≫ 

Grci hoće Hrvatskoj da izruče Srbina kojeg potražuju zbog ratnih zločina: Uhapšen kad je krenuo na letovanje

Muškarac, čije ime nije poznato, uhapšen je 27. juna nakon što je, sa suprugom i ćerkom, prešao granicu sa Severnom Makedonijom, na putu ka letovalištu u severnoj Grčkoj

  • 30
Policija, Grčka, grčka policija Foto: Profimedia

Apelaciono veće u Solunu donelo je odluku da državljanina Srbije (59), koji se potražuje zbog navodnih ratnih zločina, izruči Hrvatskoj. On je uložio žalbu na tu odluku.

Muškarac, čije ime nije poznato, uhapšen je 27. juna nakon što je, sa suprugom i ćerkom, prešao granicu sa Severnom Makedonijom, na putu ka letovalištu u severnoj Grčkoj.

Dok se ne odluči o žalbi na odluku o izručenju, Srbin će ostati u pritvoru u Grčkoj.

Kako prenose grčki mediji, osumnjičeni je, držeći fotografiju svoje 11-godišnje ćerke, tvrdio da nije kriv za zločine za koje ga terete vlasti u Hrvatskoj, te da nije ratni zločinac.

Istakao je da živi i radi kao kamiondžija u jednom malom gradu u Vojvodini, te da se zahteva njegovo izručenje 30 godina nakon navodnih zločina, dok on vodi miran život i pokušava da zaceli rane iz rata.

- Proteran sam iz sela u Hrvatskoj, gde sam živeo sa suprugom koja je rodom iz Hrvatske. Spalili su mi kuću, a ja sam započeo novi život u Srbiji sa porodicom - rekao je tražeći od sudije da ga izruče u Srbiju, kako bi srpski sudovi mogli da odlučuju o njegovoj sudbini.

Srbina hrvatske vlasti terete za učešće u akcijama koje su dovele do pogibije civila između 19. avgusta i 14. decembra 1991. godine, u mestima Voćin i Hum.

Video: Slovenija simbolično uklonila prve metre žice sa granice prema Hrvatskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    27. jul 2022 | 17:28

    Sve sam dalje od uverenja da su nam Grci baš toliki prijatelji.

  • SVM

    27. jul 2022 | 17:15

    Od Grka me ne čudi ništa

  • Праведник

    27. jul 2022 | 17:09

    Па и изручиће га. На жалост, ЕУ је то и неће да таласају. Нама нема шансе ни Менгеле-а да би изручили када би приложили све доказе, а имамо их колико ти душа хоће по Хрватској, Босни и Косову....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA