≫ 

Više od 40 zemalja istraživaće navodne ratne zločine u Ukrajini: Otvoreno 20.000 istraga

Danas je 45 zemalja na konferenciji u Hagu, sedištu Međunarodnog krivičnog suda (ICC), potpisalo političku deklaraciju da će zajednički raditi na istragama navodnih ratnih zločina u Ukrajini

  • 41
Buča Ukrajina rat tela masovna grobnica Foto: Tanjug/AP

Više od 40 američkih i evropskih pravosudnih tela dogovorilo se da će koordinisati istrage o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, nedugo nakon što je Kijev izvestio o ruskom raketnom napadu na civile.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je na međunarodnoj konferenciji da su "ruski projektili pogodili dva društvena centra na zapadu Ukrajine". On je dodao da je ubijeno 20 ljudi, uključujući troje dece, a

Rusija je više puta demantovala umešanost u ratne zločine i namerno ciljanje civila od početka invazije na Ukrajinu 24. februara. Tvrdi da je pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" za zaštitu ruskog naroda i oslobođenje od opasnih nacionalista, dok Ukrajina optužuje Moskvu da vodi ničim izazvan osvajački rat.

- Danas ujutru su ruske rakete pogodile naš grad Vinicu, miran grad. Krstareće rakete pogodile su dva javna objekta, uništene su kuće, medicinski centar je uništen, automobili i tramvaji su zapaljeni - rekao je Zelenski.

Rusko ministarstvo obrane nije odmah komentisalo izveštaj iz Vinice. Danas je 45 zemalja na konferenciji u Hagu, sedištu Međunarodnog krivičnog suda (ICC), potpisalo političku deklaraciju da će zajednički raditi na istragama navodnih ratnih zločina u Ukrajini.

Obećali su 20 miliona evra za pomoć ICC-u, kabinetu glavnog tužioca u Ukrajini i za podršku naporima Ujedinjenih nacija.

- Sa 20.000 otvorenih istraga ratnih zločina i sa različitim zemljama koje predvode timove, dokazi moraju biti verodostojni i organizovani - rekli su zvaničnici.

Zapadne zemlje treba da razmotre osnivanje posebnog suda za suđenje za ratne zločine počinjene u Ukrajini kako bi sprečile da oni ostanu nekažnjeni, rekao je u četvrtak na skupu holandski ministar spoljnih poslova.

- Koliko razumem, moramo da popunimo prazan prostor. Međunarodni krivični sud nema nadležnost - rekao je ministar.

On je upozorio da nekažnjivost predstavlja ogroman problem.

Glavna ukrajinska tužiteljka Irina Venediktova rekla je da je Ukrajina već započela sa procesuiranjem 127 osumnjičenih za ratne zločine.

Video: Najmanje 17 osoba poginulo: Kijev tvrdi da je pogođena stambena zgrada kod Odese

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. jul 2022 | 18:17

    DALI CE TAJ SUD RAZMAZRATI UKRAJINSKE ZLOCINE FASISTA NAD RUSIMA KOJE SU KLALI I VADILI IM ORGANE KAO STO JE RADJENO SRBIMA NA KOSOVU I U ALBANIJI ????!!!!????!!!?? U SVAKOM SLUCAJU POSLE 3 SVETAKOG RATA SVE CE BITI RESENO!!!

  • Zoran

    14. jul 2022 | 18:12

    Može samo da se najpre završi suđenje za Američke ratne zločine u zadnjih 70 godina.

  • SrbskiBek

    14. jul 2022 | 20:48

    Kazu li sta za grdelicku klisuru....rts ...!???? Zna li se sta !???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA