povuku iz te zemlje zaključno sa 11. septembrom ove godine.

Američka vojna intervencija u Iraku i Avganistanu koštala je puno novca i sprečila da Amerika posveti više pažnje sve snažnijoj Kini, koju Bajdenova administracija ocenjuje kao najveći dugoročni bezbednosni izazov, navodi AP.

U razgovoru sa novinarima tokom sastanka u Ovalnoj sobi sa iračkim premijerom Mustafom el Kadimijem, Bajden je rekao da je njegova administracija i dalje posvećena partnerstvu s Irakom.

U toj zemlji su sve aktivnije paravojne snage koje podržava Iran, koje periodično napadaju baze u kojima su stacionirane američke trupe i koje zahtevaju da sve američke trupe odmah napuste Irak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwerty

    27. jul 2021 | 08:21

    Povuci ih i sa Kosova da se to lepo reši.

  • Bibi

    27. jul 2021 | 08:32

    Povlači iz Iraka,šalje ih kod slugu uz granicu sa Rusijom da provociraju sukobe.Provodni su kao celofan.

  • Vitez Koja

    27. jul 2021 | 09:26

    Do juče su kao bili na ivici sukoba sa Iranom, pre toga sa Severnom Korejom, sada se prebacuju na Kinu, a Rusi su im dežurni krivci.Sve u cilju podizanja vojnog budžeta, kako bi se pojedinci ošašavili od love.Jedino koga napadaju su države koje su slabije vojno, a imaju određene resurse koje oni posle isisaju (Irak, Libija Sirija,Kosovo i Metohija, Afganistan)ili ih upotrebe za neke političke i strateške sukobe koji odgovaraju Amerima(Hrvatska, Slovenija, Bosna, Kosovo i Metohija, Ukrajina). Obzirom da ih Kinezi već gaze ekonomski, moraće da razmišljaju kao i Nemci da naprave još neke sukobe, odnosno migracije kako bi obezbedili jeftiniju radnu snagu da bi mogli da bi snize cenu proizvoda, kako bi mogli da probaju da pariraju Kinezima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA