≫ 

Novi britanski premijer će biti "u centru oluje": Već prvog dana na dužnosti čeka ga tajni sastanak

Danas oko 13.30 časova biće objavljeno ko je novi premijer Velike Britanije

  • 4
Riši Sunak, Liz Tras Foto: Tanjug/AP

Ime novog premijera Velike Britanije biće objavljeno danas, a prvog dana na dužnosti, premijera odvode na tajni sastanak i traže da napravi plan u slučaju nuklearnog napada.

Kejt Fol, "čuvar kapije" i zamenik šefa kabineta Dejvida Kamerona, seća se tog trenutka jer je odlučno izvedena iz premijerove kancelarije.

- Rečeno mi je kategorično: "Ne. Na sledećem sastanku nikome drugom nije dozvoljeno prisustvo - ispričala je.

Visoki vojni zvaničnik objašnjava mogućnosti britanskih nuklearnih projektila trident. Od novog premijera se zatim traži da rukom napiše "pisma poslednje strategije" komandantima četiri britanske podmornice Vangard, sa naređenjima kako da reaguju ako je britanska vlada onesposobljena zbog neprijateljskog nuklearnog udara.

Odjednom, političar koji bi uvek mogao da donošenje odluke prebaci na višeg od sebe, nema više nikoga da konsultuje.

- Vi ste u centru oluje - kaže Kejt Fol o neuporedivom pritisku posla.

- U pitanju je intenzitet, očekivanje... Imaš ljude koji stalno dolaze i govore: "Evo fascikle. Treba da pogledaš ovo odmah i doneseš odluku" - rekla je.

Osim što će održati veliki govor ispred broja 10 - "hvala prethodniku, odredimo prioritete, pokušaj da se inspirišu birači - novi premijer mora odmah da imenuje kabinet.

- Bili su to iznenađujuće podeljeni i neprijatni izbori za vođstvo - tvrdi Gevin Barvel, koji je bio šef kabineta Tereze Mej.

- I mislim da je za onoga ko je premijer veoma važno da u svoju vladu uvede najtalentovanije ljude i pokuša da ujedini stranku - dodao je.

- Naravno, morate da nagradite neke od svojih pristalica, ali kada pobedite, morate biti malo nemilosrdni i pomisliti: ja sam sada premijer i na kraju ću ostati da stojim ili ću pasti u zavisnosti od kvaliteta vlade koju sam postavio".

Smatra se da Liz Tras želi da sebe rano uspostavi na svetskoj sceni intervencijom u pristupu Velike Britanije Rusiji i Kini. Takođe se očekuje da će otputovati u Kijev da se sastane sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Liz Tras Liz Truss Foto: Tanjug/AP

Međutim, najveći izazov za premijera biće domaći uticaj rata u Ukrajini.

- Govorimo o političkim "medenim mesecima", ali ovo je ekonomska noćna mora sa kojom se suočava novi premijer - kaže Danijel Tomlinson iz Rezolucione fondacije.

- Inflacija je već dvocifrena. Plate već opadaju najbržim tempom od 1970-ih, a stvari će se pogoršati pre nego što postanu bolje. Računi za energiju su na putu da dostignu 500 funti mesečno početkom 2023. godine - dodao je.

Liz Tras je rekla da će objaviti svoj plan da pomogne ljudima sa njihovim računima za energiju u roku od nedelju dana od preuzimanja funkcije. Budžet za vanredne situacije očekuje se u toku prvog meseca.

Novi premijer se takođe suočava sa rastućim pozivima da se izbori sa krizom Nacionalne zdravstvene službe i problemom prethodnika: "Boris će biti težak za onoga ko pobedi", kaže Barvel.

- Prvo, ako počne da ide loše, postojaće neka vrsta horskogpoziva da vratimo Borisa. Drugo, već smo videli njegove pristalice kako se zalažu za istragu odbora za privilegije o tome da li je on kriv za nepoštovanje parlamenta da se konzervira. I treće, pretpostavljam da će se vratiti pisanju novinske kolumne. I mogu vam reći iz sopstvenog iskustva dok sam bio šef kabineta da su te kolumne uvek vredne vesti.

Liz Tras ili Riši Sunak stupiće na funkciju sa najzabrinjavajućim ekonomskim nasleđem od Margaret Tačer. Ako izgube na sledećim opštim izborima, ući će u istoriju kao premijer sa najkraćim mandatom za skoro šezdeset godina.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    5. septembar 2022 | 11:38

    Po mom skromnom mišljenju smatram da će potencijalnog kandidata i PRE prvog tajnog sastanka sačekati daleko mnogobrojniji i čma.niji sastanci od tajnih ....

  • Rastko

    5. septembar 2022 | 11:40

    Džonson je prava slika i prilika ŠTA sve tajni sastanci naprave od običnog gutača vatre !

  • Rastko

    5. septembar 2022 | 11:35

    Ko od kandidata tajnije guta i još tajnije se u sve otvore futa taj će i biti izabran a ostali tu nemaju šta traže !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA