≫ 

SAD upozorila državljane na terorističke napade u Rusiji: Stigla i reakcija Moskve

* Putin pristao da se održi hitan sastanak radne grupe u normandijskom formatu * Američka ambasada u Moskvi upozorila državljane na mogućnost terorističkih napada u Rusiji * Poljski ministar odbrane rekao da su počele vojne vežbe sa Amerikancima na jugoistoku zemlje * Pojedini američki mediji pišu da su ruski komandanti dobili naređenje za napad, Moskva i dalje odlučno demantuje da planira invaziju

Ukrajina Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

  • Predsednik Rusije pristao da se održi hitan sastanak radne grupe u normandijskom formatu
  • Američka ambasada u Moskvi upozorila na moguće terorističke napade u Rusiji
  • Bajden održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost
  • Blinken: Diplomatija sve dok se ne pokrenu tenkovi i avioni
  • Putin Makronu:Uzrok eskalacije provokacije ukrajinskih snaga
  • Ukrajinski predsednik Zelenski pozvao na hitan prekid vatre
  • Ukrajina zapretila odustajanjem od ne-nuklearnog statusa
  • OEBS: Više od 1.400 eksplozija u Donjecku i Lugansku
  • Zelenski održao hitan sastanak sa Makronom i pozvao Putina na sastanak
  • Hrvatska, Nemačka, Francuska i Austrija upozorile građane da napuste Ukrajinu
  • Rostovska i Kurska oblast uvele vanredno stanje
  • Američki vojnici počeli zajedničke vežbe na jugoistoku Poljske
  • Lugansk i Donjeck doneli ukaze o opštoj mobilizaciji

Situacija u Ukrajini se i danas ne smiruje. Ruski predsednik Vladimir Putin je, u telefonskom razgovoru sa francuskim liderom Emanuelom Makronom, rekao da su uzrok eskalacije situacije u Donbasu provokacije ukrajinskih snaga bezbednosti. Sa druge strane, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je  da sve što se dešava na terenu oko Ukrajine, uključujući najavu produženja vojnih vežbi Rusije i Belorusije, sugeriše da je svet na ivici "ruske invazije" na Ukrajinu. U međuvremenu predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na hitan prekid vatre u istočnom delu zemlje, gde su se sukobi između proruskih snaga i ukrajinskih snaga pojačali tokom poslednjih dana.

Iz časa u čas:

00.26 Novi telefonski razgovor Makrona i Putina

Francuski predsednik Emanuel Makron obavio je juče i drugi telefonski sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je javila francuska televizija BFMTV drugi poziv usledio je istoga dana.

00.20 Pretnje sankcijama Rusji

Rusija bi, u slučaju invaziju na Ukrajinu, mogla da bude isključena iz međunarodnog finansijskog tržišta, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je spominjala mogućnost velikih sankcija u slučaju napada na Ukrajinu, ali i dodala da su vrata diplomatije još otvorena.

00.15 Američki vojnici na granici s Ukrajinom

Vojno raspoređivanje NATO snaga nema za cilj da provocira sukobe, izjavio je za Sputnjik portparol Stejt departmenta, komentarišući situaciju u Poljskoj, gde se nalaze i američki vojnici.

On je istakao da je zadatak NATO snaga da ostvare ravnotežu i da služe kao odbrana.

- Snage nisu osmišljene da provociraju, već da preduprede konflikt - kazao je.

Poljski ministar odbrane ovjavio je da su američki vojnici koji su nedavno stigli u Poljsku počeli vežbe blizu ukrajinske granice.

23.40 Nove eksplozije u Donjecku i Lugansku

Kako javlja Rojters, u centru Donjecka noćas je odjeknula eksplozija. Nije jasno šta je dovelo do ove eksplozije.

Istovremeno, nove vesti o granatiranju stižu iz Luganska. Reporter Sputnjika svedoči o seriji eksplozija u predgrađu, ali ističe se da u to vreme na ulicama nije bilo ljudi ni vozila.

23.30 Kijev optužuje istočne regione da lažiraju napade

Ozbiljne optužbe Kijeva stižu na račun samoproglašenih republika u Donbasu.

Ukrajinska Komanda združenih snaga optužila je separatiste da je upotrebila teško naoružanje na sopstvenoj teritoriji kako bi lažno optužila Ukrajinu za eskalaciju nasilja.

Navode se, tako, udari u Lugansku koji su počeli oko 21 sat.

- Dok Ukrajinske snage izbegavaju svaki agresivni akt koji bi mogao da provocira nasilni odgovor, okupacione snage nastavljaju da uništavaju civilnu infrastrukturu na privremeno okupiranim teritorijama i sporadično gađaju civilna naselja - navodi Komanda.

22.40 Povređena tri civila u Lugansku

Najmanje tri civila povređena su u samoproklamovanoj Luganskoj Republici na istoku Ukrajine, a prema navodima portparola ovog regiona Ivana Filiponenka za 24 sata zabeleženo je 66 kršenja prekida vatre.

22.30 Američki izvori govore da se napad i dalje priprema

Prema obaveštajnim podacima SAD, ruski komandanti dobili su naređenja da nastave sa pripremom napada na Ukrajinu, navode dva zvaničnika, kao i još jedan izvor povezan sa obaveštajnim službama.

Upravo ta naređenja jedan su od parametara koji službama SAD treba da im ukažu da li je Rusija ušla u poslednju fazu pripreme za napad. Drugi parametri odnose se na sajber napade i elektronska ometanja, ali oni još nisu analizirani.

22.20 Boris Džonson i Džo Bajden razgovarali sa Makronom

Premijer Ujedinjenog kraljevstva Boris Džonson i francuski predsednik Emanuel Makron saglasili su se tokom telefonskog razgovora da će sledeća nedelja biti "ključna za diplomatiju", jer Zapad nastoji da spreči rat u Ukrajini.

Džonson i Makron razgovarali su večeras. Oni su konstatovali diplomatske napore, uključujući i današnji razgovor Makrona sa Putinom. Džonson je istakao da obežanja Putina prema Makronu predstavljaju dobar znak da je spreman da iznađe diplomatsko rešenje.

Medji prenose da je, takođe, i američki predsednik Džo Bajden obavio petnaestominutni razgovor sa Makronom.

21:33 Moskva regovala na upozorenje američke ambasade

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na upozorenje američke ambasade u Moskvi da u Rusiji može doći do terorističkih napada, i poziv ambasade državljanima SAD da razmotre napuštanje Rusije.

21:07 Amerika savetuje građane da napuste Rusiju

Ambasada SAD u Rusiji uputila je hitno upozorenje svojim državljanima da odmah razmotre napuštanje Rusije.

Ambasada je rekla da postoje naznaka da će doći do terorističkih napada na tržne centre, metro i železničke stanice.

20:56 Zaharova reagovala na pisanje CBS-a

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, reagovala je na pisanje američkog medija CBS News o tome da su ruski komandanti dobili naređenje da izvrše invaziju.

Zaharova je rekla da treba američke novinare podsetiti da su nemački mediji već pisali o "akcionom planu na boljnom polju".

20:51 Očekuje se sastanak Bajdena i Makrona

CNN javlja da bi uskoro trebalo da počne razgovor Džoa Bajdena i Emanuela Makrona. Tačna satnica razgovora još nije poznata.

20:28 Protesti u Madridu protiv Putina

Više stotina građana okupilo se danas na ulicama Madrida u Španiji da iskažu nezadovoljstvo zbog ruske agresije i ponašanja Vladimira Putina i da pokažu solidarnost sa Ukrajinom.

Na ulice je izašlo oko 500 građana, većinom Ukrajinaca, javlja AFP.

20:18 Bajden održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik SAD Džo Bajden održao je danas sednicu Saveta za Nacionalnu bezbednost. Detalji sa sednice nisu poznati.

Kako javljaju američki mediji, očekuje se njegov razgovor sa francuskim kolegom Makronom.

19:30 Američki vojnici započeli vežbe blizu granice sa Ukrajinom

Američki vojnici, koji su nedavno stigli u Poljsku, započeli su vojne vežbe u blizini granice sa Ukrajinom, rekao je poljski ministar odbrane Marius Blasdzak.

- Tokom vikenda vojnici 18. mehanizovane divizije (poljske snage, prim. aut.) započeli su zajedničke vežbe u jugoistočnoj Poljskoj sa američkim vojnicima 82. vazdušno-desantne divizije - napisao je ministar na Tviteru.

19:05 Ukrajinski ministar: "Neumesno pričati o invaziji"

Aleksej Reznikov, ukrajinski ministar odbrane rekao je da je neumesno pričati da će Rusija izvršiti invaziju u narednim danima.

- Naši obaveštajci nemaju naznaka da se ruske trupe spremaju za invaziju, što ne znači da ne mogu to da urade u narednih nedelju ili dve - rekao je Reznikov.

19:03 Vanredna situacija u regionu Kurska

Rusko ministarstvo za vanredne situacije je zbog priliva izbeglica u region Kurska uvela vanrednu situaciju u tom regionu.

19:00 Misteriozno "Z" na ruskim tenkovima u blizini Ukrajine

Na ruskim tenkovima na granicama Ukrajine belom bojom je ispisano slovo "Z", primetili su analitičari, što je dovelo do nagađanja o tome šta znači oznaka.

18:50 CBS: SAD imaju saznanja da su ruski komandanti dobili naređenje za invaziju

SAD imaju obaveštajne podatke da su ruske trupe dobile odobrenje za invaziju na Ukrajinu, prenosi CBS News, a komandanti navodno prave "specifične planove" za manevre na bojnom polju.

- Američka obaveštajna služba kaže da su ruske trupe sada zaista dobile naređenje da nastave sa invazijom - rekao je Dejvid Martin, dopisnik za nacionalnu bezbednost CBS News-a.

18:46 Erdogan će razgovarati sa Putinom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan će u narednim danima razgovarati sa Putinom o situaciji u Ukrajini. Cilj razgovora, kako su naveli iz njegovog kabineta, jeste da se smire tenzije.

- Predlog našeg predsednika o susretu lidera Rusije i Ukrajine je, u stvari, najvažniji i najkonkretniji predlog za prevazilaženje ove krize. Napori našeg predsednika da to učini su u toku. Tokom naše nedavne posete Ukrajini, o tome je razgovarano sa Zelenskim. Slično, predsednik Erdogan je pokrenuo ovo pitanje u telefonskim razgovorima sa Putinom. Biće još jedan telefonski razgovor u narednim danima - rekao je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin.

18:37 Više od 53.000 izbeglica ušlo u Rusiju

Navodno je više od 53.000 ljudi, koji su izbegli iz Donjecke i Luganske oblasti prešlo granicu i ušlo u Rusiju.

Rusija Ukrajina vojska sukob civili Foto: Tanjug/AP

18:29 "Nemamo nameru da napadnemo"

Ruski ambasador u Vašingtonu odbacio je tvrdnje Zapada da Moskva planira invaziju na Ukrajinu.

- Rusija ne pokušava da oduzme teritoriju drugih zemalja - rekao je ambasador Anatolij Antonov.

Antonov je takođe naveo da Moskva smatra region Donbasa „kao deo Ukrajine“. Ruski ambasador je dodao da je njegova zemlja spremna da nastavi diplomatske napore za rešavanje trenutnih tenzija i negirao da trenutno gomilanje ruskih trupa predstavlja opasnost za Ukrajinu.

18:18 Nestvarne scene u Ukrajini

Četiri slike iz Ukrajine pokazuju kako zaista teče život u tom međuprostoru mira i rata.

17:36 Civili razgledaju oružje u parku u Kijevu

U jednom gradskom parku u Kijevu civili razgledaju oružje tokom obuke koju drži desničarska grupa Desni sektor.

17:10 Makron će razgovarati sa Bajdenom i Šolcom

Predsednik Francuske trebalo bi kasnije tokom dana da održi razgovore sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

17:03 Ruski predsednik pristao na hitan sastanak radne grupe

Emanuel Makron i Vladimir Putin saglasili su se danas u telefonskom razgovoru da se u narednim satima omogući održavanje sastanka radne grupe s ciljem postizanja primirja na liniji kontakta u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Kako se navodi, Putin i Makron su se "snažno angažovali da preduzmu sve korisne akcije radi izbegavanja eskalacije, smanjenja rizika i očuvanja mira".

Jelijsejska palata je saopštila da su se dvojica predsednika u današnjem telefonskom razgovoru takođe saglasili da se ponovo pokrenu aktivnosti "u normandijskom formatu" na osnovu razmene mišljenja i ukrajinskih predloga poslednjih dana.

17:00 Putin otkrio kada će ruske trupe napustiti Belorusiju

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je francuskom kolegi Emanuelu Makronu da će ruske trupe napustiti Belorusiju kada budu završene vojne vežbe, prenosi Rojter, pozivajući se na izjavu jednog francuskog zvaničnika.

16:56 Ukrajinski ministar i novinari zasuti paljbom kod prve linije fronta

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova i grupa novinara bili su juče meta napada pro-ruskih militanata.

Denis Monastirski i nekoliko njegovih zamenika bili su u obilasku ukrajinske prve linije fronta, u Novolugansku u Donjecku, koje je organizovala vlada da bi pokazali međunarodnim medijima da skoro sva bombardovanja dolaze sa pobunjeničke strane, kada je artiljerijska paljba pala oko 300 metara dalje, navodi Dejli mejl.

16.30 I Hrvatska zove svoje ljude

Hrvatska je preporučila svojim državljanima na istoku Ukrajine da napuste to područje, izjavio je danas ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Naveo je da je ta odluka doneta u intenzivnoj komunikaciji sa ambasadorkom u Ukrajini i sledeći iskustva drugih država.

16.10 I deca uče šta je rat

Dečak uslikan kako drži oružje tokom vojne obuke civila u jeku nemira na relaciji Rusija-Ukrajina.

Ukrajina Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

15.45 Ovako izgledaju centri za privremeni smeštaj evakuisanih iz Donbasa

15.30 Putin Makronu: NATO podstiče Ukrajinu na vojno rešenje Donbasa

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u današnjem telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom da su uzrok eskalacije situacije u Donbasu provokacije ukrajinskih snaga, saopštio je Kremlj. Putin je takođe istakao da NATO dotura oružje Ukrajini i podstiče je na vojno rešenje situacije u Donbasu, prenosi RIA Novosti.

Prema navodima francuskog predsedništva, današnji razgovor Putina i Makrona, posle njihovog sastanka 7. februara u Moskvi, predstavlja "poslednje moguće i neophodne napore da se izbegne veliki sukob u Ukrajini", prenose francuski mediji.

15.15 "Bajden spreman da sarađuje sa Putinom, svet na ivici ruske invazije"

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je američki predsednik spreman da sarađuje sa ruskim "bilo kada". Blinken je za CNN rekao da su Sjedinjene Američke Države do poslednjeg trenutka posvećene tome da iskoriste svaku priliku da diplomatskim putem odvrate ruskog predsednika Vladimira Putina od "invazije".

- Verujemo da je predsednik Putin doneo odluku, ali dok se tenkovi stvarno ne pokrenu i avioni ne polete, koristićemo svaku priliku i svaki minut da vidimo da li diplomatija još može da odvrati predsednika Putina da to nastavi - istakao je Blinken.

14.31 Zelenski podržava hitan prekid vatre

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski podržao je hitan prekid vatre u Donbasu.

14. 27 Makron i Zelenski završili razgovor

Francuski i ukrajinski predsednik završili su telefonski razgovor koji je trajao znatno kraće nego što je to bio slučaj sa Vladimirom Putinom.

Emanuel Makron Volodimir Zelenski Makron tokom nedavne posete Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Zelenski je tokom razgovora sa Makronom rekao da je Kijev za aktiviranje Mirovnog procesa, za smirivanje tenzija i sazivanje kontakt grupe.

14.25 Nova eksplozija na periferiji Luganska?

Dopisnik agencije RIA javlja da je navodno čuo još jednu eksploziju granate na periferiji Luganska.

14.18 NATO: Rusija spremna za rat

Raspoređivanje trupa velikih razmera u Belorusiji, za koje su Sjedinjene Države dugo upozoravale da bi moglo da bude iskorišćeno kao izgovor invaziju na Ukrajinu, biće produženo, najavio je beloruski ministar odbrane. Čelnici NATO saveza ocenjuju da je ovo potez koji je potvrdio da je Rusija spremna za rat.

14.13 U Lugansku se drugi put danas čuju sirene

U Lugansku je zbog provere drugi put danas uključena sirena, javlja dopisnik RIA-e.

14.03 Ukrajina: Nastavlja se kršenje primirja na istoku

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštlo je da se na istoku zemlje nastavlja dalje kršenje primirja. Oni su naveli da je danas do 11 časova po lokalnom vremenu zabeleženo 20 incidenata koji direktno krše primirje, uključujući i 18 incidenata koji su u suprotnosti sa Sporazumima iz Minska.

Ukrajina Rusija tenzije sukob Foto: Tanjug/AP

Dan ranije ukrajinska vojska zabeležila je ukupno 136 incidenata koji krše primirje.

13.49 Više od 4.000 izbeglica napustilo Rostovsku oblast

Pet vozova prevezena su iz Rostovske oblasti u Voronjež, Kursk i Volgograd. Ovi gradovi ranije su najavili da će primiti određeni broj ljudi koji je evakusian iz Donjecka i Luganska.

13.35 Završen sastanak Putina i Makrona

Francuski predsenik Emanuel Makron i ruski predsednik Vladimir Putin završili su telefonski razgovor posle sat i 45 minuta.

Posle Putina, Makron je započeo telefonski razgovor s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, javlja RFI.

13.18 Kuleba: Sada smo spremniji nego 2014. godine

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas da Kijev ne priprema napade i provokacije protiv Rusije i da je sve što žele mir. On je takođe dodao da diplomatija još uvek daje rezultate.

- Kijev će učiniti sve da Rusija ostane na diplomatskom putu. Spremni smo za svaki scenario. Sada smo spremniji i jači nego 2014. godine.

12.53 Holandija privremeno preselila ambasadu iz Kijeva u Lavov

Holandska ambasada u Ukrajini privremeno se premešta iz Kijeva u Lavov zbog bezbednosnih razloga, saopštilo je danas holandsko Ministarstvo spoljnih poslova. Odluka je usledila nakon upozorenja iz Sjedinjenih Američkih Država da Rusija u bilo kom trenutku može da napadne Ukrajinu, prenosi Rojters.

Mnoge države su donele odluku da svoje ambasade presele iz Kijeva u Lavov, grad na krajnjem zapadu Ukrajine, a isto je učinio i NATO, preselivši juče osoblje iz svog predstavništva. Holandska vlada je prošle nedelje pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu.

12.42 Voronjež uveo vanredno stanje

U Voronješkoj oblasti u Rusiji proglašena je vanredna situacija zbog priliva građana koji se evakuišu iz Donbasa, na istoku Ukrajine. Kako je saopštila regionalna vlada, vanredna situacija je proglašena zbog sve većeg priliva ljudi iz samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, prenosi RIA Novosti.

Navedeno je da je potrebno iskoristiti sve resurse kako bi evakuisani bili što brže i udobnije smešteni u centre za privremeni smeštaj.

Rusija Ukrajina vojska sukob civili Foto: Tanjug/AP

U Voronjež je jutros stigao prvi voz sa evakuisanim građanima Donbasa - 910 ljudi, među kojima 358 dece. Uskoro se očekuje i drugi voz, u kojem će biti približno isti broj putnika.

Vanredna situacija zbog priliva izbeglica juče je proglašena u ruskoj Rostovskoj oblasti.

12.37 Peskov: Moskva u svojoj istoriji nije nikoga napala

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je napetost u Donbasu prenapumpana do maksimuma i da svaka varnica može dovesti do nepopravljivih posledica.

- Kada tenzije eskaliraju do maksimuma, kao što je to sada slučaj, svaka varnica, svaki neplanirani incident ili provokacija mogu dovesti do nepopravljivih posledica - rekao je Peskov.

On je takođe dodao da je svako licitiranje datuma početka navodne invazije Rusije na Ukrajinu štetno. Peskov je takođe dodao da Moskva nema planova za pokretanje agresije, kao i da Moskva nikada nikog nije napala u svojoj dugoj istoriji.

Dmitrij Peskov Foto: Wikimedia/Пресс-служба Президента России

12.27 Duma: Povlačenje Zelenskog iz Budimpeštskog sporazuma je čist blef

Zamenik predsednika ruske državne Dume Aleksej Čepa prokomentarisao je izjavu Vladimira Zelekskog koji je najavio moguće povlačenje Ukrajine iz Budimpeštskog sporazuma.

- To je još jedan blef i pokušaj ucene - rekao je Čepa.

12.00 Počeo telefonski sastanak Putina i Makrona

Francuski predsednik Emanuel Makron započeo je telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi još jednom pokušao da diplomatskim putem spreči eventualnu rusku invaziju na Ukrajinu, saopštila je Jelisejska palata.

Ovaj sastanka biće održan samo dan kasnije nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski imao hitan sastanak sa Makronom tokom kog su razgovarali o mogućim načinima za sprečavanje eskalacije. 

Dva predsednika nedavno su se sastala u Moskvi, a tom prilikom mnogima je pažnju privukao veliki beli sto za kojim su razgovarali, a za istim stolom Putin je kasnije postavio i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Vladimir Putin Emanuel Makron Emmanuel Macron sto table Nedavni sastanak Putina i Makrona u Moskvi Foto: Tanjug/AP

11.50 Zaharova: Zelenski ne shvata da Zapadu nije potrebna jaka Ukrajina

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne shvata da Zapadu nije potrebna jaka Ukrajina i ocenjuje da je to katastrofa državnosti.

- Nerazumevanje predsednika Ukrajine da Zapadu nije potrebna jaka njegova zemlja i diskusije o tome zašto se novac daje samo pod uslovima da Kijev sprovede reforme, katastrofa je državnosti - napisala je Zaharova na Telegramu.

Tenzije u odnosima Zapada i Rusije eskalirale su zbog Ukrajine. Zapad tvrdi da Rusije priprema, kako se navodi "invaziju" na Ukrajinu, dok Moskva odbacuje te optužbe i ističe da je ugrožena njena bezbednost jer je, kako ističe, NATO došao do njenih granica.

11.34 Ukrajinska pevačica zabavljala vojnike u Lugansku

Ukrajina, ukrajinksa pevačica zabavlja vojnike Foto: Tanjug/AP

11.30 Škole u Rostovskoj oblasti spremne da prime učenike iz Donbasa

Prosvetne organizacije u Rostovskoj oblasti spremne su da privremeno prime sve učenike iz Donbasa koji su proteklih dana pristigli u ovaj region.

- Opšteobrazovne organizacije u Rostovskoj oblasti spremne su da organizuju nastavu za svu decu koja su stigla iz Donjecka i Luganska. Ukoliko bude potrebno svakom učeniku biće pružena i pomoć psihologa - rekao je predstavnik operativnog štaba.

11.16 Borelj izjave Rusije i Kine nazvao revizionističkim manifestom

Šef diplomatije EU Žozep Borelj osvrnuo se na izjavu Putina i Si Đinpinga sa početka Zimskih olimpijskih igara. On je zajedničku izjavu Rusije i Kine koji su od početka protiv daljeg širenja NATO-a, nazvao revizionističkim manifestom.

11.09 Minsk: Rusija i Belorusija nastavljaju vojne vežbe

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je danas da su Minsk i Moskva odlučile da nastave sa izvođenjem vojnih vežbi zbog eskalacije situacije u Istočnoj Ukrajini.

Juče su Putin i Lukašenko zajednički iz kontrolnog centra nadledali izvođenje vojnih vežbi.

Video: Rusija: Desant taktičkih vazdušno-desantnih trupa na vežbi „Saveznička odlučnost

11.00 Rusko državljanstvo traži 950.000 stanovnika Donbasa

Oko 950.000 stanovnika Donbasa podnelo je zahtev za dobijanje ruskog državljanstva, saopštio je poslanik Državne dume Viktor Vodolacki.

U ovom trenutku, državljanstvo Rusije je dobilo već više od 770.000 stanovnika Donbasa, dodao je on, prenosi Sputnjik.

U Donbasu živi oko 2,2 miliona ljudi.

10.43 Australija upozorila Rusiju: Svet će zajedno učestvovati u zaštiti Ukrajine

Australijski premijer Skot Morison uputio je danas upozorenje Rusiji, rekavši da će se svet ujediniti kako bi se suprotstavio svakom obliku nasilja koje bi moglo da nzadesi Ukrajinu.

On je dodao da nikada nije bilo reči o raspoređivanju australijskih trupa u Istočnoj Evropi, ali je dodao da njegova vlada blisko sarađuje sa saveznicima.

10.15 Kina: Rusku zabrinutost treba shvatiti ozbiljno

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji kaže da bi sve strane u ukrajinskoj krizi trebale da rade na deeskalaciji umesto da raspiruju rat, prenosi CNN.

Što se tiče bezbednosti Evrope, ministar je rekao da je svaka strana slobodna da izrazi sopstveni zabrinutost i da se ruska "razumna zabrinutost za bezbednost" treba shvatiti ozbiljno.

9.44 Ukrajinska nacionalna garda: Sve je pod kontrolom

Ukrajinska nacionalna garda kaže da nastavlja da osigurava sigurnost na istoku Ukrajine.

- Sve je pod kontrolom u regijama Donjecka i Luganska - objavile su snage u tvitu u nedelju rano ujutru, upozoravajući stanovnike da slede samo službene izvore informacija.

9.27 Svetska banka sprema finansijski paket za Ukrajinu

Svetska banka (SB) priprema finansijsku pomoć Ukrajini od 350 miliona dolara, o čemu će odbor SB odlučiti do kraja marta.

Na sastanku sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, predsednik Svetske banke David Malpas rekao je da će "ta grupacija nastaviti da podržava ukrajinski narod i ekonomiju za kratkoročne i dugoročne potrebe", navodi se u saopštenju Svetske banke.

09.15 Blinken: Putin je ubrzao sve što je navodno želeo da spreči

Američkog državnog sekretara Entonija Blinkena zbunjuju motivi ruskog predsednika Vladimira Putina koji se, kako on smatra, priprema da napadne Ukrajinu.

Zapadni čelnici duboko su zabrinuti time što je Rusija nagomilala više od 100.000 vojnika duž ukrajinske granice i poduzimaju intenzivne diplomatske napore da spriječe rat.

- Putin je ubrzao sve što je navodno želeo da spreči. Na primer, većina Ukrajinaca sada je protiv Rusije i želi da njihova zemlja uđe u NATO. Alijansa je sada snažnija, što je posledica ruskih agresivnih mera. To je Putin hteo da spreči, a sada zapravo tome pridonosi - rekao je Blinken u razgovoru za nemački list Süddeutsche Zeitung.

Blinken je još jednom upozorio Moskvu da ne napada Ukrajinu i najavio "oštre sankcije" ako se to dogodi.

Ako Rusija do tada ne napadne, on će se u sredu sastati s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

Sergej Lavrov, Entoni Blinken Blinken se nedavno sastao sa Lavrovim Foto: Tanjug/AP

Blinken, međutim, pretpostavlja da se Putin već odlučio na rat.

8.56 Ukrajina zapretila odustajanjem od ne-nuklearnog statusa

Ukrajina bi mogla da odustane od svog višedecenijskog statusa ne-nuklearne nacije i anulira odluku koju je donela kada se odrekla svog atomskog oružja posle raspada Sovjetskog Saveza, upozorio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Govoreći na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Zelenski je istakao da se Ukrajina 1994. godine pridružila Budimpeštanskom memorandumu i odrekla se svog nuklearnog naoružanja u zamenu za bezbednosne garancije, sugerišući da bi taj potez mogao biti poništen u slučaju pretnje od susedne Rusije, prenosi Raša Tudej.

8.40 Mediji: Na periferiji Donjecka čuju se eksplozije

Dopisnik agencije RIA prenosi da se na periferiji Donjecka navodno čuju eksplozije.

8.33 LNR: Ukrajinske snage bombardovale selo

Vojska u Lugansku saopštila je da je selo Pionerski navodno bilo na meti ukrajinskih snaga, a kako oni navode tom prilikom su nastradala i dva civila, međutim zvaničnih potvrda još uvek nema.

08.25 Prvi slučajevi korona virusa među izbeglicama 

Nekoliko izbeglica iz Donbasa testirano je pozitivno na korona virus, saopštile su vlasti.

Skoro 900.000 brzih testova na korona virus poslato je u Rostovsku oblast u kojoj se nalazi najveći broj izbeglica.

08.00 Bajden danas drži sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost

Bela kuća saopštila je da bi Rusija mogla u svakom trenutku pokrenuti napad na Ukrajinu i da će američki predsednik Džozef Bajden danas održati sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi razmotrili trenutnu situaciju.

Bajden Foto: Tanjug/AP

Strateške nuklearne snage Rusije održale su juče vežbe koje je nadgledao predsednik Vladimir Putin, a Vašington optužuje ruske trupe, grupisane duž ukrajinske granice, da se približavaju i da su spremne za neposredno dejstvovanje, preneo je Rojters.

07.27 Džonson: Sve ukazuje da Rusija planira najveći rat u Evropi od 1945. godine

Premijer Velike Britanije Boris Johnson rekao je da dokazi upućuju na to da Rusija planira "najveći rat u Evropi od 1945. godine".

Obaveštajne službe sugerišu da Rusija namerava da pokrene invaziju koja će ciljati ukrajinski glavni grad Kijev, rekao je Džonson.

Vladimir Zelenski i Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Najnovije procene američke vlade sugerišu da je između 169.000 i 190.000 ruskih vojnika sada stacionirano duž ukrajinske granice, kako u Rusiji tako i u susednoj Belorusiji, međutim, ova brojka uključuje i pobunjenike u istočnoj Ukrajini, piše BBC.

Džonson je takođe rekao da će Velika Britanija uvesti još sveobuhvatnije sankcije Rusiji nego što je to ranije bilo sugerisano. On je rekao da će Velika Britanija i SAD zaustaviti ruske kompanije da "trguju funtama i dolarima", potez za koji je rekao da bi jako pogodio Rusiju.

07.00 U Rostovskoj oblasti izbeglice smeštene u 92 centra

Izbeglice iz Donbasa smeštene su u 92 prihvatna centra u Rostovskoj oblasti, rekao je vršilac dužnosti načelnika Ministarstva za vanredne situacije Rusije Aleksandar Čuprijan.

04.20 Ukrajinske jedinice u Donjecku u punoj borbenoj pripravnosti

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL).

- Prema proverenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području - navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram, prenosi TASS.

Video: Ogromna granata u Ukrajini: Nastavlja se pojačano granatiranje periferije Donjecka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Senad

    20. februar 2022 | 09:23

    Ukrajinske snake bombarduju ,proteruju Rusko stanovništvo izbeglice hrle ka Rusiji . Pa gospodine Džonson kakav Rat želi Rusija po vama naj veći od 1945 ?? Vi želite Rat ,SAD , Nemačka a ne Rusija !! Nismo mi balkanci pali sa Kruške pa da ne vidimo to .

  • Stena

    20. februar 2022 | 10:02

    E moji ukrajinci, samo vas zaduzuju i stavljaju omcu oko vrata. Prst na celo urazumite se.

  • Miki

    20. februar 2022 | 09:21

    Ispunjava se želja Bajdena starog jarca da se ratuje. Ne daj bože da bude još gore da zahvati celu Evropu. Ovi Amerikanci totalno skrenuli, sa svima bi da ratuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA