Preminuo najprgaviji američki zatvorenik: Proveo decenije u samici sa uključenim svetlima

Tomas Silverstajn je počinio tri ubistva dok je bio u zatvoru, gde je završio zbog oružane pljačke, a njegova eksplozivna narav donela mu je zastrašujuću reputaciju u zatvorskom sistemu

  • 3
Thomas Silverstein Terrible Tom Aryan Brotherhood Tomas Silverstin Strašni Tom Arijevsko bratstvo banda zatvor Foto: Wikipedia/Federal Bureau of Prisons

Tomas Silverstajn (67), poznatiji ka "Strašni Tom", preminuo je u bolnici, u Koloradu i postavio američki rekord u najdužem boravku u samici.

U zatvoru je završio zbog oružane pljačke, a unutar njegovih zidina počeo je i da ubija. Njegova prgava narav donela mu je zastrašujuću reputaciju u zatvorskom sistemu i spomenuti nadimak.

Silverstajn je služio doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja, a proveo je čak 35 godina sam u zvučno izolovanoj ćeliji sa konstantno upaljenim svetlima, prenosi Miror.

On je završio u samici nakon ubistva čuvara Merla Klutsa, 22. oktobra 1983. godine, kada je, tokom tuširanja uspeo da se oslobodi iz lisica uz pomoć "ključa" koji je jedan od zatvorenika napravio.

On je čuvara izbo šipkom, da bi kasnije tvrdio da ga je ovaj maltretirao.

Svega nekoliko sati kasnije, Tomi je ubio još jednog čuvara, Roberta Hofmana, na isti način.

Nakon toga prebačen je u specijalnu ćeliju u zatvoru u Atlanti.

Uticaj porodice

Silverstajn je uhapšen kada je imao svega 19 godina, zbog oružane pljačke, 1971. godine, da bi, nakon četiri godine pušten iz Kalifornijskog zatvora na uslovnu.

Međutim, nedugo zatim ponovo je uhapšen, zajedno sa svojim ocem i rođacima, zbog još tri pljačke.

1977. godine osuđen je na 15 godina zatvora, u Kanzasu.

Tamo se uključio u neonacističku bandu "Aryan Brotherhood", koje je organizovala zločine unutar zidina zatvora, kao i izvan njih.

Thomas Silverstein Terrible Tom Aryan Brotherhood Tomas Silverstin Strašni Tom Arijevsko bratstvo banda zatvor Foto: Wikipedia/State of California

Godine 1980. je ubio zatvorenika koji navodno nije hteo da bude "mula"za prenos droge koji je organizovala banda.

Nakon toga je osuđen na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja i prebačen u zatvor za opasne kriminalce "USP Marion".

Naredne godine optužen je za još jedno ubistvo zatvorenika Roberta Čapela, koji je bio član suparničke bande, pod imenom "D.C. Blacks".

U svojoj specijalnoj ćeliji je bio pod nadzorom 24 časa,  posete su mu bile zabranjene. Jedini kontakt sa spoljnim svetom imao je preko dva poziva mesečno, koliko mu je bilo dozvoljeno.

Kada se razboleo, 2019. godine, prvi put posle mnogo godina bio je izvan svoje omražene ćelije, a ubrzo nakon toga preminuo u bolnici, u Koloradu, zbog komplikacija nakon operacije srca, maja 2019. godine.

Video: Sukob policajca i zatvorenika invalida: Skinute lisice su bile kobna greška, sledila tuča

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA