≫ 

Otkriven uzrok smrti britanskog novinara i njegovog vodiča u Amazonu

Prema lokalnim medijima policija traga za četvrtim osumnjičenim, što nije zvanično potvrđeno

  • 1
Dom Phillips, nestali novinar Dom Filips, Brazil Foto: Tanjug/AP

Brazilska policija potvrdila je smrt stručnjaka za istraživanje života starosedelaca Bruna Pereire čije telo je nađeno u izolovanoj zoni Amazona zajedno sa telom britanskog novinara Doma Filipsa koji je putovao sa njim, i da su njih dvojica ubijena vatrenim oružjem.

Posmrtni ostaci Pereire deo su ostataka koje su istražitelji našli, saopštila je brazilska policija.

Policija je u petak potvrdila da prvi posmrtni ostaci pronađeni prema naznakama jednog osumnjičenog, pripadaju britanskom novinaru Domu Filipsu.

Pereira je ubijen sa tri metka, od kojih jedan u glavu, a Filips jednim metkom u grudi, navela je policija.

Pedesetsedmogodišnji Filips, dugogodišnji saradnik lista Gardijan, i 41-godišnji Pereira, priznati stručnjak za domorodačke narode, bili su u Amazonu istražujući za knjigu o očuvanju životne sredine.

Poslednji put su viđeni 5. juna kada su uzeli čamac ka Atalaja do Norte, u dolini Davari, zoni poznatoj po opasnosti, trgovini drogom i ilegalnom ribarenju.

Treći osumnjičeni za ta ubistva predao se jutros policiji u Atalaji do Norte, u zapadnoj državi Amazonas, takođe je saopštila policija.

Džeferson da Silva Lima poznat je po imenu Pelado da Dinja, navela je policija.

Prema svim prikupljenim dokazima i svedočenjima Pelado da Dinja bio je na mestu zločina i aktivno je učestvovao u dvostrukom ubistvu, rekao je komesar policije Aleks Peres Timoteo za informacioni portal G1.

Prvi osumnjičeni uhapšen je 7. juna, Amarildo da Kosta de Oliveira, ribar star 41 godinu, nazvan "Pelado" koji je priznao u utorak da je zakopao tela.

Drugi osumnjičeni Osenej da Kosta de Oliveira, zvani "Dos Santos" priveden je u utorak.

Prema lokalnim medijima policija traga za četvrtim osumnjičenim, što nije zvanično potvrđeno.

Ovo dvostruko ubistvo izazvalo je talas ogorčenja u svetu, sa velikim kritikama upućenim ekstremno desničarskom predsedniku Žairu Bolsonaru optuženom da favorizuje seču šuma i ohrabruje eksploatacije resursa Amazona od dolaska na vlast 2019.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA