U zatvoru proveo 20 godina, pušten nakon što je ubistvo priznao njegov brat blizanac

Smit je svedočio kako je njegov brat, koji je kasnije nepravedno osuđen, napustio zabavu na kojoj su obojica bili, odnosno da u vreme pucnjave uopšte nije bio tamo

  • 3
Blizanci Kevin Dugar i Karl Smith

Foto: Cook County Jail

Muškarac iz Čikaga koji je pogrešno osuđen za ubistvo, pušten je iz zatvora posle 20 godina, nakon što je njegov brat blizanac priznao da je zapravo on taj koji je počinio zločin.

Kevin Dugar (44), konačno je u sredu pušten iz zatvora u Čikagu - devet godina nakon što je njegov brat blizanac Karl Smit, u pismu koje mu je poslao, priznao ubistvo iz 2003. godine.

- Moram to da skinem sa duše pre nego što me ubije. Samo želim da budem čist i molim se da ćeš mi oprostiti - napisao je Smit 2013. godine.

Uprkos priznanju, sudija je 2018. odbio da Dugaru ponovi suđenje jer je Smit ubistvo priznao dok je služio 99-godišnju kaznu za upad u jednu kuću 2008, prilikom čega je šestogodišnje dete zadobilo prostrelnu ranu glave.

Smit je čak potpisao izjavu i kontaktirao Dugarove advokate, ali Dugaru je ipak odbijeno ponovno suđenje ili puštanje na slobodu.

Smit je svedočio kako je njegov brat, koji je kasnije nepravedno osuđen, napustio zabavu na kojoj su obojica bili, odnosno da u vreme pucnjave uopšte nije bio tamo. Rekao je kako je otišao da kupi travu, a on i njegov prijatelj su još zastali kod prodavnice pića pre nego što su se vratili kući, piše Daily Mail.

Sudija je Smitovu ispovest ocenio kao nepouzdanu

 

Posle je priznao da nije istupio tokom suđenja svom bratu jer nije mislio da će ovaj zaista biti osuđen.

Nakon što je završio u zatvoru, rekao je da je tamo pronašao Boga i da je osetio potrebu da ispravi stvar.

Ipak, sudija je Smitovu ispovest ocenio "potpuno nepouzdanom", jer su njih dvojica navodno i ranije znali da se pretvaraju da su onaj drugi, pa je sudija zaključio kako postoji "obrazac lažnog predstavljanja i prevare".

Sve do osmog razreda, blizanci su se isto oblačili, delili su čarape, cipele, pa čak i sendviče, rekla je njihova majka 2016. godine, a često su ih smatrali "jednom osobom".

Smit je čak imao problema da se identifikuje na fotografijama koje su mu pokazane tokom suđenja.

Njihova majka Džudi Dugar, čije je devojačko prezime Smit, bila je na Smitovom svedočenju i navodno je bila jako uzrujana kad tužilaštvo nije poverovalo u priču njenog sina.

- On ne bi lagao o tome - rekla je.

Ipak, tu presudu kasnije je poništio Žalbeni sud nakon što se Centar za pogrešne presude žalio na slučaj.

Novi sudija rekao je da će porota najverovatnije promeniti presudu nakon što sasluša nove dokaze, preneo je Chicago Tribune.

Smit je 2016. svedočio o ovom ubistvu

 

- Ovde sam da priznam zločin koji sam počinio i za koji je moj brat pogrešno optuže - rekao je tada on.

Dugarov advokat Ron Safer tada je rekao kako ne želi da se suđenje Dugaru ponovi.

- Sada je sasvim drugačija situacija nego pre 20 godina. Svi znaju mnogo više o tome - rekao je Safer na konferenciji za novinare.

Dugar će, prema uslovima puštanja na slobodu, prvih 90 dana boraviti u prelaznom stambenom objektu.

Nakon izlaska iz zatvora, dočekala ga je porodica.

Video: Borba Sava i Nauma Ivanova, dvogodišnjih blizanaca, koji moraju na operaciju matičnim ćelijama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stojadin pavlovic

    29. januar 2022 | 00:43

    To je takav horor americki pravosudni zatvorski sistem u kom su crnci glavni akteri , robije su po 300-500 godina. Na robiji da ne pricamo kako je a dela su im monstruozna. I sve sto ne valja doslo je iz te amerike i jos uvek dolazi.

  • Sica

    29. januar 2022 | 07:01

    Sta je 20 godina robijat za brata.😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA