Šta donosi nova nemačka vlada: Legalizacija kanabisa, spuštanje granice za glasanje na 16

"Želimo da verujemo sebi i usudimo se da donesemo promene", rekao je Olaf Šolc

  • 1
Nemačka vlada Olaf Šolc Foto: Tanjug/ AP

Nova nemačka vlada želi da legalizuje kanabis i ranije nego što je planirano. 

Tri stranke, socijaldemokrate (SPD), zeleni i slobodne demokrate (FDP), predstavili su koalicioni dogovor u sredu, koji bi trebalo da rezultira formiranjem nove vlade pod vođstvom Olafa Šolca, prenosi Euronews.

- Želimo da verujemo sebi i usudimo se da donesemo promene u zaštiti od klimatskih promena, restruktuiranju industrije, modernizaciji zemlje, ojačavanju društvene koherentnosti - napisao je Šolc na društvenim mrežama.

On pozdravlja povećanje minimalnih zarada u Nemačkoj, više sredstava za državne stanove i ekspanziju digitalne infrastrukture.

On je obećao i formiranje specijalnog tima za kontrolu pandemije korona virusa, koja će pomoći da se zemlja izbori sa brutalnim četvrtim talasom epidemije.

Vođe zelenih, Analena Berbok i Robert Habek, izjavili su da je nakon "intenzivnih pregovora", koalicija ustanovila dalji tok planova za promene koje će se dogoditi u Nemačkoj.

- Kao zemlja sa razvijenom industrijom, okrenućemo se obnovljivim izvorima energije i konačno krenuti putem koji vodi održivom porastu temperature od 1, 5 stepeni Celzijusa - izjavili su oni u saopštenju.

Porez neće povećavati

Stranke su se takođe složile da ograniče državni dug bez povećanja poreza, izjavili su iz FDP-a.

Ustanovljene su i podele ključnih ministarstava između partija, a dogovor podrazumeva i prestanak upotrebe uglja, kako bi postigli rezultate potrebne za smanjenje uticaja klimatskih promena.

- Velike napore ulažemo u ekspanziju obnovljivih izvora energije, kako bi do 2030. godine 80 odsto čitave enrgije bilo iz ovih izvora i kako bi do 2030. izbacili ugalj iz upotrebe - dodali su zeleni u saopštenju.

Legalizacija kanabisa 

Novi dogovor donosi i legalizaciju kanabisa u Nemačkoj, kao i bolju edukaciju kada su u pitanju prevencije konzumiranja alkohola i nikotina.

- Ovo će dovesti do kontrole kvaliteta, sprečiti distribuciju štetnih supstanci i osigurati zaštitu maloletnika - rekao je Rafael Los, na evropskom savetu za spoljnu politiku, u Berlinu.

Pored toga, partije su najavile uvođenje najnovije tehnologije za komunikacije.

Starosna granica za glasanje na evropskim izborima biće pomerena na 16 godina, a ovo će možda biti primenjeno i za izbore za Bundestag.

Video: Preko 135.000 stabala GMO marihuane: Otkrivena nova najveća plantaža kanabisa u Evropi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    25. novembar 2021 | 13:16

    "osigurati zaštitu maloletnika" - САМО да ми објасне како су дошли до овог закључка.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA