≫ 

Počela operacija "Oskar": Usmerena je na rusku kriminalnu imovinu

Operacija "Oskar" podržavaće i krivične istrage država članica u vezi sa zaobilaženjem trgovinskih i ekonomskih sankcija EU, a slična je operaciji "Sentinel”

  • 1
Novac pare dolari bogatstvo Foto: Shutterstock

Evropol je danas saopštio da je, zajedno s državama članicama EU, kao i sa organizacijama Evrodžust i Fronteks, pokrenuo operaciju "Oskar" za podršku finansijskim istragama država Evropske unije koje ciljaju imovinu stečenu na kriminalan način, a nalazi se u vlasništvu lica sankcionisanih u vezi s ruskim napadom na Ukrajinu.

Kako se navodi, operacija „Oskar” podržavaće i krivične istrage država članica u vezi sa zaobilaženjem trgovinskih i ekonomskih sankcija EU, a slična je operaciji „Sentinel”, koja se bavi prevarama u odnosu na EU fondove za oporavak od korona virusa, prenosi Tanjug.

Dodaje se da će operacija, koju je pokrenuo Evropski centar za finansijski i ekonomski kriminal Evropola, trajati najmanje godinu dana i uključiće niz odvojenih istraga.

- U okviru operacije Oskar Evropol će olakšati razmenu informacija i obaveštajnih podataka među partnerima, a pružiće i operativnu podršku u brojnim finansijskim istragama koje ciljaju na imovinu i zaobilaženje ekonomskih sankcija EU u vezi sa vojnom agresijom Rusije na Ukrajinu - navodi se u saopštenju Evropola.

Video: Ukrajinski vojnici pišu poruke Rusima na granatama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    11. april 2022 | 22:57

    Ne bi bilo loše da preusmere operaciju i na Srpsku kriminalnu imovinu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA