Ubio suprugu jer nije bio zadovoljan mirazom, dobio 10 godina: Nije mu se sviđao auto koji mu je dao tast

Nairova porodica je dala Kumaru zlato, zemlju i automobil kao miraz, ali on nije bio zadovoljan modelom vozila i tražio je više novca. Maltretiranje žena zbog miraza toliko ima maha u Indiji da je u zakon uvedeno krivično delo "smrt zbog miraza"

  • 3
Indija, Hindu običaji Foto: Tanjug/AP

Okružni sud u državi Kerala proglasio je Kirana Kumara krivim po indijskom zakonu o "smrti zbog miraza", koji dozvoljava podizanje optužbi protiv ljudi za izazivanje smrti žene u prvih sedam godina braka uz davanje miraza i isplate.

Miraz, koji je nezakonit, ali uobičajen u Indiji, su svadbeni pokloni koje porodica neveste daje mladoženjinoj porodici.

Kumar se izjasnio da nije kriv.

Kumar je bio oženjen sa Vismajom Nair nešto više od godinu dana kada je prošlog juna pronađena mrtva u kupatilu porodične kuće svog muža u Kerali.

Nairova porodica je pristala da Kumaru da 100 zlatnih dukata, hektar zemlje i automobil kao miraz, ali on nije bio zadovoljan modelom vozila i tražio je više novca, prema sudskim dokumentima. U presudi se navodi da je Kumar zbog toga fizički i verbalno zlostavljao Nair.

- Izgubila je sve čari života. Bila je tako očajna. Nadvladao ju je osećaj malodušnosti. Bila je žestoko izrugivana zbog miraza neposredno pre smrti - navodi se u sudskoj presudi.

U intervjuu za CNN prošle godine, Nairov brat Vidžit rekao je da je Kumar ograničio upotrebu društvenih mreža svoje sestre, sprečio je da zove roditelje i čak je sprečio da leti "zbog ovog miraza.”

- Dali smo mu dobar auto, ali nije prestao da zahteva veći i skuplji automobil - rekao je.

On je opisao svoju sestru kao „bistru i smelu“ osobu koja je „volela da igra“.

Indijski sistem miraza i dalje je duboko ukorenjen u društvu i postao je povezan sa nasiljem nad ženama, iako su 1980-ih zakonodavci uveli izmene u indijski krivični zakon koje dozvoljavaju vlastima da optuže muškarce ili članove njihovih porodica za "smrt zbog miraza".  Optužba, koja se takođe može podići u slučajevima samoubistva, kažnjiva je zatvorskim kaznama u rasponu od sedam godina do doživotne robije.

U 2020. godini zemlja je zabeležila više od 10.000 pritužbi zbog miraza i skoro 7.000 umrlih zbog miraza, prema Nacionalnom birou za evidenciju zločina Indije.

- Kerala, u kojoj je Nair umrla, može se pohvali nekim od najviših stopa pismenosti i za muškarce i za žene u Indiji, i generalno se smatra progresivnom državom - ali pokazuje snažnu i upornu inflaciju miraza od 1970-ih i ima najveći prosečan miraz poslednjih godina - navodi se u izveštaju Svetske banke objavljenom prošlog juna.

Video: Žene u ovom selu satima čekaju u redu samo da bi bile krvnički bičevane, a evo i zašto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA