≫ 

Šri Lanka uvela vanredno stanje nakon nasilnih protesta: Policija suzavcem i topovima na demonstrante

Protest ispred kuće predsednika počeo je mirno u četvrtak, ali učesnici kažu da su stvari postale nasilne nakon što je policija ispalila suzavac, vodene topove i pretukla prisutne

  • 0
Šri Lanka protesti Foto: Tanjug/AP

Šri Lanka  je proglasila nacionalno vanredno stanje dan nakon što su protesti ispred kuće predsednika postali nasilni.

Demonstranti su srušili barikade i optuženi su da su zapalili vozila u blizini privatne rezidencije predsednika Gotabaje Radžapakse u četvrtak.

U međuvremenu je raspoređena vojska, koja sada ima moć da uhapsi osumnjičene bez naloga.

Šri Lanka se nalazi usred velike ekonomske krize, delom izazvane nedostatkom deviza, koje se koriste za plaćanje uvoza goriva.

Suočeni sa nestankom struje koji traje pola dana ili duže, nedostatkom goriva ili osnovnih životnih namirnica i lekova, bes javnosti dostigao je novu visinu u islandskoj naciji od 22 miliona stanovnika.

Protest ispred kuće predsednika počeo je mirno u četvrtak, ali učesnici kažu da su stvari postale nasilne nakon što je policija ispalila suzavac, vodene topove i pretukla prisutne.

Demonstranti su uzvratili tako što su gađali policiju kamenjem.

Najmanje 20-ak policajaca je navodno povređeno tokom sukoba, navodi zvaničnik na koji se poziva novinska agencija Reuters.

U petak su uhapšena 53 demonstranta, a lokalni mediji prenose da je pet novinarskih fotografa privedeno i mučeno u policijskoj stanici. Vlada je saopštila da će ispitati ovu drugu tvrdnju.

Protesti su se proširili i na druge delove zemlje, a demonstranti u prestonici nosili su parole kojim su pozivali predsednika da podnese ostavku.

Video: Mrtvi Hrišćani i dalje leže po ruševanam crkava u Šri lanki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA