≫ 

Procurili detalji Putinove ponude Zelenskom: Da li je ovo prekretnica?

Benet za sada funkcioniše kao svojevrstan kurir između njih dvojice

  • 14
Naftali Benet Volodimir Zelenski Naftali Bennett Volodymyr Zelensky Vladimir Putin Foto: Profimedia/AFP/JACK GUEZ

Pregovori između Rusije i Ukrajine o primirju su ušli u kritičnu fazu, rekao je u utorak jedan neimenovani izraelski zvaničnik koji, čini se, nastoji da posreduje između dve strane, objavio je portal Axios.

Kako piše novinar Barak Ravid, stacioniran u Tel Avivu i obično dobro upućen u zbivanja u izraelskom državnom vrhu, Izrael gaji dobre odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom, zbog čega i jeste u poziciji da bude kvalitetan posrednik. Tamošnji zvaničnici direktno upoznati sa pregovorima kažu da su u poslednja 24 sata videli 'omekšavanje' pozicija i Moskve i Kijeva: Rusi pritom kažu da sada zahtevaju samo "demilitarizaciju" Donbasa, a ne više cele Ukrajine, dok je predsednik Volodimir Zelenski u razgovoru za američki ABC News izjavio da se "ohladio" od ideje za učlanjenjem Ukrajine u NATO.

Izraelski zvaničnici se nadaju da su to znakovi da bi mogao biti moguć neki dodatni napredak prema diplomatskom rešenju.

Kao što je poznato, izraelski premijer Naftali Benet u subotu je nenajavljeno posetio Vladimira Putina u Moskvi, a od tada je ušao u pravu diplomatsku ofanzivu obavljajući i po nekoliko telefonskih poziva dnevno sa ključnim akterima, uključujući Putina, Zelenskog, nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

U utorak je tako obavio još jedan razgovor sa Zelenskim o naporima za postizanje primirja, nakon čega je nazvao Putina kojem je preneo jednu poruku ukrajinskog lidera. Iz Kremlja su saopštiili da je Putin Benetu preneo rezultate treće runde pregovora ruske i ukrajinske delegacije koji su održani u Belorusiji tokom ponedeljka.

Benet kao "kurir" između Putina i Zelenskog

Axios javlja da Benet Zelenskom i Putinu za sada nije izneo nikakav svoj plan, nego da za sada funkcioniše kao svojevrstan kurir između njih dvojice.

Na sastanku s Putinom, Benet je izneo ideje koje je čuo u razgovorima sa ukrajinskom stranom i sa predstavnicima drugih država, uključujući Nemačku i Francusku, ne bi li vidio reakciju ruskog predsednika i protumačio jda li je fleksibilan ili ne u pogledu njegovih dosadašnjih javno iznošenih uslova za prekid vatre, tvrde izraelski zvaničnici.

Benet i njegovi saradnici zatim su detaljno brifirali Ukrajince, administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena, Nemce i Francuze o sastanku u Kremlju, kao i o telefonskom pozivu koji je naknadno imao sa Putinom. Izraelski zvaničnici tvrde da je Benet nastojao Zelenskom da razjasni Putinova gledišta, a istovremeno da prenese Zapadu njegove stvarne pozicije u ovom ratu. Tako su Izraelci Amerikancima, Francuzima i Nemcima preneli neke detalje Putinovog predloga Zelenskom koji im nisu bili do tada poznati u celini.

Zelenski na prekretnici

Prema izraelskim zvaničnicima, kako prenosi Axios, Zelenskom je Putinov predlog teško prihvatljiv, ali nije tako ekstreman kao što su očekivali. Dodaju da Putinov predlog ne podrazumeva promenu vlasti u Kijevu i dozvoljava Ukrajini zadržavanje njenog suvereniteta.

Zelenski je, prema Izraelcima, sada na prekretnici i mora da izabere između dve opcije: prihvatiti ruski predlog, koji je izuzetno težak, ali pritom zadržati ukrajinsku nezavisnost i zaustaviti rat ili odbiti predlog i rizikovati ozbiljnu eskalaciju ruskog napada koji bi mogao završiti katastrofom i za Zelenskog i za celu Ukrajinu.

U završnici, izraelski zvaničnici za Axios kažu da ni Izrael ni druge zapadne države nemaju nameru da izvrše pritisak na Ukrajinu da izabere neku od ovih opcija. Ali izražavaju zabrinutost da, propadnu li pregovori, rat može ući u daleko krvaviju fazu, a Putin bi mogao povući svoj predlog i povratak pregovorima tada bi postao nemoguć.

Video: Rukuju se, rukuju: Počela druga runda pregovora Rusije i Ukrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    8. mart 2022 | 21:54

    Ma nece Putin stati sad na pola puta, a i realno otislo je ovo mnogo daleko da bi Putin sad stao, a da bar ne ostvari aposlutni uticaj na Ukrajinu, sa druge strane Zelinski koliko se god ohladio od clanstva u NATO-u previse je otisao daleko da bi sad napravio zaokret u politici i otisao Putinu pod skute, ispalo bi da je zrtvovao zemlju bez veze. Jedino resenje je da podnese ostavku i da na celo Ukrajine dodju ljudi okrenuti politikom prema Rusiji jer je izvesno da ce se to morati pre ili kasnije desiti.

  • Marijana Bakov

    8. mart 2022 | 21:42

    Putine ljudino ne daj da te prevare pamet u glavu

  • Zemunac

    8. mart 2022 | 21:43

    Nema od tog nista, Putin ne staje 🇷🇺💙🤍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA