Hrvat kom preti smrtna kazna u Ukrajini, branio se na sudu: "Nisam kriv, poslednji put sam pucao pre rata"

Interfaks navodi da će se sledeće ročište održati u oktobru

  • 12
Ukrajina vojnik Foto: Shutterstock

Hrvat Vjekoslav Prebeg izjasnio se pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti te samoproglašene republike optužuju ga da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti i preti mu smrtna kazna.

- Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije učestvovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Poslednji put je pucao pre početka rata u Ukrajini - navode ruski mediji koji su mogli pratiti suđenje.

Sud u pomenutoj ukrajinskoj regiji započeo je 15. avgusta suđenje protiv Prebega, Šveđanina Matiasa Gustavsona i Britanaca Džona Hardinga, Endrjua Hila i Dilana Hilija.

Gustavson, Prebeg i Harding optuženi su za pokušaj "nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti", kao i za "učestavovanje u vojnom sukobu ili vojnim delovanjima kao plaćenici - navodi se.

Njima trojici preti smrtna kazna, dok je Hil optužen samo za ovo poslednje, a Hili za "učestvovanje u regrutiranju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu".

Interfaks navodi da će se sledeće ročište održati u oktobru.

Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Zvanični Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima - saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskim poslova ranije ovog meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    16. avgust 2022 | 13:02

    Jos ce da dokazuju da su bili n’a godisnjem odmoru i malo ( Safarija)…,

  • Gradjanin

    16. avgust 2022 | 13:51

    Sta da ocekuje neko ko je otisao u tudji rat i ubija za sitne pare.smrtna kazna je edukativna kazna.

  • kulin

    16. avgust 2022 | 14:38

    Metak u celo i poslati u hrvacku račun da plate metak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA