≫ 

Treba li da strahujemo: Nespremni smo dočekali koronu, da li smo opremljeni za novu pandemiju?

SARS-CoV-2 nastavlja da mutira, izazivajući rekordno veliki broj infekcija u 2022. godini i postavlja se pitanje o budućnosti putanje ove pandemije, naveli su autori izveštaja

  • 15
Mapa Evrope, kovid, bačene maske u smeće Foto: Shutterstock

Svet je bio nespreman za pandemiju kovida-19 i ostaje veoma ranjiv za svaku novu zdravstvenu krizu, zaključeno je na panelu Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

- Godinu dana kasnije, a politički fokus na pripremu za još talasa slabi. Počeo je rad na sprečavanju sledeće pandemije, ali sadašnjim tempom, biće potrebne godine da se to završi - naveli su stručnjaci iz Nezavisne komisije za spremnost i odgovor na pandemiju u izveštaju pod naslovom „Transformisanje ili petljanje? Neaktivnost postavlja temelje za još jednu pandemiju“, objavljenom u sredu.

Panel koji je vodila bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark poziva na neprekidnu akciju da se predupredi naredna pandemije jer se svet suočava sa stalnim gubicima zbog virusa.

- Svaka smrt je lični gubitak i ima odjek po zdravlje, socijalne i ekonomske uticaje na porodice, zajednice i zemlje. Ovi gubici su mogli da budu sprečeni, ali nisu - navedeno je tokom panela.

Opsežna istraga veća prošle godine već je otkrila propuste i nedostatke u međunarodnim i nacionalnim odgovorima vlada, koji na kraju nisu zaštitili javnost.

- Politički lideri imaju sve razloge – priliku i znaju kako – da zaustave da se ovakva pandemija više ne ponovi - naveli su stručnjaci.

U ažuriranom izveštaju je utvrđeno da je svetski odgovor na kovid-19 i dalje "nedovoljan" i "nepravedan".

- Pojaviće se nove pretnje od pandemije. Rizici da za njih ne budemo bolje pripremljeni su veliki, a nereagovanje je teško shvatiti. SARS-CoV-2 nastavlja da mutira, izazivajući rekordno veliki broj infekcija u 2022. godini i postavlja se pitanje o budućnosti putanje ove pandemije - naveli su autori izveštaja.

Stručnjaci su pozvali da se investira u mere za prevenciju pandemije, trajni politički pritisak i odgovornost, pravičan pristup vakcinama, dijagnostici, terapiji i zalihama, kao i finansijsku podršku u vezi sa pandemijom.

- Uspeh u zaustavljanju pandemija doći će samo uz solidarnost, međusobnu afirmaciju i akciju kako bi se osiguralo da nijedna zemlja ne bude slaba karika. Kovid-19 ubio je milione i uticao na život skoro svih na ovoj planeti, napredujući i pogoršavajući nejednakosti - naveli su stručnjaci.

Oni su dalje ukazali na duboke globalne nejednakosti koje je pogoršala pandemija, kao i na opasnosti samozadovoljstva i apatije u vezi sa kovidom-19.

- Samozadovoljstvo se pojavilo među onima koji imaju pristup alatima za sprečavanje, dijagnostikovanje i lečenje kovida-19, a ti alati su daleko od univerzalno dostupnih. Moramo nastaviti da dokumentujemo evoluciju virusa, reagujemo na nove talase i ne rasipamo teško stečene dobitke - navodi se u izveštaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    21. maj 2022 | 07:37

    SZO je korumpirana. Sto pre izaci iz te organizacije, jer vise ne radi u interesu gradjana vec za interese pojedinaca i farmako-mafije.

  • V8

    21. maj 2022 | 06:48

    Udri Putine ne staji ,sve dok se ne nađe glavna laboratorija, jedna mora da pogodi u centar...

  • panić

    21. maj 2022 | 07:02

    ahahahah svima se osladile pare 💵 sada samo nove varijane pronalaze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA