≫ 

Ubijeno 12 pasa dok je bračni par ležao u bolnici: Spalili ih iz straha od korone?

Vlasnici su van sebe nakon što je njihovih 12 pasa ubijeno u Vijetnamu iz straha da bi mogli da prenesu virus

  • 0
Pham Minh Hung Vijetnam pas psi kovid covid korona virus Foto: Pham Minh Hung

Zbog rasta broja zaraženih korona virusom u Vijetnamu, par je odlučio da napusti provinciju Long An na motociklu, sa čoporom od čak 12 pasa ljubimaca. Kasnije se ispostavilo da su pozitivni na virus i dok su ležali u bolnici, saznali su da su vlasti ubile njihove pse iz straha da bi mogli da prenesu virus.

- Moja žena i ja nismo mogli da spavamo od tuge. Nisam mogao da verujem da je to istina i da nisam mogao da uradim ništa da ih zaštitim - rekao je zidar Pam Min Hung (49), prenosi BBC.

Njihova priča, koja je dokumentovana na TikToku pokrenula je peticiju protiv ovakvog postupanja sa životinjama i za sada broji preko 150 hiljada potpisa.

Poslednji talas pandemije doneo je strašne posledice u Vijetnamu. Zbog zabrana kretanja, mnogi migranti nisu mogli da rade i zarade za život, pa su milioni napustili veće gradove. Pam Min Hun i njegova supruga Ngujen Ti Či Em (35) bili su među njima.

Oni su 8. oktobra krenuli na put dug 280 kilometara, ka provinciji Ca Mau, sa svojim psima, zajedno sa rođacima koji su takođe poveli svoje ljubimce, tri psa i mačku. Tamo su planirali da ostanu kod rodbine, zato što je situacija bolja.

Njihova priča je dotakla mnoge

Video snimci putovanja koje su postavili su na društvenoj mreži, pokazuju par kako se vozi na motoru sa svojim psima i gomilom stvari.

Pham Minh Hung Vijetnam pas psi kovid covid korona virus Foto: Pham Minh Hung

Muž i žena su dotakli mnoga srca brigom o svojim ljubimcima, kojima su obukli kabanice kako ne bi pokisli, a neki su im poslali i hranu i vodu za njih.

Na put su poveli 15 pasa, ali su dva dali volonterima na ulasku u provinciju, a jedan je uginuo.

Kako je na ulasku u provinciju obavezno testiranje na korona virus, ispostavilo se da su pozitivni i prebačenmi su u bolnicu, dok su životinje ostale kod karantina.

Pokrenuta je peticija

Kasnije su saznali da su vlasti ubile njihove pse, kao i ljubimce njihovih rođaka, bez ikakvog obaveštenja.

Nije poznat način na koji su ubili nesrećne životinje, ali fotografija iz članka koji je kasnije uklonjen sugerisala je da su one spaljene.

- Kontrola bolesti ima primat i životinje su morale da budu uklonjene u skladu sa merama prevencije - rekao je lokalni predstavnik vlasti, Tran Tan Cong na pres konferenciji u nedelju.

Glumica Hong Anh, član svetske organizacije "Four Paws", nazvala je ovo "varvarskim delom" i izjavila da će poslati peticiju organizaciji.

Pham Minh Hung Vijetnam pas psi kovid covid korona virus Foto: Pham Minh Hung

Ubistva su bila "neetička" hzato što ne postoje nikakve smernice koje sugerišu da ljubimci moraju da budu ubijeni ako su vlasnici zaraženi. Ne postoje naučni dokazi da ove životinje prenose virus- rekao je Ngujen Hong Vu, naučnik iz "City of Hope", Nacionalnog Medicinskog centra US.

On je dodao da je bilo mnpgo boljih rešenja. Mogli su da ih stave u kaveze, u karantin ili da kontaktiraju vlasnike ili organizacije koje se bave brigom o životinjama i nađu im privremeni smeštaj.

Od početka pandemije, u Vijetnamu je zabeleženo 840 hiljada zaraženih i više od 20 hiljada je preminulo, a najviše ljudi pogođeno je upravo u poslednjem talasu.

Vlasti upravljaju "gvozdenom pesnicom"

Uprkos planu premijera Pham Minha Cinha da zemlja "živi sa virusom", Vijetnam je upravljao pandemijom "gvozdenom pesnicom".

Prošlog meseca, pojavio se video snimak na kome policija provaljuje u stan žene i odvlači je da se testira, dok njen sinčić plače.

Postoji čak i slogan kloji kaže da se protiv pandemije treba boriti kao protiv neprijatelja.

Slomljeni vlasnik pasa rekao je da se neće smiriti dok ne dobije pravcu za svoje voljene ljubimce.

- Brinuo sam se o njima šest godina, oni su moja deca i zaslužuju pravdu - izjavio je Pam.

Video: Preslatka družina vestija izabrala predvodnika za krađu: Šta se to sprema za ručak?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA