≫ 

Turska napala planinsko odmaralište u Iraku: Poginulo 8 turista, među njima i jednogodišnje dete

- Žestoka paljba pogodila je odmaralište u Zakou, gradu na granici između iračkog Kurdistana i Turske - objavila je državna TV

  • 5
Izrael Palestina sukob, bombe, napad, rakete Foto: Tanjug/AP

Osam turista je poginulo, a još 23 osobe su ranjene u turskom napadu na planinsko odmaralište u severnoj iračkoj pokrajini Dohuk, objavili su danas irački državni mediji.

- Žestoka paljba pogodila je odmaralište u Zakou, gradu na granici između iračkog Kurdistana i Turske - objavila je državna TV, prenosi Hina.

Među žrtvama su i deca, uključujući jednogodišnje dete, rekao je kurdski ministar zdravstva, dodajući da su sve žrtve umrle pre nego što su stigle u bolnicu.

Mustafa Aala (24), koji je bio u odmaralištu s prijateljem kada se dogodio napad, posvedočio je o raketnim udarima i strašnim scenama napada.

- Povukli smo ogradu koja je bila oko vodopada. Pogledali smo iznutra, video sam decu kako leže na zemlji. To je prizor koji nikad u životu nisam video - dodao je Aala.

Turska redovno izvodi vazdušne napade

Tursko ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da su se dvojica militanata kurdskog Radničke partije predala na turskom bezbednosnom punktu na graničnom prelazu Habur s Irakom, koji se nalazi oko 10 km od Zakoa, ali nije spomenulo napad.

Turska redovno izvodi vazdušne napade u severnom Iraku i poslala je komandose da podrže njenu dugotrajnu kampanju u Iraku i Siriji protiv militanata kurdskog PKK i sirijskih kurdskih milicija. Ankara obe smatra terorističkim grupama.

PKK je digao oružje protiv turske države 1984. Više od 40.000 ljudi ubijeno je u sukobu koji je u prošlosti bio uglavnom usmeren na jugoistočnu Tursku, gde je PKK želeo da stvori etničku domovinu.

UN osudio napad

Glavni izaslanik Ujedinjenih nacija za Irak osudio je današnji napad u izjavi objavljenoj na Tviteru i pozvao na istragu.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova u međuvremenu je odbacilo odgovornost za napad i saopštilo da je protiv napada na civile i da maksimalno nastoji da izbegne civilne žrtve u svojim protivterorističkim operacijama.

Sjedinjene Države saopštile su da nadgledaju situaciju nakon vazdušnih udara u iračkom Dohuku.

Na redovnoj konferenciji za medije portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je američka pozicija da vojna operacija u Iraku treba da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet i da treba "osigurati zaštitu civila".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ppp

    21. jul 2022 | 01:06

    Da li će sada zapadni političari pozivati na kršenje medjunarodnog prava...??

  • Drumovi ce pozelet turaka

    21. jul 2022 | 10:33

    Al turaka nigde nece biti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA