≫ 

Zatvorska kazna mu umanjena za 100 godina: Jurio kamionom i ubio četvoro ljudi

Guverner je objavio da će Agilera-Mederos izdržavati desetogodišnju kaznu i imati pravo na uslovni otpust 30. decembra 2026. godine

  • 0
Rogel Aguilera-Mederos Kolorado vozač šlepera nesreća Foto: Tanjug/AP

Guverner američke savezne države Kolorado, Džered Polis, pomilovao je 26-godišnjeg vozača kamiona Rohela Agilera-Mederosa, koji je osuđen na 110 godina zatvora nakon što je putem jurio 130 kilometara na čas i prouzrokovao nesreću u kojoj su poginule četiri osobe.

Guverner je objavio da će Agilera-Mederos izdržavati desetogodišnju kaznu i imati pravo na uslovni otpust 30. decembra 2026. godine.

Polis je prvobitnu kaznu nazvao "vrlo netipičnom i nepravednom".

Agilera-Mederos, imigrant sa Kube, prevozio je drvnu građu kamionom u podnožju Stenovitih planina u aprilu 2019. godine, zatim je izgubio kontrolu nad vozilom, kamion je skliznuo niz brdo, sleteo na ulicu i zapalio se. U nesreći, koja se dogodila u Lejkvudu, poginule su četiri osobe - 69-godišnji Stenli Politano, 67-godišnji Vilijam Bejli, 61-godišnji Dojl Harison i 24-godišnji Migel Anhel Lamas Areljano.

Agilera-Mederos je pokušao da objasni da su mu otkazale kočnice i da je, kada je izgubio kontrolu nad kamionom, i da je dao sve od sebe da izbegne druga vozila.

Ali tužilaštvo je insistiralo na tome da je 26-godišnjak znao da mu otkazuju kočnice. Optužen je da je vozio opasno između vozila i prošao najmanje jednu traku za parkiranje namenjenu da se bezbedno zaustavi vozilo sa problemima sa kočnicama.

Zbog toga je sudija Brus Džons tada presudio da je po zakonu dužan da izrekne obaveznu minimalnu kaznu za sve osuđujuće presude.

- Da sam imao diskreciono pravo, tu kaznu ne bih izrekao - rekao je on posle osude.

Rogel Aguilera-Mederos Kolorado vozač šlepera nesreća Foto: Tanjug/AP

Priča je podigla na noge više od pet miliona ljudi, uključujući rijaliti zvezdu Kim Kardašijan Vest, koja je takođe potpisala peticiju za smanjenje izuzetno visoke kazne. Vozači kamiona objavili su na društvenim mrežama da će prestati da voze do Kolorada.

Kako guverner, Polis ima ustavno ovlašćenje da pomiluje, što je sada i učinio.

U pismu Agileri-Mederosu, on je katastrofu opisao kao "tragičnu, ali nenamernu", rekavši da "mora hitno ispraviti ovu nepravednu kaznu i vratiti poverenje u jedinstvo i pravdu pravnog sistema".

- Teret tragičnog događaja će te nositi do kraja života, ali zapamtite da se mnogi drugi suočavaju s teretom gubitka ili povrede svojih najmilijih - napisao je on.

Ovaj 26-godišnjak će moći da podnese zahtev za uslovni otpust za pet godina.

Međutim, nisu sve odluke guvernera pozdravljene.

U saopštenju, okružni tužilac Aleksis King rekla je da je "razočarana odlukom guvernera" ​​jer je postupio prerano. U skorije vreme planirano je preispitivanje presude, a King je najavila da će tražiti da Agilero-Mederos bude osuđen na do 30 godina zatvora.

Video: Haos u sudnici: Ubio majku i tetku, pa mjaukao iz sveg glasa, sudinica britko odreagovala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA