≫ 

Počelo odbrojavanje do "krunisanja": Si Đinping ne odustaje od trećeg mandata uprkos krizi

Si Đinping je sposoban da na važne pozicije postavi ljude od poverenja, što znači da ima apsolutnu kontrolu

  • 1
Si Đinping Foto: Tanjug/AP

U Kini je zvanično počelo odbrojavanje do očekivanog "krunisanja" Si Đinpinga.

Za 47 dana, vladajuća Komunistička partija u Kini održaće 20 Nacionalni kongres, a očekuje se da će Si Đinping ostati na vlasti narednih pet godina, što će ga učiniti najmoćnijim liderom poslednjih decenija.

Kongres će početi u Pekingu 16. oktobra, u veoma kritičnom trenutku za državu, saopštio je Politbiro, dodajući da pripreme teku po planu.

Datum početka kongresa je u skladu sa tradicijom. Poslednjih decenija partija je svoje kongrese uvek održavala između septembra i novembra. Kongres obično traje oko nedelju dana i okuplja oko 2.000 delegata iz cele zemlje u demonstraciji jedinstva i legitimiteta.

Međutim, ovogodišnji kongres je sve samo ne uobičajen. Si Đinping, koji je mnogo uticajniji nego kada je stupio na dužnost pre deset godina, vrlo verovatno će tražiti treći mandat i tako će prekršiti konvencije koje su postavili njegovi prethodnici od ranih 1990-ih.

To je plan koji se priprema godinama, sve otkako je Si ukinuo ograničenja predsedničkog mandata iz ustava zemlje 2018. godine, piše CNN.

Ali za autoritarnog lidera opsednutog stabilnošću, meseci koji su prethodili tome nisu baš bili laki. Sijevo insistiranje na "nulta kovid" strategiji dovela je do toga da gradovi širom Kine uvode stroge mere zaključavanja kako bi suzbile infekcije – pokušaj koji se čini sve uzaludnijim u odnosu na veoma zaraznu varijantu Omikrona.

Često je u pitanju nemilosrdan i haotičan pritisak, što se moglo videti tokom dvomesečnog lokdauna u Šangaju, koji je razbesneo građane, jer nisu mogli normalno da žive.

Pristup nulte tolerancije na kovid obogaljio je ekonomski rast, koji je dugo bio izvor legitimiteta stranke.

Nezaposlenost među mladima skočila je na rekordnih 20 odsto, a skandal u bankarskom sektoru i imovinska kriza doveli su do velikih protesta.

Diplomatski, Si Đinping i njegov ruski kolega Vladimir Putin su proglasili "bezgranično prijateljstvo" dve zemlje nedeljama pre nego što je Moskva otpočela "specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

Odbijanje Pekinga da prizna ali i osudi invaziju na Ukrajinu dodatno je zategla već ionako napete odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropom i drugim razvijenim zemljama sveta.

Treba dodati i da je juče visoki komesar UN za ljudska prava rekao da kinesko "proizvoljno i diskriminatorno zatvaranje" Ujgura i drugih muslimana u autonomnoj pokrajini Sinđijang može predstavljati zločine protiv čovečnosti, što je dodatni izazov za Peking koji neprekidno poriče da krši ljudska prava.

U političkim krugovima kruže i spekulacije o Sijevom autoritetu u nekim delovima prekomorske zajednice koja posmatra Kinu, pri čemu su neki doveli u pitanje njegove izglede da obezbedi treći mandat.

Ipak, eksperti koji se dobro razumeju u politiku Kine kažu da su tvrdnje o pretnjama Sijevom držanju vlasti u velikoj meri preuveličane.

Otkako je došao na vlast Si je vodio široku borbu protiv korupcije da bi očistio protivnike, ućutkao ih i usadio lojalnost.

On je obnovio i obezbedio čvrst nadzor nad vojskom i drugim kritičnim polugama moći.

- Često kada postoje izazovi to uopšte ne mora da bude loše za vrhovnog vođu. Šta viš, autoritativni lideri poput Si Đinping žive za izazove i koriste krize da ojačaju svoju moć - rekao je Dali Jang, politikolog sa Univerziteta u Čikagu.

Jang je istakao da je Si Đinping sposoban da na važne pozicije postavi ljude od poverenja, što znači da ima apsolutnu kontrolu.

- Poslednje saopštenje o predstojećem kontresu je znak da je Si Đinping doneo odluke o kadrovskim rešenjima i političkim putevima - kaže Deng Juven, bivši urednik novina Komunističke partije koji sada živi u Sjedinjenim Državama.

On kaže da nije upitno da li će Si uzeti još jedan mandat.

- Potvrda datuma početka koncerta pokazuje da je kocka bačena i svako ko se protivi Siju je nemoćan da bilo šta promeni - kaže on.

U zvaničnom saopštenju nema mnogo detalja, ali može da se nasluti šta će se naći na agendi  - obećavajući da će se postići solidan napredak u potrazi za "zajedničkim prosperitetom“, unaprediti partijska izgradnja i promovisati "zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo“ - sve fraze koje je izneo Si.

- Si želi da ostavi svoje političko nasleđe na 20. partijskom kongresu, a ove tri teme biće ključne na sastanku, kao i političke linije koje će biti postavljene nakon kongresa - rekao je Deng.

Činjenica da će kongres biti održan sredinom oktobra ostavlja Si Đinpingu prostora da se pojavi na važnim međunarodnim događajima, poput samita G20 u Indoneziji u novembru.

- Si skoro tri godine nije napustio zemlju i to je imalo veoma negativan uticaj na kinesku diplomatiju - rekao je Deng.

Što se tiče kineske javnosti, mnogi su u prošlosti obraćali malo pažnje na partijske kongrese, budući da nemaju uticaja na tranziciju političkog rukovodstva u zemlji. Ali ove godine, za one koji postaju sve nestrpljiviji i frustrirani beskrajnim zatvaranjima i testiranjem na kovid, vesti o datumu početka kongresa su došle kao dugo očekivano olakšanje.

- Mnogo ljudi željno čeka da se ovaj partijski kongres održi, jer se nadaju da bi moglo biti promena u načinu na koji se Kina nosi sa kovidom - rekao je Jang.

Ali kada će se – i kako – to dogoditi, još uvek se može nagađati.

Video: Mračna strana prirode: Najveće slatkovodno jezero u Kini gubi 75 odsto vode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. septembar 2022 | 22:46

    SI CE JOS DUGO VLADATI KINOM JER JE SPOSOBAN DA JE BRANI OD NATO AGRESORA I VRATI TAJVAN U SVOJE OKRILJE !!!! KINA JE EKONOMSKI I VOJNI DZIN !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA