≫ 

Svet u pripravnosti zbog majmunskih boginja: Azija beleži slučajeve, može li širenje da se spreči?

Više od 19.000 slučajeva zaraze majmunskim boginjama registrovano je širom sveta, a u većini zemalja virus nije endemski

  • 4
Majmunske boginje Foto: Shutterstock

Zemlje širom Azije su u stanju pripravnosti zbog majmunskih boginja. Vrše skrining putnika i prave medicinske timkove, dok prijavljuju svoje prve slučajeve virusa, koji je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sada identifikovala kao globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju.

Vlasti u Japanu su u ponedeljak prijavile prvi slučaj - stanovnika Tokija, koji ima oko 30 godina, i koji se sredinom jula vratio u zemlju iz Evrope.

Mladić je osećao umor, potom je dobio temperaturu, osip i glavobolju, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

On je trenutno u bolnici, gde prima terapiju, i prema rečima zvaničnika nalazile u stabilnom stanju. Zvaničnici nisu hteli da odaju druge informacije o zaraženom muškarcu.

Prvi simptomi majmunskih boginja uključuju temperaturu, glavobolju, oticanje limfnih čvorova, bolove u kičmi i mišićima, kao i nedostatak energije, navode iz SZO.

Kako bolest napreduje, tako se javlja osip i lezije koje mogu da se pretvore u plikove i da se prošire po celom telu. Plikovi traju obično između dve i četiri nedelje.

Lekovi i vakcine za majmunske boginje već postoje, između ostalog koriste se i medikamenti protiv malih boginja.

Prvi slučaj u Japanu registrovan je nakon što je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova apelovalo na putnike da budu oprezni sa ovom bolešću. Zvaničnici kažu da su kliničke studije u vezi sa lečenjem i preventivnim merama već pokrenute, te da su vakcine već date zdravstvenim radnicima u Tokiju.

Broj slučajeva registrovan u Aziji i dalje je nizak, ali stručnjaci kažu da će vrlo verovatno rasti narednih nedelja.

- Kao i u slučaju kovida-19, granične kontrole i zabrane putovanja nisu sprečile širenje majmunskih boginja, samo su to odložile. Bolest će nastaviti da se širi po svetu - rekao je Ku Jong Kin, naučni radnik Duke-NUS Centra za spremnost na epidemiju u Singapuru.

- Slučajevi u SAD i Evropi krenuli su brzo da rastu zbog putovanja, trgovine i turizma. Verovatno ćemo i u Aziji krenuti da beležimo porast broja slučajeva u narednih par nedelja i meseci - rekao je on.

Ku smatra da je samo pitanje vremena kada će sve više zemalja u Aziji registrovati majmunske boginje.

- Pitanje za zemlje Azije sada jeste da li su rano otkrivanje i sistemi za praćenje dovoljno jaki da se nose sa pozitivnim slučajevima kada ih otkriju - dodaje Ku.

Naučnik je upozorio na granične kontrole.

- Iako je to donekle korisno kao mera, ove mere nisu održive i ne mogu mnoge zemlje to da izdrže nakon iskustva koje su imale sa pandemijom kovida - zaključuje Ku Jong Kin, prenosi CNN.

"Moramo da ostanemo na oprezu"

Više od 19.000 slučajeva zaraze majmunskim boginjama registrovano je u 76 teritorija u svetu, u većini mesta virus nije endemski, naveli su iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Oko desetak ovih novih lokacija u Aziji i na Pacifiku. Tajland je prošle sedmice prijavio prvi slučaj kod stranog državljanina (27), koji je boravio u Puketu.

Ova zemlja jugoistočne Azije podigla je zdravstvena upozorenja i pojačala preglede na graničnim prelazima nakon što je pacijent pobegao u susednu Kambodžu nakon vesti o pozitivnom rezultatu testa. Kasnije je pritvoren u glavnom gradu Kambodže.

- Tajlandskim bolnicama je takođe rečeno da skeniraju potencijalne pacijente na boginje i odmah prođu laboratorijske testove - rekao je ministar zdravlja Anutin Čarnvirakul.

U drugim delovima Azije takođe su prijavljeni novi slučajevi, konkretno u Singapuru i Indiji.

Ministarstvo zdravlja Singapura je do sada potvrdilo ukupno deset slučajeva, uključujući i lokalnu transmisiju, ali i kod pacijenata koji su doputovali iz Kanade, Velike Britanije i Nemačke.

Indija je takođe na oprezu nakon što su registrovali četvrti slučaj u Delhiju.

Muškarac (34) primljen je u bolnicu sa osipom i temperaturom koja je trajala pune dve nedelje.

Prva tri slučaja su detektovana u južnoj pokrajini Kerali, kod putnika koji su stigli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Od tada su kontrole na aerodromima pooštroene, a medicinski tim poslat je u Keralu da pomogne lokalnim zdravstvenim zvaničnicima u istraživanju.

Regionalni direktor SZO Punam Sing je rekao da je rizik od izbijanja majmunskih boginja u jugoistočnoj Aziji „umeren, ali je potencijal daljeg međunarodnog širenja stvaran“.

Svako može da dobije majmunske boginje, ali je "primetan deo slučajeva globalne epidemije među gej i biseksualnim muškarcima", prema CDC-u.

To ne znači da se virus prenosi seksualno, ali zvaničnici kažu da to pokazuje da je produženi kontakt koža uz kožu jedan od glavnih načina na koji se majmunske boginje prenesu.

- Moramo da ostanemo na oprezu i da budemo spremni da pokrenemo intenzivan odgovor kako bismo ograničili širenje majmunskih boginja. Naši napori i mere treba da budu osetljivi i lišeni stigme i diskriminacije - rekao je Sing.

Video: Sve o majmunskim boginjama: Zašto je vekovima stara bolest obavijena velom misterije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata Boki

    27. jul 2022 | 20:56

    Svet u pripravnosti,a septembar je sve blizi....

  • haj

    27. jul 2022 | 21:41

    ide sad polako koji su primili vakcinu a majmunske boginje su samo iz mislili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA