Potresni prizori sa poljske granice: Među migrantima mnogo dece, majke ih greju kraj vatre

Više migranata preminulo je tokom noći od posledica hipotermije

  • 5
Migranti, Poljska, Belorusija, granica Foto: Tanjug/AP

Kriza na granici Poljske i Belorusije sa migrantima se nastavlja. Više stotina njih, među kojima ima i mnogo male dece, noć su proveli kraj bodljikave žice, grejući se kraj vatre i čekajući zoru.

Poljske vlasti zatvorile su danas zvanični granični prelaz sa Belorusijom, blizu mesta gde su hiljade migranata pokušale da se probiju dan ranije.

Više migranata preminulo je od posledica smrzavanja, a jutro su mnogi dočekali drhteći od zime i iščekivajući da vide da li će uspeti nekako da pređu u Poljsku.

Sa druge strane bodljikave žice poređano je na stotine pripadnika vojnih i policijskih snaga koji neprekidno obezbeđuju granicu. Sa razglasa se na engleskom jeziku čuje upozorenje migrantima da im nije dozvoljen prelazak.

Beloruske vlasti tvrde da je oko granice okupljeno oko 2.000 ljudi, a na snimcima se vidi da ima dosta žena sa malom decom, koje mališane, među kojima ima i beba, pokušavaju da ugreju tako što ih utopljavaju u ćebiće i drže blizu vatre.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki rekao je da migraciona kriza na poljsko-beloruskoj granici ugrožava bezbednost i stabilnost cele EU.

- Zatvaranje poljske granice je naš nacionalni interes. Ali danas je stabilnost i bezbednost cele EU dovedena u pitanje - napisao je poljski premijer na Tviteru.

Označavajući razvoj događaja na granici "hibridnim napadom" od strane beloruskog rukovodstva, Moravjecki je u svojoj objavi na društvenoj mreži naglasio da se Poljska neće uplašiti, kao i da će braniti mir u Evropi sa svojim partnerima iz NATO-a i EU.

Zvanični Minsk smatra da su neosnovane optužbe Varšave da beloruski vojnici prelaze granicu sa Poljskom, saopštilo je danas belorusko Ministarstvo odbrane.

Na snimcima koje je poljska policija objavila danas vide se šatori migranata i logorske vatre na beloruskoj strani ograde od bodljikave žice.

Poljska granična služba potvrdila je Rojtersu da je oko 800 ljudi kampuje na beloruskoj strani ograde, što je deo grupe oko 4.000 migranata koja se nalazi tamo i u obližnjim šumama.

Portparol poljskih specijalnih službi rekao je da procene pokazuju da bi u Belorusiji moglo biti i do 12.000 migranata.

Varšava je saopštila da je rasporedila dodatne vojnike, graničare i policiju, dok je susedna Litvanija najavila uvođenje vanrednog stanja na granici sa Belorusijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    9. novembar 2021 | 12:51

    EU Sta je trazila toje i dobila zajedno sa Amerikom..

  • Zoran

    9. novembar 2021 | 13:02

    Pusti te bar majke sa decom gde će vam duša...

  • Sta uradise

    9. novembar 2021 | 12:55

    prokleti nato fasisti ne bore se kako ce da im pomognu nego se bore da ih u Belorusiju zaustave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA