≫ 

Da li bi Putin mogao da upotrebi hemijsko oružje, i kako bi na to odgovorio Zapad?

Priroda odgovora zavisila bi od prirode upotrebe, poručio je Bajden

  • 14
Bajden, Putin, Ukrajina, Rusija

Fotpo: Shutterstock

Džoa Bajdena su dva puta na konferenciji za novinare u četvrtak pitali da li bi NATO odgovorio vojnom akcijom ako bi Rusija upotrebila hemijsko oružje u Ukrajini, što je strah koji su SAD, Velika Britanija i drugi više puta u proteklih nekoliko nedelja isticali.

Da li bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini? Rusija je jedna od 193 zemlje koje su potpisale međunarodni sporazum o zabrani proizvodnje, skladištenja i upotrebe hemijskog oružja – a Moskva poriče da ima ili koristi takvo oružje.

Međutim, ruski agenti su 2018. godine u Solsberiju upotrebili smrtonosni nervni agens, novičok, ubivši ženu. Agenti su ga ponovo koristili za trovanje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u avgustu 2020. Istraživački novinari veruju da Rusija zadržava tajni program hemijskog oružja, dok je njen saveznik Sirija optužena da je više puta koristila niz hemijskih oružja tokom dugotrajne građanske rat tamo, prenosi Guardian.

Zapadni lideri su postali zabrinuti da neuspeh Rusije da postigne brzu pobedu u Ukrajini znači da bi mogla da razmotri eskalaciju oružja koje koristi da izbegne krvavi gradski rat, koji ide u prilog braniocima.

Helikopteri koji su bacali gas hlor u stambena područja Alepa u novembru i decembru 2016. doveli su do kraja otpora pobunjenika u sirijskom gradu nakon četiri godine borbi.

- Ovo oružje je morbidno efikasno i može slomiti volju civila da se odupru - rekao je stručnjak za hemijsko oružje Hamiš de Breton-Gordon.

Кako je Bajden odgovorio na pitanja o mogućnosti da Rusija koristi hemijsko oružje?

- Odgovorili bismo - rekao je Bajden u svom prvom odgovoru, i nastavio:

- Odgovorili bismo ako ga koristi. Priroda odgovora zavisila bi od prirode upotrebe.

Drugi odgovor je bio manje direktan. „To bi izazvalo odgovor u naturi. Bilo da ili ne – pitate da li bi NATO prešao – mi bismo tada doneli tu odluku".

Iz konteksta je bilo jasno da je „odgovor u naturi“ trebalo da znači da bi to bila promišljena reakcija na ono što bi se dogodilo.

Кako bi mogao da izgleda odgovor NATO-a?

De Breton-Gordon tvrdi da postoje dva moguća tipa ruskog napada: napad hlorom ili amonijakom, koji bi Кremlj mogao da pokuša da preoblikuje kao industrijska nesreća, i upotreba hemijskog oružja posebno dizajniranog da ubije, kao što je sarin, koji je bio korišćen u Siriji 2017, ili novičok.

- U prvom slučaju, nisam siguran da bi došlo do kinetičkog (vojnog) odgovora NATO-a – saveznici bi verovatnije želeli da snabdevaju Ukrajinu sa više naoružanja i sa boljim naoružanjem. Ali ako bi Rusija koristila agense dizajnirane samo za upotrebu u ratu, NATO bi verovatno morao da odgovori vojno kao što je to uradio u Siriji - rekao je de Breton-Gordon, takođe bivši komandant NATO snaga za hemijsko oružje.

SAD su izvele dva napada u Siriji. Raketni udari dogodili su se u aprilu 2017., nakon napada sarinom. Vazdušni i raketni napadi usledili su godinu dana kasnije, u aprilu 2018., uz pomoć Francuske i Velike Britanije, nakon što je u Damasku korišćen gas hlor. Svaki put gađano je ono što je opisano kao sirijsko hemijsko oružje.

Ali bilo kakav napad NATO snaga, ili podskupine zapadnih zemalja, malo je verovatno da će direktno napasti hemijska mesta u Rusiji zbog straha od početka opšteg rata, za koji se članice NATO-a slažu da žele da izbegnu.

Potencijalno, niko ne zna šta su crvene linije Rusije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je direktan apel na samitu NATO-a u četvrtak za naoružanje viših specifikacija, borbene avione, tenkove, raketnu artiljeriju i sisteme protivvazdušne odbrane. Zapadne zemlje bi mogle da pojačaju vojnu pomoć.

Druga opcija bi bila da se dalje pooštre ekonomske sankcije, koristeći nezakonitost hemijskog oružja kao opravdanje. Opcije bi uključivale sankcije drugim ruskim bankama i punu zabranu uvoza nafte i gasa od strane EU i UК, iako bi to za neke zemlje bila ekonomski teška odluka.

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    27. mart 2022 | 10:15

    Samo rusu imaju hemijsko oruzje, ameri nemaju jer su sve bacili na vijetnam, a u zkrajini bahdenov sin pravio vestacko dhubrivo, ma divno, dobijam retku stilicu od ameruckog postenja

  • Majka

    27. mart 2022 | 10:29

    Za mir sam i blagostanje svih naroda i žao mi je Ukrainskog naroda ali i svakog ratom pogodjenog naroda.Bojim se jako za svoje dete i budućnost, ali ako mora biti tog bacanja nuklearki o čemu se preti svako jutro, onda Putine nemoj da to bude bezveze okolo naokolo i da pomremo uzalud nego pravac prvo Amerika.Niko drugi nije krivac koliko oni i da umrem da znam da su oni dobili poruku prvi.Dotle je očaj svih majki sveta od Libije, Sirije, Jugoslavije, Iraka sada Ukrajne, Poljske.......došao. Zna se ko je ta meta zla i ko je jedini zaslužio i treba da se boji nulearke svako jutro

  • Tako

    27. mart 2022 | 10:58

    Mogao bi ali na Ameriku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA