≫ 

Eskalacija sukoba na granici: Migranti napali policiju kamenicama, oni im uzvratili vodenim topovima

Zbog sve većeg pokušaja migranata da preko Belorusije dođu do Poljske i zemalja EU, Varšava je optužila Minsk da podstiče migracionu krizu u Evropi

  • 1

Grupa migranata ponovo je pokušala da probije granicu između Belorusije i EU, a poljske bezbednosne snage upotrebile su četiri vodena topa kako bi smirile situaciju. 

Na snimcima koji su nastali jutros vidi se kako se nekoliko desetina muškaraca, noseći nešto što podseća na štap, približava liniji ragraničenja. Oni su nakon toga počeli policiju da gađaju kamenicama i štapovima, a poljske snage su im odgovorile ispaljivanjem vodenih mlzeva  iz vojnog kamiona.

Vodeni mlaz je primorao migrante da se udalje od poljske ograde na oko 50 metara unutar teritorije Belorusije.

Dopisnik RT koji se nalazi na licu mesta, rekao je da su se migranti pomerili od kontrolnog punkta do mesta gde je slomljena bodljikava žica. Tada je prema njegovim rečima došlo do pomenutog sukoba migranata i poljskih graničnika.

On dodaje da je većina njih bila besna zbog loših uslova i smrzavanja, kao i da iako je zaštitna ograda oštećena, niko se od migranata nije peo na nju, pokušavajući da nasilno pređe granicu.

Veliki broj policije smešten je sa druge strane velike ograde koja razdvaja Poljsku i Belorusiju. Oni pokušavaju da spreče nekoliko hiljada migranata da pređe u Poljsku. Na snimku se čuje i nekoliko zvukova koji podsećaju na pucnje, međutim zvaničnih potvrda o upotrebi vatrenog oružja za sada nema. Ono što je poznato je da je pred migrantima eksplodiralo nekoliko šok granata. 

U celu akciju uključen je i helikopter koji leti iznad granice. Stiglo je i pojačanje u vidu beloruske policije, ali oni još nisu intervenisali. 

Podsetimo, kolona migranata sa Bliskog istoka i Afrike krenula je 8. novembra ka belorusko-poljskoj granici. Migranti, uključujući žene i decu, napravili su improvizovani kamp u kom se većina njih i danas nalazi.

Zbog sve većeg pokušaja migranata da preko Belorusije dođu do Poljske i zemalja EU, Varšava je optužila Minsk da podstiče migracionu krizu u Evropi.

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane Belorusije je proglasilo neosnovanim optužbe Poljske o kršenju granica od strane beloruskih vojnika i njihovu umešanost u migracionu krizu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • паун 54

    16. novembar 2021 | 14:28

    А кад је Орбан дизао жицу сва Европа била против А сада и Европа подиже жицу ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA