≫ 

Istočna Poljska postaje strateška granica za NATO: Američki vojnici se raspoređuju po planinama

Dok hiljade američkih vojnika izvode vežbe u šumama Poljske, Rusija izvodi vazdušne napade na ukrajinske ciljeve u neposrednoj blizini

  • 4
Američka vojska, Vojska SAD, Američki vojnici, Avganistan Foto: Tanjug/AP

Američki vojnici raspoređeni su u planinama istočne Poljske, samo nekoliko kilometara od ukrajinske granice, što znači da su blizu lokacija koje su bile mete nedavnih ruskih vazdušnih napada u zapadnoj Ukrajini, i mogli bi da i sami postanu meta u slučaju da se NATO uključi u rat, ocenio je Glas Amerike.

Granica Ukrajine sa Poljskom postala je glavna kapija za izbeglice koje beže od sukoba. Ali ona takođe postaje ključna strateška granica, kanal za NATO oružje koje ide u Ukrajinu, i potencijalno buduće žarište, navodi Glas Amerike.

Trupe američke 82. vazdušno-desantne divizije u poljskim Karpatskim planinama su deo od 5.000 američkih vojnika koji su proteklih nedelja poslati u Poljsku, kao pojačanje četiri hiljade američkih vojnika već stacioniranih u toj zemlji. NATO šalje poruku da će braniti "svaki pedalj" teritorije alijanse.

Dok hiljade američkih vojnika izvode vežbe u šumama Poljske, Rusija izvodi vazdušne napade na ukrajinske ciljeve u neposrednoj blizini.

Sve je veći strah od slučajnog kontakta između vojnika SAD i Rusije. Otvorena je i "vruća" linija kako bi se izbegao taj scenario. Ali postoji i bojazan da bi NATO trupe u istočnoj Evropi mogle da budu meta u slučaju eskalacije.

NATO je više puta saopštio da se neće direktno mešati u sukob.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • неко тамо

    12. mart 2022 | 10:12

    ако давати оружје није директно мешање, онда шта рећи више

  • Peki

    12. mart 2022 | 12:46

    Poljaci vi nista niste naučili iz dosadasnjih ratova iako ste sve debelo osetili na svojoj koži

  • 🤣🤣🤣

    12. mart 2022 | 18:37

    Ako, ako...sezona je zimovanja u toku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA