≫ 

Stručnjaci se čude kako je broj obolelih u Japanu opao: I dalje strahuju od zimske "noćne more"

Brzina sa kojom je opao talas infekcija i hospitalizacije usred epidemije delta soja čudi eksperte

  • 0
Japan korona virus Foto: Tanjug/AP

Slučajevi korona virusa u Japanu pali su na najniži nivo za skoro godinu dana, dok se drugi delovi Azije bore sa porastom infekcija, ostavljajući stručnjake u čudu.

Dnevni broj novoobolelih u Tokiju pao je na 87 u ponedeljak, što je najmanji broj od 2. novembra prošle godine. Ovo je nagli pad od više od 5.000 dnevno u avgustovskom talasu koji je pogodio medicinsku infrastrukturu glavnog grada.

Šablon je isti širom zemlje.

Posle sporog starta, Japan je brzo napredovao u kampanji vakcinacije, a Reuters prenosi da je skoro šestomesečno ograničenje socijalne distance pomoglo u zaustavljanju širenja virusa.

Međutim, brzina sa kojom je opao talas infekcija i hospitalizacije usred epidemije delta soja čudi eksperte.

Hiroši Nišiura sa Univerziteta Kjoto je među onima koji veruju da je letnji skok slučajeva i kasniji pad uglavnom posledica trendova u ljudskim aktivnostima.

Infektivnost, merena efektivnim reprodukcionim brojem, povezana je sa praznicima, rekao je on.

- Tokom leta srećemo osobe sa kojima se retko sastajemo i veća je šansa da jedemo zajedno licem u lice - rekao je Nišiura, stručnjak za zarazne bolesti koji savetuje vladu.

Nedavni rekordni slučajevi u Južnoj Koreji i Singapuru možda su povezani sa istim odmorima, a približavanje azijskih i zapadnih praznika krajem godine moglo bi dovesti do "noćne more", rekao je on.

Međutim, drugi stručnjaci kažu da trend infekcija ima manje veze sa putovanjima, a više sa sezonskim trendovima.

Džejson Tetro, ​​kanadski stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da različite starosne grupe postaju "gorivo" za održavanje virusa, u zavisnosti od stope vakcinacije i prethodnih infekcija.

- Bez eliminacije virusa, i dalje ćemo da viđamo poraste dok 85 posto populacije ne bude imuno na dominantni soj. To je jedini način da izađemo iz ovih začaranih krugova - poručio je on.

Nakon sporog starta, Japan je vakcinisao 61 posto odrasle populacije.

- Vlada se sprema za buster doze kako bi se izborili sa revolucionarnim slučajevima koji su viđeni drugde u svetu - rekla je Noriko Horiuči, nova ministarka zadužena za vakcine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA