Voda odnela više od 100 kuća, na desetine nestalih ljudi: Proglašeno vanredno stanje u Virdžiniji zbog poplava

Nivo vode je navodno dostigao oko 3,5 metra tokom katastrofalnog događaja, što je podstaklo guvernera Virdžinije Glena Jangkina da proglasi vanredno stanje u sredu

  • 0
Virdžinija, SAD, poplava, poplave Foto: Tanjug/AP

Virdžinija je proglasila vanredno stanje nakon što je više od 100 kuća oštećeno, a 44 osobe se vode kao nestale nakon što su teške poplave poharale nekoliko delova ove američke države tokom noći.

Poplave, koje su se dogodile kasno u utorak, ostavile su nekoliko porodica bez kuća, a mnoge bez struje - u danu kada su temperature dostizale skoro 35 stepeni Celzijusa.

Oblast Dismal River, smeštena u zapadnom delu države, bila je posebno razorena iznenadnim olujama, a kuće su odnete stotinama metara od svojih temelja.

Nivo vode je navodno dostigao oko 3,5 metra tokom katastrofalnog događaja, što je podstaklo guvernera Virdžinije Glena Jangkina da proglasi vanredno stanje u sredu.

Ove poplave su neke od najgorih viđenih u ovoj oblasti u poslednjih nekoliko decenija, a zvaničnici se i dalje bore da procene punu štetu.

Više od 40 ljudi je proglašeno nestalima od srede popodne. Zvaničnici još nisu prijavili bilo kakve žrtve.

Guverner Jangkin je u sredu proglasio vanredno stanje kako bi pomogao u reagovanju i oporavku nakon nenormalnih količina padavina.

- Želim da stanovnici Virdžinije u okrugu Bjukenen znaju da stavljamo na raspolaganje sve resurse da pomognemo onima koji su pogođeni ovom olujom - rekao je on u izjavi.

- Dok nastavljamo da procenjujemo situaciju, želim da se zahvalim našim prvim reagujućima i osoblju na terenu za pružanje pomoći u našim tekućim operacijama - dodao je.

Guverner, koji je preuzeo dužnost u januaru, na Tviteru je rekao građanima da država čini sve što je u njenoj moći da pomogne stanovnicima u teško pogođenim oblastima, posebno u okrugu Bjukenen, koji se graniči sa Zapadnom Virdžinijom i Kentakijem.

- Duboko me rastužuju razorne vesti o poplavama u okrugu Bjukenen. Stavljamo na raspolaganje sve resurse da pomognemo pogođenima - napisao je Jangkin (55).

Državni zvaničnici iz Odeljenja za upravljanje vanrednim situacijama Virdžinije (VDEM) od tada su raspoređeni da pomognu lokalnim ekipama u operacijama čišćenja i spasavanja.

Putevi i mostovi neprohodni, očekuje se još padavina

Ponegde je skinut i kolovoz, a nekoliko puteva i mostova je i dalje neprohodno.

Automobili i kamioni su takođe bili razbacani u pobesnelim vodama, a gradovi poput Pilgrim's Knoba, smeštene u okrugu Bjukenen, izgledaju kao ratna zona.

Zvaničnici rade na čišćenju i proceni štete. Državni zvaničnici su rekli da će nastaviti da pomažu i u tim naporima. Za vikend se u ovom području očekuje više padavina.

Video: Ovo je razarajuće, u neverici smo: Užasni prizori u Sidneju, potopljene farme, domovi, mostovi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA