Francuska vlada poziva umerene stranke da oforme većinu u parlamentu

koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona osvojila je 224 poslanička mesta u parlamentu, što je manje od apsolutne većine od 289 mandata

  • 0
Emanuel Makron

Foto: Tanjug/AP

Francuska vlada će se obratiti svim umerenim strankama kako bi se oformila većina u parlamentu nakon što je koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona izgubila apsolutnu većinu posle današnjeg drugog kruga parlamentarnih izbora, saopštila je portparolka francuske vlade Olivija Gregoar.

- Obraćamo se onima koji žele da vode zemlju napred - navela je Gregoar, prenosi Rojters.

Prema prvim anketama objavljenim posle zatvaranja birališta u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona osvojila je 224 poslanička mesta u parlamentu, što je manje od apsolutne većine od 289 mandata.

Ukoliko se ovakve projekcije ostvare i po objavljivanju konačnih rezultata izbora, Zajedno više neće biti u mogućnosti da sama glasa o predlozima zakona koje je usvojila vlada, javlja pariski "Mond".

Levičarska koalicija Nupes Žan-Lik Melanšona osvojila je 149 mandata u parlamentu koji broji 577 poslaničkih mesta i tako će postati glavni opozicini činilac francuske skupštine.

Ekstremnodesničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen ostvarilo je u drugom krugu izbora istorijski rezultat sa osvojenih 89 mandata u parlamentu, navodi se u prvim procenama instituta Ipsos-Sopra Steria, prenosi "Mond".

Prema prvim rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na osnovu 65 odsto obrađenog glasačkog maetrijala, koalicija Zajedno predsednika države Emanuela Makrona vodi sa 35,72 procenata osvojenih glasova ili 50 mandata u skupštini, objavljeno je na sajtu francuskog ministarstva unutrašnjih poslova..

Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona osvojila je 26,43 odsto glasova ili 23 mandata u parlamentu.

Na trećem mestu je desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojenih 21,78 odsto glasova, odnosno 20 poslaničkih mesta.

Četvrti su Republikanci sa 8,47 odsto glasova, navodi francusko Ministarstvo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA