≫ 

Julija Timošenko pozira sa oružjem: Rusima uputila i veoma jasnu poruku uz fotografiju

Bivša premijerka Ukrajine pozirala je sa petoricom muškaraca i svi su držali automatsko oružje

  • 18
Yulia Tymoshenko Julija Timošenko Foto: Profimedia/Yuliia Ovsiannikova/Avalon

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko postavila je danas fotografiju na svoj Instagram profil na kojoj se vidi kako drži automatsko oružje u rukama.

Timošenkova na fotografiji pozira sa petoricom muškaraca, a svi su naoružani.

Poruka uz fotografiju je takođe veoma jasna: "Ukrajina će pružiti otpor. Ruski ratni brodovi, j***** se!"

Podsetimo, Timošenko su smatrali junakinjom Narandžaste revolucije i važila je za najistaknutiju političku ličnost u zemlji.

Ona je bivša premijerka Ukrajine i to u dva navrata. Prvi put je izabrana za premijerku 24. januara 2005. godine i na tom mestu ostala je do 8. septembra 2005. godine, kada je Juščenko raspustio njenu vladu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2006. godine njena stranka je dobila 129 poslanika u ukrajinskoj Radi i postala druga najjača stranka posle Partije regiona. Timošenkova i Juščenko su opet pokušali da naprave koaliciju, ali su pregovori propali.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Юлія Тимошенко (@yulia_tymoshenko)

Posle vanrednih parlamentarnih izbora 2007. godine koalicije oko Viktora Juščenka i koalicije oko Julije Timošenko su osvojili dovoljno glasova da formiraju vladu, pa je Timošenkova 18. decembra 2007. godine ponovo izabrana za premijerku.

Odnosi između predsednika Juščenka i premijerke Timošenko ponovo su se pogoršali usled rata u Gruziji 2008. kada se Timošenkova nije složila sa Juščenkovom osudom Rusije. Predsednička kancelarija ju je optužila da pokušava da dobije podršku Rusije na predstojećim predsedničkim izborima 2010. godine.

Nakon što je Blok Julije Timošenko glasao, zajedno sa Partijom regiona i Komunističkom partijom, za zakon kojim se ubrzava procedura opoziva predsednika i smanjuju njegova ovlašćenja, koalicija oko Viktora Juščenka se povukla iz koalicije sa Timošenkovom, a Juščenko je izjavio da će staviti veto na taj zakon i zapretio novim vanrednim izborima ako se formira nova većina u Radi. Kako nova većina nije formirana do 8. oktobra, predsednik Juščenko je raspustio Radu.

Timošenko je 2011. godine osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Nakon svrgavanja Viktora Janukoviča, ukrajinski parlament je 2014. godine izglasao promene zakona koje su omogućile da Julija Timošenko bude puštena na slobodu. Puštena je tokom Evromajdana u februaru iste godine.

Tri puta se kandidovala za predsednika Ukrajine: 2010, 2014. i 2019. Na predsedničkim izborima u Ukrajini 31. marta 2019. zauzela je treće mesto sa 13,40 posto glasova, čime se nije kvalifikovala za drugi krug.

Timošenko je izabrana u parlament 2019. godine, čime je svoju stranku dovela u opoziciju.

Video: Predsednik Ukrajine: Borba je ovde. Ovo je naša zemlja, naša deca, sve ćemo braniti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA