Sa pravom strahuju: Jezivo zvuči lista zabrana koju bi talibani mogli da uvedu za žene

Strahuje se da će žene u Avganistanu opet ostati bez svoje slobode i prava zbog rigoroznog zakona

  • 12

Posle 20 godina talibani su opet preuzeli Kabul i spremaju se za preuzimanje vlasti u celom Avganistanu. Prethodni put njihova vladavina u ovoj državi je trajala od 1996. do 2001. godine i bila je prepoznatljiva po primeni fundamentalističke i brutalne interpretacije islama, kojom su najgore bile pogođene žene.

S njihovim osvajanjem najvećih avganistanskih gradova i povlačenjem američkih i NATO vojnih snaga, jasno je da bi uskoro mogli da ponovo preuzmu potpunu vlast u zemlji i tako opet uvedu najstrože šerijatske zakone, te njima, ne samo potpuno obesprave, već i ugroze živote svih žena u zemlji.

Ipak, kako je talibanski portparol rekao za strane medije, žene će u Avganistanu imati pravo na rad i obrazovanje do univerzitetskog nivoa ali one su i dalje zabrinute i uplašene. Mnogi sumnjaju da će sve to ostati na pukim rečima.

Istraživali smo koje su to najstrože zabrane koje bi talibani mogli da uvedu, i koje bi uticale na slobodu i prava žena.

Neće smeti na ulicu bez pratnje muškog člana porodice, moraće da budu skroz prekrivene, zabranjeno je da ih pregleda muški lekar, ne smeju glasno da se smeju, a tu je još dosta zabrana koje možete pogledati u našem videu.

Svako kršenje ovih zakona kažnjava se amputacijom ili ubistvom.

U videu na početku teksta pogledajte listu zabrana.

Video: Dramatični prizor iz Avganistana: U želji da pobegnu peli su se na avion u letu, najmanje 7 poginulo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    17. avgust 2021 | 19:09

    Који лекари ће прегледати жене ако им бране да се школују 🤔

  • PANE

    17. avgust 2021 | 18:26

    Americi i Evropi smetao Socializam i ravnopravnost drustva a nesmeta im ova gamad iz kamenog doba. Nisu mogli unistit ove gacane u natikacama uz svo savremeno oruzje i specialce. Ovo je sramota veka.

  • i posle pricaju

    17. avgust 2021 | 18:21

    kako je islam tolerantna religija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA