≫ 

Makron bez apsolutne većine u francuskom parlamentu?

Prvi krug izbora, koji je održan 12. juna, obeležila je rekordno mala izlaznost od 47,7 odsto

  • 5
G7 Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Koalicija "Zajedno" predsednika Emanuela Makrona je na putu da izgubi apsolutnu većinu u francuskom parlamentu. Prema prvim projekcijama, osvojila je 244 mandata. Levičarska koalicija "Nupes" Žan-Lik Melanšona dobila je 149 mesta. Istorijski rezultat za Nacionalno okupljanje Marin Le Pen sa osvojenih 89 mandata.

Građani Francuske glasali su danas u drugom krugu parlamentarnih izbora. Glasalo se za kandidate za 577 poslaničkih mesta, piše Sky News.

Prvi krug izbora, koji je održan 12. juna, obeležila je rekordno mala izlaznost od 47,7 odsto.

Makronov savez je trebalo da osvoji najviše poslaničkih mesta, ali prema prvim prognozama, nije uspeo da ostvari ukupnu većinu koja bi mu dala mandat da ispuni svoja predizborna obećanja, među kojima su smanjenje poreza, podizanje starosne granice za penzionisanje u Francuskoj sa 62 na 65 godina i povećanje integracije u Evropsku uniju.

Rezultat bi značio da bi Makron sada morao da pribegne seriji dugotrajnih pregovora sa drugim strankama, u vreme kada je rat u Ukrajini stavio na stranu brige oko unutrašnje politike.

Njegova koalicija mogla bi da traži savez sa konzervativcima ili da vodi manjinsku vladu koja će morati da pregovara o zakonima od slučaja do slučaja.

Makronu, 44, bilo je potrebno najmanje 289 mesta za apsolutnu većinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA