EU uputila zajednički odgovor Moskvi: Da li to znači prekid dijaloga?

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da je u ime zemalja članica EU odgovorio na pismo koje su članice Unije dobile od Lavrova

  • 4
Brisel, Evropska Unija Brisel / Foto: Shutetrstock

Evropska unija odgovorila je danas, u ime svih 27 zemalja članica, na poruku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o principu "nedeljivosti bezbednosti", što će, kako je Lavrov prethodno najavio, dovesti do prekida dijaloga.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri EU Vladimir Čižov primio je, u ime šefova diplomatija 27 zemalja članica, odgovor EU na poruku Lavrova na temu "nedeljivosti bezbednosti", objavljeno je na sajtu ruske misije pri EU.

- Umesto da od svake države (članice) pruži pošten i jasan odgovor, EU želi da izađe s ovim kolektivnim papirom, gde će sve nijanse nacionalnih stavova biti poništene. Siguran sam da u tom slučaju nećemo moći da razgovaramo, i onda ćemo, pretpostavljam, morati da razmislimo kako da izađemo iz te situacije - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare pred razgovore sa šeficom britanske diplomatije Liz Tras, navodi TASS.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da je u ime zemalja članica EU odgovorio na pismo koje su članice Unije dobile od Lavrova.

- Tenzije i neslaganja moraju biti rešeni kroz dijalog i diplomatiju. Pozivamo Rusiju na deeskalaciju i prekid gomilanja vojnih snaga u i oko Ukrajine i Belorusije - poručio je ovim povodom Borelj na Tviteru.

U diplomatskim izvorima u Briselu navodi se da u zajedničkom pismu EU ponavlja svoju zabrinutost zbog trenutne situacije, ali naglašava da je, zajedno sa partnerima iz NATO, spremna za nastavak dijaloga sa Moskvom u cilju jačanja bezbedsnonih prilika za sve.

Video: Putin i Makron oči u oči zbog krize u Ukrajini: Evo šta je predsednik Rusije rekao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    10. februar 2022 | 13:22

    EU PODRZAVA NATO U RATNIM PLANOVIMA PROTIV RUSIJE I KINE !!!! BRISEL SLUSA RATNIKA BAJDENA!!!! RUSOFOBIJA I KINOFOBIJA JE DOSTIGLA VRHUNAC -RAVAN LUDILU !!!

  • Bojan

    10. februar 2022 | 16:38

    Koje zemlje clanice EU? Pred naletom fasisticke Njemacke sa Hitlerom na celu 90% tih zemalja nije pruzila nikakav otpor,naprotiv docekivali ih sa cvijecem,slali svoje mladice na SSSR… E ali kada se ratna sreca okrenula i oni su se okrenuli pa postali protivnici fasizma. Ovakve odgovore daju jer su procijenili da je USA trenutno jaca, ako bi doslo do rata i Rusi im dosli na vrata svi bi oni izasli sa cvijecem i votkom da docekaju. Mislim da svi znate primjere imamo ih mi medju bivsom “bracom” u jedinstvu.

  • Mire

    10. februar 2022 | 18:52

    Eu je američki sluga ! Madjari odbili nato vojnike ja im na tom hrabrom potezu čeatitam . Zaigrali se kauboji u ukrajini njihova amerika neće osetiti rat ali hoće ukrajina koja će platiti visoku cenu politike koju vodi klovn komičar . Nije Rusija Srbija koju ste bombardovali , oteli ste komad Srpske zemlje taj scenario sa Vele Silom Rusijom neće proći . Gorbačov je sastavio zlo koja se zove nemačka . Citat djenerala draže " Da nije engleza nemci bi bili naj ludja nacija na svetu " upravu je bio djeneral .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA