≫ 

Snažna eksplozija odjeknula Kijevom? Nastavak pregovora u utorak, Zelenski otkrio zašto ne bi seo za sto

* Rusi priznali da su gađali Lavov * Erdogan najavio razgovore sa Putinom u narednim danima * Predsednik SAD-a izjavio da "Putin ne može da ostane na vlasti" * Tri osobe preminule u regionu Kijeva u artiljerijskom napadu

Ukrajina rat u Ukrajini, Rusija Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

  • Rusi potvrdili da su gađali Lavov, u napadu povređeno petoro ljudi, pogođen rezervoar nafte
  • Lider Luganska najavio referendum o priključenju Rusiji
  • Makron se ogradio od izjave Džozefa Bajdena o Putinu
  • Blinken pravdao Bajdenove reči da "Putin ne može da ostane na vlasti"
  • U Černigovu nemaju vode i grejanja 

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 32. dan. Američki predsednik Džozef Bajden boravi u Poljskoj, a juče je održao govor u Varšavi.

- Nalazimo se u velikoj bici za slobodu, borbi između demokratije i autokratije, slobode i represije. U ovoj borbi, moramo da budemo bistrog pogleda. Bitka neće biti dobijena u narednim danima ili mesecima. Potrebno je da se pripremimo za dugu borbu - rekao je predsednik SAD, Džo Bajden.

Bajden je uputio oštro upozorenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

- Nemoj ni da pomišljaš da se krećeš ni na jednom inču teritorije NATO-a - rekao je američki predsednik.

Posebno je odjeknula njegova izjava: "Za ime Boga, ovaj čovek ne može da ostane na vlasti", misleći na predsednika Rusije, Vladimira Putina.

Iz časa u čas:

23:44 Snažna eksplozija odjeknula Kijevom? 

Snažna eksplozija praćena sirenama čula se večeras u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, izveštava CNN.

23:36 Zelenski situaciju u Mariupolju opisao kao katastrofalnu, tvrdi da su Rusi odveli 2.000 ukrajinske dece

23:18 Nemačka razmatra kupovinu raketnog štita

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je u intervjuu za ARD da Berlin čini sve što može da pomogne Ukrajini.

- Činimo sve što je u našoj moći i što ima smisla, uključujući i isporuku oružja - rekao je Šolc a prenosi RTS.

Naveo je i da promena režima u Rusiji nije cilj NATO-a. Šolc je poručio i da odluka Nemačke da bude energetski nezavisnija znači i da će se cene energenata povećati.

Nemački kancelar je za ARD rekao da Nemačka razmatra kupovinu raketnog štita.

22:56 Kličko se oglasio povodom stanja u Kijevu: Otvaraju se kafići, frizerski saloni, škole nastavljaju onlajn

Ukrajina Kijev, rat u Ukrajini Rusija Foto: Tanjug/AP

22:54 Čavušoglu: Turska se nada da će razgovori u Istanbulu doneti mir

Turska se nada da će predstojeći pregovori delegacija Rusije i Ukrajine dovesti do mira u Ukrajini, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

- Na inicijativu predsednika Turske (Redžepa Tajipa) Erdogana, pregovaračke delegacije Rusije i Ukrajine sastaće se u Turskoj. Svesni smo odgovornosti proistekle iz poverenja koje obe strane imaju u Tursku. Nadamo se da će sastanci rezultirati trajnim prekidom vatre i omogućiti mir -  naveo je Čavušoglu na Tviteru, prenosi TAS S.

Turski predsednik Erdogan i predsednik Rusije Vladimir Putin dogovorili su tokom telefonskog razgovora sastanak ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu naredne nedelje, saopšteno je ranije danas iz kabineta Erdogana.

21:51 Turska: Nova runda pregovora u utorak u Istanbulu

Naredna runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije biće održana u utorak u Istanbulu, saopšteno je iz turskog predsedništva. Portparol turskog predsedništva Ibrahim Kalin rekao je za Si-En-En da će pregovori biti održani u utorak.

Iz kabineta turskog predsednika prethodno je objavljeno da su se Redžep Tajip Erdogan i ruski predsednik Vladimir Putin dogovorili da organizuju u Istanbulu narednu rundu pregovora delegacija Rusije i Ukrajine, ali nije precizirano kada.

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski ranije je rekao da su se strane dogovorile da se sastanu i najavio da će do toga doći u utorak i sredu. Međutim, ukrajinski poslanik i član pregovaračkog tima David Arahamija prethodno je na Fejsbuku naveo da će naredna runda razgovora Ukrajine i Rusije "licem u lice" biti održana u Turskoj od ponedeljka do srede,.

21:39 Američki razarač uplovio u Gdanjsk

Američki razarač USS ''Forest Šerman'' sa raketnim lanserom i oružjem različitog kalibra prispeo je danas u poljsku luku Gdanjsk. Razarač će ostati u Gdanjsku do kraja marta, prenose poljski mediji.

- Stigli smo u luku Gdanjsk u rutinsku posetu. Naš cilj je da pokažemo američko prisustvo na Baltičkom moru i uverimo naše saveznike NATO da možemo da reagujemo brzo na svaku potencijalnu agresiju u regionu - rekao je komandant američke mornarice Met Zablik.

On je takođe rekao da će američki vojnici pomagati Gdanjsku u pružanju humanitarne pomoći izbeglicama iz Ukrajine.

20:44 Zelenski uoči pregovora sa Rusijom otkrio šta ga može odvratiti da sedne za pregovarački sto

Ukrajina je spremna da razgovara o neutralnosti i nenuklearnom statusu zemlje ako dobije bezbednosne garancije, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je, međutim, dodao da neće sesti za pregovarački sto sa Rusijom ako se bude razgovaralo o "demilitarizaciji", nekoj vrsti "denacifikacije", prenosi Rojters.

20:35 Ruskim medijima zabranjeno da objave intervju sa Zelenskim: Označeni kao strani agenti

19:50 Pasecnik: Nisu u toku pripreme za referendum Luganske Narodne Republike

Trenutno nisu u toku pripreme za održavanje referenduma o pristupanju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rusiji, izjavio je danas lider LNR Leonid Pasečnik.

On je istakao da je njegovo lično mišljenje da je takav referendum moguć.

- Dao sam takvu izjavu. Želeo bih da bude jasno: to je moje lično mišljenje. Trenutno se ništa ne radi na organizovanju takvog referenduma - rekao je on novinarima.

On je istakao da je sada ključni cilj završetak borbenih dejstava. Pasečnik je ranije danas izjavio da bi na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike mogao da bude održan referendum o ulasku te republike u sastav Rusije.

- Mislim da će u bliskoj budućnosti na teritoriji republike biti održan referendum, na kome će narod ostvariti svoje apsolutno ustavno pravo i izraziti mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju - rekao je Pasečnik na sastanku sa stranim novinarim.

19:41 Zelenski želi da Ukrajina i Rusija razmene sve zarobljenike

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da želi da razmeni sve zarobljenike sa Rusijom, kao i da je predao spisak.

Zelenski je rekao i da neće da sedne za sto sa Rusijom ako će se pričati o demilitarizaciji i "nekakvoj denacifikaciji" Ukrajine.

Dodaje, međutim, da pitanje ruskog jezika jeste jedna od tema pregovora.

19:17 "Rusija je teroristička država koju vodi ratni zločinac": Teške reči ambasadorke Ukrajine u SAD 

Ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova nazvala je danas Rusiju "terorističkom državom koju vodi ratni zločinac".

18:53 Kako Tviter špijuni menjaju tok sukoba u Ukrajini: Revolucija u izveštavanju iz zone rata

18:34 Le Drijan: Kolektivna krivica ako se ne pomogne Mariupolju, postaje drugi Alepo

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan izjavio je danas da će postojati kolektivna krivica ako se ništa ne učini da se pomogne civilima u Mariupolju, koji je pod opsadom ruskih snaga.

- Mariupolj je upečatljiv primer vojne opsade, a vojne opsade su užasni ratovi, jer se civilno stanovništvo masakrira, uništava. Strašno pati - rekao je Le Drijan na međunarodnoj konferenciji Doha Forum, preneo je Rojters.

Francuski šef diplomatije je upozorio da opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj postaje "drugi Alepo", kako je naveo AP, sirijska komercijalna prestonica u kojoj je 2016. godine došlo do masovnog uništenja uz podršku Rusije.

- Zbog toga mora da postoji bar jedan trenutak kada civilno stanovništvo može da diše - rekao je Le Drijan, dodajući da je to ono na čemu radi francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je izjavio u petak da se nada da će narednih dana razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u vezi sa situacijom u Ukrajini i planovima da se pomogne ljudima da napuste Mariupolj.

18:15  Deripasla o Bajdenovom govoru u Varšavi: U toku je neka vrsta paklene ideološke mobilizacije

Ruski milijarder Oleg Deripaska izjavio je danas da govor predsednika SAD Džozefa Bajdena u Varšavi ukazuje na to da je u toku neka vrsta paklene ideološke mobilizacije koja bi mogla da dovede do toga da sukob u Ukrajini traje mnogo duže.

17:44 Poznat tačan datum nastavka pregovora uzmeđu Rusije i Ukrajine: Biće u Turskoj

Sledeća runda razgovora licem u lice između Ukrajine i Rusije biće održana u Turskoj od 28. do 30. marta, napisao je ukrajinski pregovarač David Arahamia na društvenim mrežama.

Vladimir Putin i Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP, Profimedia

16:40 Gori 10 hektara šume kod Černobilja

Ukrajinski ombudsman Ljudmila Denisova rekla je da u zoni isključenja Černobilja zbog borbi gori više od 10 hektara šume i pozvala IAEA da pošalje specijaliste i opremu za gašenje.

- U zoni isključenja kod nuklearne elektrane Černobil gori više od 10.000 hektara šuma zbog neprijateljstava, zabeležen je 31 požar, što izaziva povećan nivo radioaktivnog zagađenja vazduha - napisala je Denisova na svom Telegram kanalu.

15:59 Hapse "izdajnike" u Lavovu

Maksim Kozicki, načelnik regionalne vojne administracije Lavov, rekao je da je policija uhapsila dve osobe u oblasti Lavov zbog sumnje da su delile informacije sa Rusijom.

On je rekao da su u subotu, na aveniji Čornovil u Lavovu, patrole zaustavile sumnjiv automobil.

- Proveravajući dokumenta i telefon vozača, policija je pronašla video snimke i fotografije naših vojnih kretanja. Imao je i fotografije pasoša muškaraca sa luganskom registracijom i dosta kontakata sa ruskim brojevima - naveo je Kozicki.

On je rekao i da je uhapšen čovek koji je snimao kako ruska raketa udara u skladište goriva.

- Policija je otišla na mesto napada i uhapsila čoveka koji je navodno snimao let rakete i njen udar, a policija je takođe pronašla fotografije kontrolnih punktova u regionu koje su poslate na ruske brojeve - istakao je Kozicki.

14:50 NATO razmatra mere podrške zemljama kojima je Rusija "moguća pretnja"

14:47 "Lažni referendumi ne mogu biti legalni"

Ukrajina kaže da "lažni" referendumi koje Rusija održava na okupiranim teritorijama neće imati pravnu osnovu.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da Rusija nastavlja svoje napore da "podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

- Rusija će se suočiti sa još snažnijim odgovorom međunarodne zajednice - rekao je portparol, što će produbiti njenu globalnu izolaciju.

14:21 Kanada hoće da pomogne zemljama da prestanu da koriste rusku naftu 

Кanada tvrdi da je spremna da pomogne zemljama da prestanu da koriste rusku naftu. U ovoj zemlji tvrde da mogu da obezbede više nafte, gasa i uranijuma kako bi pomogli u rešavanju globalne energetske krize.

Četvrti najveći proizvođač nafte na svetu obavezao se da će izvesti dodatnih 200.000 barela nafte.

14.07 Papa Franja apelovao da se okonča sukob u Ukrajini: "Ovaj rat je poraz za sve" 

Papa Franja apelovao je danas još jednom da se održe pregovori kako bi se okončao sukob u Ukrajini. Poglavar rimokatoličke crkve je rekao da se "ovaj okrutni i besmisleni rat" nastavlja posle više od mesec dana, što predstavlja "poraz za sve."

13:36 Upozorenje Makrona

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je na "verbalnu eskalaciju" sa Moskvom, nakon što je Bajden rekao da je Putin kasapin.

13:15 Dramatični snimci napada na Lavov

12:50 "Nećemo ćutati o silovanjima žena tokom ruske invazije"

Ukrajinska poslanica Marija Mezenceva rekla je da Ukrajina "neće ćutati o užasnim slučajevima silovanja žena tokom ruske invazije". Ona je navela da, iako se javno govorilo o jednom posebno šokantnom slučaju, ima mnogo više žrtava kojima će biti potrebna podrška u budućnosti.

12:10 Blizu 9.000 ukrajinskih izbeglica ušlo za 24 sata

Skoro 9.000 ukrajinskih državljana ušlo je u subotu u Rumuniju, saopštio je danas Generalni inspektorat granične policije.

Kako se navodi u saopštenju, u poslednja 24 sata, u Rumuniju je preko graničnih prelaza ušlo 70.360 ljudi, od čega su 8.943 ukrajinski državljanini.

11:42 Erdogan najavio razgovor sa Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da narednih dana razgovara sa Vladimirom Putinom, izjavio je portparol i glavni savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

11:25 Lider Luganska najavio referendum o priključenju Rusiji

Na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike mogao bi da bude održan referendum o ulasku te republike u sastav Rusije, izjavio je danas lider LNR Leonid Pasečnik.

11:05 I Blinken pravda Bajdena zbog izjave o Putinu

10:30 Rusi potvrdili da su gađali Lavov

Ruska vojska je u nedelju potvrdila napade na skladišta goriva u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine i izvan Kijeva, rekavši da je ciljala na ciljeve koji snabdevaju gorivom ukrajinske trupe.

- 26. marta, visokoprecizno vazdušno raketno oružje velikog dometa uništilo je veliku bazu goriva u blizini grada Lavova, koja je snabdevala gorivom ukrajinske trupe u zapadnim regionima Ukrajine, kao i u blizini Kijeva - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

10:15 Da li bi Putin mogao da upotrebi hemijsko oružje?

09:35 Stanje u Černigovu veoma teško

Snabdevanje električnom energijom, grejanjem i vodom u Černigovu je obustavljeno zbog kritičnog oštećenja infrastrukture i aktivnih neprijateljstava.

Snabdevanje gasom je delimično, radovi se na restauraciji izvode u najvećoj mogućoj meri, rekao je predsednik regionalne vojne uprave Černigova Vjačeslav Čaus.

09:12 Rusija tvrdi da je uništila 67 ciljeva u jednom danu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage u jednom danu iz vazduha uništile 67 vojnih ciljeva u Ukrajini

08:45 Za danas dogovorena dva humanitarna koridora

Za nedelju su dogovorena dva humanitarna koridora.

Ministarka Irina Vereščuk rekla je da će koridori ići iz regiona Luganska i Donjecka i uključivati ljude koji će automobilima napuštati Mariupolj.

08:04 Vatrogasci dogašavaju požar u Lavovu

Vatrogasci u Lavovu dogašavaju požar na rezervoaru nafte koji je gađan u subotu.

07.35 Černobiljski proizvođač votke donira profit ukrajinskim izbeglicama

Kompanija koja proizvodi Atomik votku u zoni isključenja Černobilja odlučila je da donira profit ukrajinskim izbeglicama. Ovaj potez došao je otkada ruske trupe zauzimaju zemlju na kojoj se uzgaja i bere voće za pravljenje pića, prenosi BBC.

07.18 Zelenski poziva na dodatnu pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je molbu međunarodnim partnerima da pojačaju svoju vojnu pomoć, rekavši da njegova zemlja traži samo 1 odsto tenkova i aviona NATO-a. U video poruci, Zelenski je rekao da je potreba za jačanjem zajedničke bezbednosti u Evropi istaknuta tokom njegova dva razgovora sa poljskim predsednikom Andrejem Dudom u subotu.

07.05 Ministarstvo odbrane UK: Rusija nastavlja napade širom Ukrajine

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Кraljevstva (MoD) dalo je najnovije informacije o najnovijim borbama u Ukrajini, rekavši da ruske snage nastavljaju da gađaju ciljeve širom Ukrajine, uključujući gađanje mnogih gusto naseljenih civilnih područja.

Rusija se i dalje oslanja na municiju lansiranu iz ruskog vazdušnog prostora kako bi smanjila izloženost svojih letelica ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani, prenosi BBC.

Rusija je, prema pisanju ovog medija, nastavila sa napadima na civilnu i vojnu infrastrukturu u opkoljenom gradu Mariupolju na jugoistoku zemlje. Oružane snage susedne Belorusije, koja je saveznik Rusije, izvode obuku u oblastima Brest, Minsk i Grodno.

Video: Ukrajinski vojnici pišu poruke Rusima na granatama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta

    27. mart 2022 | 08:22

    Taj isti Bajden je bio za bombardovanje srpskih civila ,srpskih gradova,sela,mostova ,vozova 78 dana sa osiromašenim uranijom i nakon 23 god.niko nije odgovarao i jos što su proterali Srbe 99g.sa Kosova,Bosne, Hrvatske 95g.Dakle preko 600 hiljada Srba .Zapad i Amerika su bili direktni saučesnici tih genocidnih dogadjaha,a sad je kriv Putin sto vodi oružanu borbu da bi zaštitijo Ruse u Ukrajini.Opet su oni inicirali taj rat da bi oslabili Rusiji tj.porobili.

  • Ma idi begaj

    27. mart 2022 | 08:18

    Putin ne sme da ostane na vlasti? A ti mozes? Pa nije ti to Jugoslavija koju ste unistili, nije vam to Srbija!

  • Vratiće se rode

    27. mart 2022 | 08:22

    Zelenski i dalje ne shvata da NATO ne želi da se meša u ovo, sem moralne podrške. Zar ne vidiš da ni jedna zemlja ne sme da dozvoli transport oružja preko svoje teritorije...i na kraju zar ne shvataš da je tako i najbolje po narod Ukrajine, jer uludo ćete izginuti, šta će vam onda država bez ljudi...bolje je sesti za pregovarački sto...ZAPAD VAS SAMO MONTIRA, TAKO IM ODGOVARA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA