≫ 

Šta je Si poručio Putinu u rođendanskom pozivu?

Govoreći na svoj 69. rođendan, Si je takođe obećao da će produbiti stratešku koordinaciju između dve zemlje

  • 6
Vladimir Putin, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Kineski lider Si Đinping ponovio je svoju podršku Moskvi po pitanjima "suvereniteta i bezbednosti" u razgovoru sa kolegom Vladimirom Putinom u sredu, ponavljajući svoju podršku partnerstvu ovih zemalja uprkos globalnoj reakciji na sukob u Ukrajini.

Govoreći na svoj 69. rođendan, Si je takođe obećao da će produbiti stratešku koordinaciju između dve zemlje, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

U odvojenom saopštenju iz Kremlja, navodi se da su dvojica lidera istakla da su odnosi njihovih zemalja "na vrhuncu svih vremena" i da su ponovo potvrdili svoju posvećenost "doslednom produbljivanju sveobuhvatnog partnerstva".

Ovo je bio drugi put da su njih dvojica razgovarala otkako je počeo sukob u Ukrajini. Poslednji put su razgovarali samo nekoliko dana nakon što je Moskva pokrenula "specijalnu vojnu operaciju".

Kina se, takođe, uzdržala od nazivanja ruskih akcija kao "invazije". Ona se predstavlja kao neko ko poziva na mir i podržava globalni poredak, dok odbija da osudi postupke Rusije. Takođe je koristila svoj državni medijski aparat da oponaša stavove Kremlja koji okrivljuju Sjedinjene Države i NATO za krizu.

Tokom razgovora u sredu, Si je naglasio da je Kina uvek "nezavisno procenjivala situaciju" u Ukrajini i pozvao "sve strane da se založe za odgovarajuće rešenje ukrajinske krize", ponavljajući jezik koji je koristio u martovskom razgovoru sa predsednikom SAD Džoom Bajden.

Kina je "spremna da nastavi da igra svoju ulogu" u promovisanju "odgovarajućeg rešenja" za Ukrajinu, rekao je on.

Xi Jinping, Si Đinping Foto: Tanjug/AP

Rezime poziva Kremlja je ovu poziciju pomerio korak dalje, rekavši: "Predsednik Kine je primetio legitimnost akcija Rusije da zaštiti fundamentalne nacionalne interese pred izazovima bezbednosti koje stvaraju spoljne sile".

Nedostatak kritike Kine za ruski rat u Ukrajini dodatno je zaoštrio napete odnose Pekinga sa SAD i njihovim saveznicima.

Američki zvaničnici su više puta pozivali zemlje da osude postupke Rusije i upozoravali svoje kineske kolege da ne pomažu Moskvi. Tokom razgovora u martu između Sija i Bajdena, američki predsednik je precizirao posledice ako Kina pruži materijalnu podršku, nakon obaveštajnih podataka SAD da je Moskva zatražila vojnu pomoć od Pekinga, što oboje poriču.

Trgovačke veze

Poziv u sredu je takođe bio prilika za Putina i Sija da provere rastuće trgovinske odnose.

Ranije ove godine, nedeljama pre sukoba u Ukrajini, dva lidera su na sastanku licem u lice izjavila da njihove zemlje imaju partnerstvo "bez ograničenja" i obećale su da će podstaći trgovinu.

- Od početka ove godine, bilateralni odnosi su zadržali snažan razvojni zamah suočeni sa globalnim turbulencijama i transformacijama - rekao je Si u pozivu u sredu.

- Kineska strana je spremna da radi sa ruskom stranom kako bi se zalagala za stabilan i dugoročan razvoj praktične bilateralne saradnje - rekao je Si, ukazujući na "stabilan napredak" njihovih trgovinskih veza i otvaranje prvog prekograničnog mosta na autoputu preko reke Amur, prošle nedelje.

Dvojica lidera su se saglasila da prošire saradnju u energetici, finansijama, proizvodnji i drugim oblastima, "uzimajući u obzir globalnu ekonomsku situaciju koja se zakomplikovala zbog nelegitimne politike sankcija koju vodi Zapad", navodi se u saopštenju Kremlja.

Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Dve zemlje su se takođe obavezale da će raditi zajedno na jačanju komunikacije i koordinacije u međunarodnim telima kao što su Ujedinjene nacije, gde često glasaju kao blok.

- Kina je takođe voljna da radi sa Rusijom na promovisanju solidarnosti i saradnje među zemljama u razvoju... i podsticanju razvoja međunarodnog poretka i globalnog upravljanja u pravednijem i razumnijem pravcu - rekao je Si u komentaru o zajedničkom cilju zemalja da se suprotstave onome što smatraju globalnom hegemonijom Sjedinjenih Država.

Rođendanske čestitke

Jučerašnji poziv nije bio prvi put da su Si i Putin, dva moćna čoveka okupljena međusobnim nepoverenjem prema Zapadu, čestitali jedan drugom rođendane.

Si je 2013. Putinu poklonio rođendansku tortu i njih dvojica su zajedno pili votku da obeleže 61. rođendan ruskog lidera tokom konferencije u Indoneziji. Si je kasnije proslavio svoj 66. rođendan tokom samita u Tadžikistanu 2019. sa Putinom, koji ga je iznenadio sladoledom, tortom i šampanjcem.

Smatra se da njihov lični odnos, u kojem je Si opisao Putina kao svog "najboljeg i najvećeg prijatelja", podstiče dinamiku njihovog jačanja odnosa na nacionalnom nivou.

U svom rezimeu poslednjeg poziva dvojice lidera, Kremlj je naveo da je razgovor održan u "tradicionalno toploj i prijateljskoj atmosferi".

Video: Srećan rođendan! Putin iznenadio Si Đinpinga sladoledom, a tu je bio i čaj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    16. jun 2022 | 10:59

    Bagro natovska.Vi možete da kljukate Ukrainu naoružanjem,a Kina nesme da pomaže Rusiji!!!

  • DD

    16. jun 2022 | 11:06

    Da si ziv i zdrav bar sto god. Eto to🤣

  • Ovi se spasiti svet

    16. jun 2022 | 11:04

    Od nato fasisticke diktature

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA